Sønderborg Fjernvarme bygger avanceret flis-kedelanlæg
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sønderborg Fjernvarme bygger avanceret flis-kedelanlæg

Sønderborg Fjernvarme går nu i gang med byggeriet af et spritnyt avanceret biomasseanlæg på 9 MW indfyret effekt.

Ovnen skal hjælpe fjernvarmeselskabets 8.800 kvm store solvarmeanlæg med at opfylde varmebehovet hos 1.100-1.200 husstande i tre mindre byer uden for Sønderborg.

Ovnen er anden generation af Dall Energys prisbelønnede biomasseovn, som kort fortalt benytter et forgasningsprincip i sin totrinsproces. Herved opnår man at kunne brænde forskellige biomassetyper med højt vandindhold, men højeffektivt og med lave emissioner.

Læs også: Dansk biomasseovn slog alle konkurrenter i opfinderdyst

I Sønderborg forventer man i første omgang at skulle brænde træflis, men vil senere eksperimentere med billigere brændsler, forklarer direktør for Sønderborg Fjernvarme Erik Wolff:

»Vi har først og fremmest valgt denne løsning, fordi det er et spændende koncept, hvor vi kan anvende et bredt udbud af brændsler og dermed afprøve så billige biobrændsler som muligt,« siger han.

Han tilføjer, at ovnen samtidig er meget enkel i sin konstruktion og har en god regulerbarhed, ligesom den forurener mindre end almindelige ristefyrede ovne.

'Fin' businesscase

Anlægget, som forventes klar til brug i indeværende år, koster 58 millioner kroner, Heraf har Sønderborg Fjernvarme fået 3 mio. kr. i støtte fra markedsmodningsfonden til at afdække risikoen ved at etablere ny teknologi.

Erik Wolff vil ikke afsløre konkrete detaljer i businesscasen for den nye ovn, men siger, at ’den er fin’.

Det er Cowi, som er bygherrerådgiver, mens Dall Energy har projekteret ovnen, som udstyres med et særlig kompakt keramisk filter, en højeffektiv røggaskøler samt en antislagge luftbefugter.

Samlet set kalder Jens Dall Bentzen, direktør i Dall Energy, anlægget for en slags demonstrationsprojekt:

»Det er første gang, vi prøver alle disse elementer i et samlet anlæg, og jeg er rigtig glad for, at Sønderborg Fjernvarme har haft vilje til at etablere ny teknologi,« siger han.

Læs også: Ny ovn forgasser biomassen inden den brændes af

I forvejen kører en Dall Energy-biomasseovn på 8 MW hos Bogense Varmeværk, og en 2 MW ovn skal startes op i USA i april.

Uanset hvad deres varme koster, så sidder hver kunde altså stadig med en investering på nærved 500.000kr, og deres sidste stunt kræver yderligere 50.000.
Selve varmeprisen er rimelig, men med den investering er kunderne stavnsbundet for tid og evighed.
Metoden minder lidt om anpartsrederier. Du betaler lidt nu og her og får nogle fordele, og indtjeningen betaler så efterhånden den gæld du har bundet dig for (om alt går vel). En bankrådgiver kunne ikke have gjort det bedre.
Værket og deres kunder kan egentlig have et godt system, jeg synes bare det er en voldsomt stor kapital relativt til den rå pris på varmen.
Som ved andre værker, er der lidt kommunalt sanktioneret pyramideselskab over det. Du kan ikke slippe ud medmindre kommunen har tilladt det, og hvis, så skal du betale din del af investeringen, som du kan slippe for, hvis du kan finde en anden til at binde sig.
Disse bindinger, som de fleste selskaber har, virker ikke betryggende. Hvis deres produkt er så godt, kunne det vel sælge sig selv.

  • 3
  • 4

Hvordan når du frem til en investering pr kunde på 500.000?
Jeg læser mellem linjerne, at fjernvarmen til boligopvarmning i de mørke vintermåneder, når varmebehovet er størst, er baseret på solvarme, og systemet har brug for "hjælp" - men selv det dyreste solvarmeanlæg kan da næppe koste en halv milliard (?)

  • 0
  • 0