Søkabel til Horns Rev 2 er ude af drift

Illustration: Elsam

Søkablet til havmølleparken Horns Rev 2 er ude af drift. Det er resultatet af en fejl et sted på den massive 150.000 volts kabelforbindelse, som indtraf natten til mandag klokken 01.56.

Årsagen til fejlen er endnu ukendt. Energinet.dk gik i nat i gang med at finde fejlen, og når den er lokaliseret, begynder reparationsarbejdet.

»Det er endnu for tidligt at sige, hvordan fejlen er opstået, eller hvornår kablet igen er i drift og kan transportere strøm fra havmøllerne på Horns Rev 2 til land,« skriver Energinet.dk i en meddelelse på sin hjemmeside.

Det 42 kilometer lange søkabel forbinder Energinet.dk’s platform i Vesterhavet ud for Blåvand med elnettet inde på land.

Fejl på de store søkabler er ikke et ukendt problem for Energinet.dk. Ingeniøren skrev for to måneder siden, at en del af søkablet til Anholt Havmøllepark skal graves op og skiftes ud efter flere fejl på kablet. En udskiftning, der ventes at koste mindst 80 millioner kroner.

Læs også: 4,4 km fejlramt Anholt-kabel skal udskiftes for 80 mio. kroner

Kablet gik senest i stykker i februar, og havmølleparken måtte stoppe elproduktionen i fire uger. Og bare seks måneder forinden, i oktober 2014, var der også fejl på kablet.

Også forbindelsen til Horns Rev 2 har der været problemer med. Sjusket montering af mufferne på forbindelsen førte i 2009 til, at kablet måtte lukke, bare få måneder efter at det blev trukket.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Sjusket montering af mufferne på forbindelsen førte i 2009 til, at kablet måtte lukke, bare få måneder efter at det blev trukket."

Man spørger uvilkårligt om ikke der er en ekstra lang garantiperiode på et sådant kabel, da nedetid er en noget pebret affærde.

 • 4
 • 0

Jeg mener at DONG ejer Horns Rev 2 sammen, og Energinet.dk står for landforbindelsen. I den konstellation betaler Energinet.dk, mig bekendt, DONG en daglig godtgørelse for nedetiden.(Dagsbod om man vil) Jeg forestiller dette modregnes i lejekontrakten på kablet.

/Matin

 • 0
 • 0

Korrekt, ENDK kompenserer DONG for tabt fortjeneste alt imens kablet er ude a drift. Så snart der er spænding på igen ophører ENDKs kompensering.

Man glemmer bare lige at møllerne ikke kan startes op med det samme. De skal først stå en del timer og varme op. Dertil kommer at lejerne i rotoren bestemt ikke er glade for at stå stille med stor last på (trykkes skæve).

 • 0
 • 0

Man glemmer bare lige at møllerne ikke kan startes op med det samme. De skal først stå en del timer og varme op. Dertil kommer at lejerne i rotoren bestemt ikke er glade for at stå stille med stor last på (trykkes skæve).

Er det ikke sådan at der sidder en meget stor motor og langsomt drejer møllerne rundt selvom de i princippet "står stille"?

Det er ihvertfald den forklaring jeg har fået, og at der er strømanlæg i parken til at drive de store motorer, for at undgå at trykke lejerne skæve ved nedbrud/stilstand.

 • 0
 • 0

Der sidder ingen motor til at dreje den rundt, møllen idler, når den står stille, altså den står og drejer rundt ved hjælp af vinden i lav hastighed, og lejerne tager ikke mere skade end når der er total vindstille, så det har ingen betydning

 • 4
 • 1

Det kunne være interessant at se en cost/benefit-analyse af at køre med to mindre kabler. Flere kabler = flere kabelproblemer, men omvendt leverer vindmøllerne vel ikke fuld output hele tiden så det er måske ikke så slemt at køre med et enkelt i en periode.

Det er nok for dyrt i forhold til hvad det giver, forsyningssikkerhedsmæssigt.

Hvis man i fremtiden plastrer større dele af havet til med vindmøller, kunne man måske i stedet forbinde parkerne og derigennem opnå en større redundans?

 • 7
 • 0

..Det kunne være interessant at se en cost/benefit-analyse..

Ja, det kunne være meget interessant. Og når den så er lavet, og man derudover finder ud af hvad det alternativt koster, at forsikre sig mod kabelfejl, bør man tage disse omkostninger i betragtning, når man skal vælge om der skal bygges vindmøller på land eller hav !

Vi har nok desværre ikke set den sidste kabelfejl - og selv uden kabelfejl har det jo vist sig strømmen fra havvindmøllerne er noget dyrere ...

 • 0
 • 1

... og ligger if. ENDK 800 m fra platformen ude i havet. Foreløbig udmeldt dato for reperation er 28. november. Se energinet.dk for mere info.

ENDK godtgører DONG for tabt produktion. Der betales ingen "kabelleje", så ENDK sender regningen videre til elforbrugerne, der betaler ENDKs drift og udgifter.

Der er i flere omgange regnet på om kabel-redundans kan svare sig. Alle hidtidige analyser viser at det kan det ikke. Til info koster et søkabel ca. 3-4 mio. kr./km.

Beslutningen om man bygger på land eller til hav er langt hen ad vejen politisk, idet der ikke er naboklager offshore, men vel på land og dermed en frygt for at det koster stemmer at bygge vindkraft på land.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten