Software hjælper politiet i New York med forbryderjagten

Det kræver sin betjent at spotte sammenhængen mellem en nummerplade i databasen for motorkøretøjer og et telefonnummer på en mistænkt i en elektronisk arkiveret mordsagsrapport. Faktisk er det tæt ved menneskeligt umuligt manuelt at finde informationssammenhænge på kryds og tværs af databaser.

For at overkomme opgaven med at få noget brugbart ud af de data, som allerede indsamles gennem forskellige kanaler - og som kan være særdeles værdifulde i politiarbejde - gik politiet i New York i 2003 i gang med at installere software suiten Crime Information Data Warehouse fra IBM.

Med softwaren er det muligt at sammenkæde data fra de datasiloer, politiet allerede er i besiddelse af.

Video er en af de former for overvågning, der skaber meget store datamængder. Her er det overvågningsbilleder fra Københavns metro. IBM' forskning i videoteknologi har blandt andet ført til systemer, der kan registrere, om en person, der går ind i et tog med en kuffert, også har kufferten med ud igen. Eller som kan søge sig frem til alle sekvenser, der indeholder en person med bestemte karakteristika. (Foto: Polfoto) Illustration: BORBERG THOMAS/POLFOTO

»Det betyder eksempelvis, at man automatisk kan blive gjort opmærksom på, om et telefonnummer på et vidne til en ildspåsættelse også optræder i sammenhæng med tidligere ildspåsættelser, og personen derfor kan være mistænkeligt involveret,« forklar Henning B. Nissen fra IBM's afdeling for den offentlige sektor.

Han arbejder blandt andet med Rigspolitiet, men ønsker kun at udtale sig om forholdene omkring New York-politiets brug af virksomhedens software, da de som nogle af de eneste myndigheder har givet IBM lov til at bruge dem som kundecase for softwaren. IBM vil dog godt løfte sløret for, at også politiet i Skotland er ved at implementere en lignende løsning.

Semantisk søgning

Selv om politiet i New York nu i en årrække har benyttet softwaren, sker der hele tiden en udvikling på området, forklarer Henning B. Nissen. Blandt de senest tilkomne skud på den teknologiske stamme er muligheden for semantisk søgning.

Det indebærer, at man kan importere ustrukturerede data fra eksempelvis politirapporter i Crime Information Data Warehouse, hvorefter de bliver struktureret.

»Det betyder, at det nu er muligt at søge på et "rødt køretøj" uden på forhånd at vide, hvilken type bil, der er tale om,« siger Henning B. Nissen.

Tidligere har efterforskeren henholdsvis skullet søge efter eksempelvis en rød Fiat og en rød Volvo. Men den semantiske søgning betyder, at systemet automatisk kan genkende Fiat og Volvo som bilnavne og derfor placerer dem i kategorien "køretøj".

De nye søgemuligheder har ifølge IBM ikke alene betydet, at det amerikanske politi har sparet penge på grund af effektivisering, men også at det i forbindelse med en efterforskning er blevet muligt at finde hidtil skjulte mønstre.

Sikkerhed

It-systemet åbner ikke bare nye døre i forbindelse med efterforskningsarbejdet, men gør det også muligt at hive informationer frem om folk i politiets arkiver i et hidtil uset omfang.

»Der er jo tale om at behandle data, som politiet allerede er i besiddelse af. Men det stiller selvfølgeligt store krav til blandt andet sikkerheden, når det er muligt på den måde at samkøre data,« siger Henning B. Nissen.

Han fortæller, at selv om systemet kan bruges via et webinterface, er det ikke ensbetydende med, at politifolkene kan sidde derhjemme og surfe personfølsomme data via deres private netopkobling. Et typisk scenarie vil være, at webinterfacet kun kan tilgås via stationens intranet. Der er dog også et offentligt tilgængeligt webinterface med begrænset adgang hæftet på systemet. Via det kan den amerikanske offentlighed følge kriminalitetstypen og udviklingen i et lokalt område.

»På den måde er det muligt at se, om der for eksempel har været knivoverfald lørdag aften i det område, hvor man bor,« siger Henning B. Nissen.

Ny videoteknologi

Det er ikke kun software til datastrukturering, IBM beskæftiger sig med, når det gælder kriminalitetsbekæmpelse. Virksomheden forsker også i videoteknologi. Forskningen har foreløbig medført produkter, hvor et videoovervågningssystem har mulighed for at se, om en person, der går ind i et tog med en kuffert, også har kufferten med ud igen. Ligesom det også er muligt automatisk at registrere via et kamera, om en person i billedet eksempelvis løber.

»I London har myndighederne implementeret en teknologi, hvor det er muligt via kameraer og en database at registrere karakteristika for en person, eksempelvis cowboybukser og en rød T-shirt, og så efterfølgende hurtigt via en databasesøgning finde frem til alle de billedsekvenser, der indeholder en person med cowboybukser og rød skjorte,« siger Henning B. Nissen.

Selv om teknologien til videoovervågning ikke umiddelbart hænger sammen med det software, politiet i New York gør brug af, så kan Henning B. Nissen godt forestille sig, at de to teknologier kan samarbejde.

»Det ville jo være en mulighed at søge i de automatisk registrerede data fra videosekvenserne, samtidig med at der søges efter samme data i eksempelvis indkomne politirapporter og e-mails fra borgere - en situation som man godt kan forestille sig nyttig ved tidskritisk efterforskning i eksempelvis en terrorsituation,« siger han.

Emner : Software