Søjler i nabobygning til Njals Tårn er 20 procent for svage

Plus11. maj 2021 kl. 05:047
Søjler i nabobygning til Njals Tårn er 20 procent for svage
Illustration: Morten Andersen.
Den er gal med endnu et af Bach Gruppens byggeprojekter. Styrken i søjlerne i en p-kælder på Amager skulle have været på 40 MPa, men den når kun op på 32 MPa. Nu skal byggeriet lovliggøres.
Artiklen er ældre end 30 dage

Njals Tårn på Amager er langtfra det eneste af Bach Gruppens projekter, som har problemer med betonkvaliteten. Som beskrevet på ing.dk gælder det blandt andet byggeprojekter i hjembyen Viborg.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
11. maj 2021 kl. 17:09

Jeg syntes det er overraskende at Bach Gruppen har opført en bygning hvor både dækket og vægene overholder kravene. Nor man ser hvad de ellers har opført er det virkeligt overraskende.

6
11. maj 2021 kl. 10:04

Hver gang der kommer sager med fejl, sjusk og/eller svindel siger Dansk Byggeri, at man hverken vil gå ind i-, eller se på ændringer af regler, på baggrund af enkeltsager.

Endnu en "enkeltsag" i den uendelige række af sager, som udgør en trend ... men mon ikke Dansk Byggeri har sat pladen på repeat og igen-igen siger "Enkeltsag!".

5
11. maj 2021 kl. 09:56

Myndighederne kan næsten ikke tillade sig at lovliggøre ulovligheder, da de dermed danner præcedens for at det kan betale sig at bryde loven. Er det iøvrigt ikke kun domstolene som kan/må tage disse beslutninger om dispensation for lovgivning !!

Ja, sådan troede jeg også det forholdt sig. Men så læste jeg i bygningsreglementet hvor vi bl.a. finder;

Retlig lovliggørelse betyder, at det ulovlige forhold gøres lovligt gennem efterfølgende tilladelse eller dispensation til opretholdelse af tilstanden. Herefter vil tilstanden ikke længere være ulovlig.</p>
<p>Retlig lovliggørelse medfører således, at et byggeri lovliggøres rent formelt, og det betyder, at byggeriet lovliggøres, uden at der sker fysiske ændringer i byggeriet.</p>
<p>Retlig lovliggørelse kan som udgangspunkt alene ske i de tilfælde, hvor det ulovlige forhold ville have været lovligt på opførelsestidspunktet, hvis der forud for opførelsen var ansøgt om tilladelse eller dispensation.
<strong>Ud fra hensynet til proportionalitetsprincippet bør den retlige lovliggørelse af en bebyggelse altid vælges frem for den fysiske lovliggørelse, hvis dette er muligt.</strong>

[min fremhævning]

og

• Proportionalitet: Proportionalitetsprincippet skal altid iagttages. Dette princip kan medføre, at udgangspunktet om fysisk lovliggørelse skal fraviges. Den retlige følge skal stå i forhold til den konstaterede lovovertrædelse. Der kan ikke kræves mere end det, der er nødvendigt i det konkrete tilfælde.

Skulle man så blive taget med fingrene i klejnekassen, er mulighederne jf samme:

§ 564
Straf</p>
<p>Den, der overtræder bestemmelser som fastsat i bygningsreglementet, straffes med bøde. Bestemmelsen gælder også for byggearbejder, som kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse.</p>
<p>Stk. 2. Der kan pålægges selskaber mv. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel for de i stk. 1 nævnte overtrædelser, jf. byggelovens § 30, stk. 5.

Og jo, det er kommunen der som ansvarlig for byggetilladelser også skal stå for lovliggørelsen...[1]

[1] Deres afgørelser kan så indklages for domstolene.

4
11. maj 2021 kl. 09:18

Igen ses det at byggeriet blot skal lovliggøres - i dette tilfælde ved at lave en ekstra søjle og ved at genberegne statikken ud fra de målte værdier (på et formodentlig meget lille antal prøver. Men jeg aner ikke noget om beton eller statik, så det er vel sådan man gør det)

Ja det er sådan man kan gøre hvis der er tale om et decideret bæreevneproblem, hvilket næppe er tilfældet i denne sag - dog ville det nok være passende at det ikke kun var BG egne statikere der leverede en garanti for dette. Lang værre er, at den dårlige kvalitet af betonen har indflydelse på konstruktionens forventede levetid. Det bliver både dyrt og besværligt at udbedre de skader som opstår pga dårlig kvalitet og nogen skal i sidste ende betale for dette. Hvis Bach Gruppen ikke kan,så må ejerne som byggeriet er solgt til eller forsikringsselskaberne punge ud. Det er nok lidt naivt at gå ud fra, at det kun er de byggerier vi kender til pt, hvor BG har snydt med kvaliteten i deres iver for en let tjent gevinst selv om komiske Ali sikkert vil hævde at der ikke er mere at komme efter og det hele er under kontol.

3
11. maj 2021 kl. 08:56

Myndighederne kan næsten ikke tillade sig at lovliggøre ulovligheder, da de dermed danner præcedens for at det kan betale sig at bryde loven. Er det iøvrigt ikke kun domstolene som kan/må tage disse beslutninger om dispensation for lovgivning !!

2
11. maj 2021 kl. 08:47

Igen ses det at byggeriet blot skal lovliggøres - i dette tilfælde ved at lave en ekstra søjle og ved at genberegne statikken ud fra de målte værdier (på et formodentlig meget lille antal prøver. Men jeg aner ikke noget om beton eller statik, så det er vel sådan man gør det)

Mere interessant er:

det kom frem, at flere af de anvendte betonværker ikke har været godkendt.

Hvordan er det lige at man kan lovliggøre beton fra et ikke-certificeret betonværk?

Betyder det at man ved lovliggørelsen fjerner kravet om certifikation? For hvis ikke byggefirmaet kan dokumentere at al beton er leveret fra certificerede værker, så er byggeriet vel ikke lovligt før de har gjort det?

1
11. maj 2021 kl. 06:26

man får næsten ondt af Bach gruppens egen version af komiske Ali. Det må ikke være så nemt at være deres juridiske direktør for tiden med mindre man er virkelig dum eller top arrogant.. Der er mange versioner af sandheden at holde styr på....