Sofistikeret lydstudie giver ny viden om hørelse

Illustration: Jens Cubick

For hifi-entusiaster er det drømmen om det ultimative surround-system med state-of-the-art-højttalere og subwoofere gemt i gulvet, men for forskere på DTU Hearing Systems har det splinternye studie på DTU Elektro i Lyngby siden juni været et sofistikeret lydlaboratorium for audio-visuel forskning med henblik på at undersøge rumlig hørelse i komplekse miljøer.

Det skal bringe ny viden om det såkaldte cocktailparty-problem, hvor folk med nedsat hørelse har svært ved at skelne stemmer fra hin- anden og høre, hvor de kommer fra.

Det lyddøde rum, som er den del af en stor renovering af faciliteterne på DTU Hearing Systems, kan ved hjælp af 64 højttalere og 2 subwoofere i et 360 graders-miljø gengive omgivelser med høj realisme. Det skal danne de akustiske rammer for de EEG-forsøg, hvor sensorer monteret på testpersonen måler, hvordan tale og musik registreres i hjernen.

Postdoc Marton Marschall sender en lydprøve ud af højttalerne for Ingeniøren, mens han uddyber fordelene ved det lyddøde rum:

»Det nye lydlaboratorium vil hjælpe os med at designe og udføre eksperimenter ved hjælp af lydscener, der er tættere på virkeligheden end i vores gamle faciliteter. Det skyldes først og fremmest, at vi har højttalere placeret hele vejen rundt om testpersonen, og at vi udsender lyden langt mere målrettet end tidligere som følge af højttalernes interne opbygning, hvor bas og diskant er centreret,« siger han og skruer op for et stykke klassisk musik.

Lyd kan målrettes præcist

En af udfordringerne for forskerne er at forstå, hvad der sker hos hørehæmmede, når de forsøger at skelne stemmer i et komplekst lydbillede med mange stemmer. I den forbindelse har Marton Marschall store forventninger til de kommende forskningsprojekter.

»Vi kan med dette rum i langt højere grad målrette lyden mod testpersonen f.eks. ved at udsende stemmer separat i nogle højttalere og se, hvordan personen reagerer med hoved- og øjenbevægelser i et EEG-forsøg. Det kan bringe os ny viden om, hvordan hørelse og syn påvirker hinanden og være med til at forbedre implantater og høreapparater,« siger han

Da hørehæmmede ikke kun bruger ørerne i bestræbelserne på at adskille lydene, vil forskerne på længere sigt også gerne have muligheden for at teste påvirkningen af billede og lyd sammen. Det kan ske ved at installere en 180 grader skærm foran testpersonen eller udstyre personen med Google-briller, da en skærm kan være en uønsket lydbarriere foran højttalerne.

Det nye lydstudie er en del af indretningen af helt nye laboratorier påbegyndt i 2013, hvor DTU har støttet selve byggeriet med 10 mio kr. og Oticon Fonden de nye laboratorier med 36,5 mio kr.

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Cocktailparty-problemet og nedsat hørelse er to forskellige ting ! Personer kan selvfølgelig have begge problemer. Man kan godt have en særdeles god hørelse, men have problemer med at fokusere mellem flere lydkilde. Det problem har jeg desværre selv - øv. Jeg tror journalisten har misforstået noget.

  • 1
  • 4

Hold nu op! Der er intet forkert i journalisten fremstilling. Faktisk siger han ikke at "normalthørende" ikke kan opleve cocktailpartyproblemet.

Derimod har journalisten helt ret i at forskningen i cocktailpartyproblemet mestendels går i retning af hørehæmmede, men det er rigtigt at det ikke kun er hørehæmmede som oplever cocktailpartyproblemet.

Der er en præmis at man ikke kan forklare alle detaljer i en artikel af denne karakter. Det er muligt du gerne så en omtale af din egen situation, men jeg synes nu artiklen er ganske fin.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten