Softwarefejl og 'menneskelig faktor' slog ISS ud af kurs

Nauka-modulet bliver tilsluttet Den Internationale Rumstation (ISS). Ved siden af stationen ses rumfartøjet Soyuz MS-18. Billedet er taget d. 29. juli, 2021. Illustration: Oleg Novitskiy/Roscosmos

Det russiske modul Nauka, der skulle tilføje laboratorier, sovepladser, toilet og blandt andet indeholdt den europæiske robotarm ERA, blev i torsdags, d. 29. juli, en del af Den Internationale Rumstation (ISS).

Modulet har været mange år undervejs, men forskellige komplikationer, økonomiske såvel som tekniske, har udskudt opsendelsen adskillige gange, og det endte ikke med den gnidningsfri operation, man havde håbet på.

Allerede kort tid efter opsendelsen, som fandt sted d. 21. juli i Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan, var der problemer. Ifølge russiske medier blev den primære motor ramt af en kortvarig software-fejl, der resulterede i, at raketten blev sendt på en forkert kurs.

Forskere ved Roskosmos, den russiske rumfartsorganisation, formåede dog at rette op på fejlen og genoprette den fornødne kurs, og i torsdags nåede modulet så frem til ISS, hvor den skulle tilsluttes.

Læs også: Efter 20 års forsinkelse: Europas “rumfærge”-robotarm på vej til rumstation

Tovtrækkeri i rummet

Processen med at koble modulet til rumstationen gik i første omgang glat, men tre timer efter kosmonauterne havde åbnet lågen fra Zvezda, den russiske del af rumstationen, til Nauka, begyndte det nye modul pludselig at tænde op for sine thrustere uden at have fået besked på det.

Det resulterede i, at rumstationen blev slået 45 grader ud af sin normale kurs.

Det blev hurtigt opdaget af russerne, der som modsvar satte Zvezdas egne thrustere i gang i et forsøg på at komme problemet til livs. Naukas thrustere blev dog fejlagtigt ved med at være tændt, og de to moduler kæmpede essentielt mod hinanden i det, der af specialister hos NASA ved Johnson Space Center i Houston, kan beskrives som et ‘tovtrækkeri’ - Nauka skubbede rumstationen ud af kurs, mens Zvezda forsøgte at korrigere kursen, uden umiddelbar succes.

Da det så værst ud bevægede rumstationen sig ud af kurs med en halv grad per sekund, men efter cirka 45 minutter blev Naukas thrusters slukkede, og rumstationen vendte tilbage til sin oprindelige position og bane. Undervejs mistede man også kontakten med astronauterne i adskillige minutter, men de var, ifølge Joel Montalbano, programleder af ISS, aldrig rigtig i fare og kunne ikke mærke noget til hele affæren.

Roskosmos udsendte dagen efter, fredag d. 30. juli, en officiel meddelelse, hvor de kommenterede på hændelsen. Her forklarede de fejlen som en kortvarig software-fejl, der fejlagtigt udstedte en kommando om at tænde for thrusterne. Lederen af Roskosmos, Dmitry Rogozin, har også udtalt, at der har været en ‘menneskelig faktor’ involveret. »Alt gik godt, men der var en menneskelig faktor. Efter tilkoblingen var der noget eufori, og alle blev mere afslappede,« er han citeret for at sige til den russiske avis Komsomolskaya Pravda.

Både NASA og Roskosmos understreger dog, at modulet blev tilkoblet succesfuldt, og at astronauterne er i gang med at balancere lufttrykket i Nauka-modulet.

Nauka vejer hele 20 ton og er 13 meter langt. Og med Nauka får hele ISS også et backup til stationens styresystem, for Nauka har nemlig et fuldt fungerende navigationssystem og dyser til at holde stationen i sin bane.

Forsinker andre opgaver

Den oprindelige plan var, at man også skulle have foretaget en testaffyring af Boeings ubemandede Starliner, OFT-2, samme dag, men den blev udskudt som en konsekvens af, at rumstationen blev slået ud af kurs. Den nye dato kommer tidligst til at være tirsdag d. 3. august.

Installationen af Nauka-modulet har været igang siden det blev tilsluttet rumstationen, men på den lange bane kommer det dog til at tage en rum tid, og det forventes, at der skal foretages op til 11 rumvandringer, før alle modulets kvaliteter kan tages i brug. Det sagde talsperson for NASA, Rob Navias, under en live transmittering af Naukas sammenkobling til rumstationen.

Astronauterne vil begynde den proces i begyndelsen af september. Når man har forbundet Nauka-modulet ved hjælp af en lang række kabler, er næste trin i processen at få installeret den europæiske robotarm, ERA.

Her kan du se de russiske astronauter åbne lågen til Nauka-modulet for første gang.