Sønderjyske virksomheder investerer knap 100 millioner i mekanik-ingeniører

Illustration: SDU

Der er brug for flere ingeniører særlige kompetencer inden for mekanik og mekatronik i Sønderjylland.

Derfor er de to store industrivirksomheder Danfoss – i form af Bitten og Mads Clausen fonden – og Linak gået sammen med Sønderborg Kommune og Region Syddanmark om at skyde 93 millioner kroner efter et nyt Center for Industriel Mekanik på SDU i Sønderborg.

Med den bevilling i ryggen kan SDU oprette en ny stor forskningsenhed, nye uddannelser og øget industrielt samarbejde.

Her skal man blandt andet være med til at udvikle nye komponenter til skov- og landbrugsmaskiner sammen med Danfoss, og udvikle aktuatorer og sensorer med Linak, ligesom centeret skal samarbejde med den fynske robotklynge i Odense om design og konstruktion af store robuste robotter til konstruktion og byggeri.

Altsammen med fokus på mekanik og mekatronik.

»Mekanik og mekatronik er stadig grundlaget for nogle af vores helt store sønderjyske eksportvirksomheder med stort internationalt marked. Den klassiske forståelse af mekaniske systemer, og systemtænkningen fra mekatronik er helt afgørende,« siger Henrik Bindslev., dekan på det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet.

Læs også: Mangel på ingeniører: Nu uddanner Sønderborg dem selv

Får hele ingeniør-paletten

En del af finansieringen til det nye Center for Industriel Mekanik kommer omkring 18 kilometer nordøst for Syddansk Universitet hvor aktuator-virksomheden Linak bor.

»Ingeniører er vigtige for Linak, og det er i perioder været en udfordring at få nye kandidater til området. Med det nye Center for Industriel Mekanik, dækker SDU hele paletten af ingeniørfagligheder i Sønderborg, og det er en klar fordel, ikke bare for Linak, men for hele området,« siger Bent Jensen, direktør og ejer af Linak, der fremstiller aktuatorer til blandt andet hæve-sænkeborde, hospitalssenge og landbrugsmaskiner.

Den voksende fokus på på grøn omstilling fra fossile brændstoffer til vedvarende energi betyder elektrificering af mange produkter, og det giver vækst hos blandt andet Danfoss og Linak, men også vindmølleproducenter som Vestas, LM Windpower og Siemens-Gamesa.

»De sønderjyske virksomheder har succes på grund af elektrificeringen af samfundet, for eksempel inden for transport, landbrug og produktion. Det betyder, at efterspørgslen vokser for ingeniører med en dyb forståelse af, hvordan man håndterer enorm kraft- og varmepåvirkning i bevægelige dele,« siger Henrik Bindslev.

Derfor håber SDU at fordoble antallet af ingeniører, der bliver færdiguddannet med speciale i mekanik og mekatronik i løbet af ti år. I 2019 dimitterede der 49 med netop det speciale på SDU i Sønderborg, og i 2030 er det målsætningen at nå op på 95 studerende.

»Der er generelt stor efterspørgsel på de maskiningeniører vi uddanner, ikke bare i det sønderjyske, men også længere op i Jylland og på Fyn,« siger Henrik Bindslev.

Læs også: Samfundets elektrificering presser effektelektronikken

Gentager elektronik-succes

Det er ikke første gang, at Danfoss og Linak investerer så mange midler i SDU’s ingeniøruddannelser i Sønderborg sammen med Region Syddanmark og Sønderborg Kommune. Tilbage i 2017 gik Danfoss, Linak, Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og SDU sammen om at etablere Center for Industriel Elektronik med fokus på passiv effektelektronik.

Dengang lød regningen på knap en kvart milliard kroner til blandt andet byggeriet af en 3.000 kvadratmeter ny bygning, ansættelse af nyt videnskabeligt personale og opbyning af syv nye laboratorier. Denne gang er budgettet lidt mindre, 93 millioner kroner, som blandt andet skyldes, at man bygger oven på eksisterende aktiviteter, kompetencer og faciliteter inden for mekatronik på SDU i Sønderborg.

»Center for industriel Elektronik er blevet en stor succes på meget kort tid. Der er blevet indgået mange kommercielle kontrakter herunder med store internationale virksomheder, ligesom optaget af studerende ligger 50 procent højere end oprindeligt forventet,« siger Henrik Bindslev.

Er der ikke en risiko for, at den frie og uafhængige forskning bliver kompromitteret med den her type partnerskaber?

»Nej, det vurderer vi ikke der er. Universiteter skal altid være pinligt ærlige og nøjagtige uanset hvor midler kommer fra, og det er vi. Vi interesserer os for samfundets udfordringer og problemer, og virksomhederne er en overordentlig vigtig del af samfundet. Det er vi ublu og stolte over. Nogle gange indgår vi i et tæt samarbejde i form af kommercielle kontrakter, mens vi andre gange gør det på mere åbne måder med finansiering fra forskningsfonde,« siger Henrik Bindslev.

Læs også: Millioner af elbiler styres af sønderjyske elektroingeniører

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten