Søkabel mellem Danmark og England rykker nærmere

Et kabel mellem de danske og engelske elnet rykker nu et skridt nærmere takket være med en spritny samarbejdsaftale mellem Energinet.dk og National Grid, der er ansvarlig for det overordnede engelske elnet.

Aftalen, der bygger videre på en hensigtserklæring fra maj 2012, giver en ny, fælles styregruppe et år til at undersøge potentialet for en fælles elforbindelse. Styregruppen skal bl.a. se på, hvornår et kabel kan ligge klar, hvad prisen vil blive, og hvilke udfordringer der skal ryddes af vejen.

Derefter kan konkrete undersøgelser af f.eks. havbunden gå i gang, inden der kan træffes en endelig beslutning om eventuelt at rulle et kabel ud på havbunden mellem de to lande.

Læs også: Søkabel mellem Danmark og Storbritannien er på tegnebrættet

Ifølge en pressemeddelelse fra Energinet.dk kan englandskablet blive en ny, vigtig brik på vejen mod et mere åbent elmarked, hvor strøm kan flyde på tværs af grænserne, så forbrugerne kan købe strømmen, hvor den er billigst.

Samtidig kan det åbne adgang til nye elmarkeder for danske kraftværker, ligesom vindmøllestrøm kan eksporteres, når det blæser meget. Omvendt sikrer udlandsforbindelser og de danske kraftværker forsyningssikkerheden, når det er vindstille.

»Et søkabel til England har den store fordel, at tiden mellem de to lande er forskudt, så vi bruger energien på forskellige tidspunkter. Desuden er der ofte forskelle i vejret. Når det blæser i ét land, er det mere stille i et andet,« siger Torben Glar Nielsen, direktør for eldivisionen i Energinet.dk.

Norge har ligeledes annonceret planer om at etablere et langt søkabel til de britiske øer.

Læs også: Norge lægger el-kabler til Tyskland og England

Danmark har allerede elforbindelse med Norge, Sverige og Tyskland, og næste år åbnes en fjerde forbindelse til Norge på 700 megawatt.

Frem mod 2020 bygger Energinet.dk yderligere forbindelser på i alt 2.000 MW. I 2018 får vi to nye forbindelser til Tyskland, den ene i forbindelse med den kommende havmøllepark på Kriegers Flak i Østersøen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

det er gns. prisforskel på elprisen i øst og vestdanmark, efter Anholt havmøllepark kom i fuld produktion.

Årsforbruget i Østdanmark er 16 TWh (16 mio. MWh). Årligt betaler Østdanmark altså (20x 16 mio.) = 320 mio.kr. mere for elforbruget. Effekten af Kriegers Flak trækker modsat, men der jo også Horns Rev III, Jammerbugt og Kystnære projekter i det jyske, samt et større norgeskabel med norsk vandkraft. Der synes at være basis for at tro på en fortsat overpris i Østdanmark.

Mon Energinet.dk også synes der også er basis for endnu et storebæltkabel, eller er mia.'erne reserveret til UK-kablet? Forhåbentligt er det både-og, og ikke enten/eller.

Kilde vedr. elforbrug i Østdanmark: http://www.energinet.dk/SiteCollectionDocu...

  • 2
  • 0

Hvad med Cobra kablet, som Energinet og TenneT skulle etablere mellem Danmark og Holland, skal det ikke lige etableres først?

Ifølge de oprindelige planer skulle det etableres netop nu....

  • 0
  • 0

Der synes at være basis for at tro på en fortsat overpris i Østdanmark

Ja, Sjælland får udfordringer med at skabe balance mellem egenproduktion og forbrug. Det kunne have været mildnet med et 3 GigaWatt-timer el-lager i Storstrømmen, men man har valgt at jernbanen til Lolland skal gå over bro istedet for dæmning. ellager.wikispaces.com

Hvad med Cobra kablet

Side 14 ovenfor skriver at det forventes i drift i år 2017. Beslutningen er udskudt indtil man har undersøgt økonomien : http://www.energinet.dk/DA/ANLAEG-OG-PROJE... se "Kommende aktiviteter"

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten