De giver den fuld gas i Bevtoft – både i konkret og overført betydning. Et par kilometer fra den lille landsby ved Vojens bygger Sønderjysk Biogas nemlig landets største biogasanlæg.
Da Ingeniøren besøger den 16 hektar store byggeplads en tidlig forårsdag, er der fuld aktivitet med varevogne, mobilkraner og bulldozere imellem de 14 enorme runde tanke og på en kæmpestor lagerplads bag ved reaktorerne, som netop er én af nyskabelserne ved dette biogasanlæg.
Travlheden skyldes, at en deadline for byggeriet nærmer sig. Den første opgraderede kubikmeter biogas skal nemlig sendes ud fra biogasanlægget og ind i Energinet.dk’s naturgasnet senest 1. august 2016 af hensyn til et anlægstilskud fra EU og den danske stat.
»Vi har travlt, men vi skal nok nå det,« forsikrer den ene af selskabets to direktører, Marina Berndt, der er ansat af landmændene i Sønderjysk Biogas Invest – et joint venture mellem 71 gylleleverandører og energiselskabet E.ON.
Første gylle er kørt ind
Derfor er den første gylleleverance også kørt ind på anlægget blot en uge tidligere – hele biogasprocessen tager nemlig omkring tre måneder i alt.
Biogasprojektet i Bevtoft har været på vej rigtig længe; allerede i 2009 dannede Sønderjysk Landboforening en leverandørforening, som skulle arbejde for at få opført et til to biogasanlæg i lokalområdet til behandling af landmændenes gylle. Men først med partnerskabet med energiselskabet E.ON tilbage i 2011 kom der gang i sagerne.
Som nævnt bliver der tale om landets største biogasanlæg til den nette sum af 250 millioner kroner. Anlægget vil årligt kunne behandle op til 600.000 ton biomasse – heraf 450.000 ton gylle – og biogassen herfra opgraderes til såkaldt biometan, som sendes ud på naturgasnettet.
Artiklen fortsætter under grafikken
Omkring 21 millioner kubikmeter opgraderet biometan kan anlægget levere om året, hvilket svarer til naturgasforbruget i 15.000 husstande eller brændstof til 10.000 personbiler.
Det næststørste anlæg, der ligger i Holsted ved Vejen, producerer p.t. 13 millioner kubikmeter biometan på basis af 400.000 ton biomasse – heraf 280.000 ton gylle.
Halm direkte i anlægget
Det særlige ved Sønderjysk Biogas’ anlæg er, at det satser på stor fleksibilitet i råvarer, og at man opererer med at anvende en større mængde ren halm, omkring 50.000 ton årligt.
Halm indeholder meget tørstof og har potentielt stor værdi som råvare i biogasanlæg, men betragtes rent procesmæssigt som meget besværligt.
Kapacitet Op til 600.000 ton biomasse, heraf 450.000 ton gylle årligt. Anlægget vil blandt andet anvende ca. 50.000 ton halm årligt. Gasproduktion 21 millioner kubikmeter metan (opgraderet biogas) årligt. Proces Totrins rådneteknik, procestemperatur 55 °C. Anlægspris 250 millioner kroner. Ejerforhold Ejes 50/50 af leverandørforeningen Sønderjysk Biogas Invest og energiselskabet E.ON. Idriftsættelse Cirka 1. august 2016. Jobskabelse 80-90 arbejdspladser i anlægsfasen, heraf 30-40 afledte lokale. Permanent skabes 10 arbejdspladser på selve anlægget.Sønderjysk Biogas
»Vi udsætter halmen for en mekanisk neddeling og blander det med gylle til en pumpbar masse. Fra forsøg på Foulum ved vi, at man sandsynligvis kan blande 10-12 procent halm i gyllen,« forklarer Marina Berndt og tilføjer, at brug af halm også kræver, at man sørger for omrøring i selve reaktortankene.
»Men det er aldrig prøvet i så stor skala før,« erkender hun og tilføjer, at E.ON har erfaring med brug af halm fra biogasanlæg i Tyskland.
Ud over halm vil man også afgasse dybstrøelse fra løsdriftstalde, som landmændene rigtig gerne vil af med. Og så er det meningen, at den kæmpestore lagerplads bag ved anlægget skal muliggøre køb af mange forskellige slags råvarer, når prisen er fordelagtig. Enten det gælder græs til ensilering eller forskellige former for industriaffald, hvor også import kan komme på tale.
»Filosofien er at lave et rigtig fleksibelt anlæg,« forklarer den anden direktør, Michael Dalby, som også er chef for E.ON’s biogassatsning i Danmark:
»Vi vil hele tiden være på jagt efter nye, gode råvarer til anlægget – hvilket er en udvikling, som hele branchen oplever i takt med, at der mangler organisk industriaffald,« forklarer han.
Skrap kontrol af gyllen
I designet af anlægget har man også arbejdet med at reducere lugtgenerne så meget som muligt, hvilket for eksempel er årsag til, at landmændene afleverer både flydende gylle og tør gødning inden døre, så portene kan lukkes, inden der lukkes op for tankene.
Inden da vejes vognene, og der tages prøver af gyllen, for andelshaverne har forpligtet sig til at levere gylle med et bestemt tørstofindhold til biogasanlægget for at sikre økonomi i processen. Afvigelse fra kravene – positivt eller negativt – belønnes eller straffes økonomisk.
Når landmændenes gylle er blevet behandlet på anlægget, får de den afgassede gylle tilbage. Gennem afgasningen er gyllen blevet nemmere at optage for planterne, hvilket mindsker udvaskningen af nitrat fra jorden. Samtidig reduceres gyllens lugt og lattergasindhold.
