Søger patent på ‘usynlighedskappe’: Canadisk firma har udviklet nyt camouflage-materiale

Illustration: Hyperstealth

Fans af Harry Potter-universet er nu et skridt tættere på at kunne udleve drømmen om at svøbe sig i en usynlighedskappe.

Den canadiske virksomhed Hyperstealth har nemlig udviklet et papirtyndt og let bøjeligt materiale, som ifølge virksomheden selv vil »forandre alt hvad du ved omkring camouflage«.

Materialet har fået navnet Quantum Stealth, og det har til formål at skjule personer og genstande, der er dækket af det. Helt usynlig bliver man ikke, men camouflagen slører i høj grad det, der gemmer sig bag materialet.

»Teknologien fungerer ved at bøje lyset, så kun baggrunden er synlig, og selve målet, der eksempelvis kan være en person, bliver fjernet fra synsfeltet, når det befinder sig bag materialet,« siger virksomhedens direktør og stifter, Guy Cramer, i en demonstrationsvideo.

Se et klip fra Hyperstealths demonstrationsvideo nedenfor. Artiklen fortsætter under videoen.

Han uddyber, at materialet ikke kun fjerner visuelle, infrarøde (nattesyn) og termiske signaturer, men også det meste af målets skygge.

Bryder lyset

Teknologien udnytter Snells lov, som handler om, hvordan retningen for lys brydes og bøjes, når det passerer gennem forskellige materialer. Det er blandt andet denne lov, som er i spil, når en genstand ser ud til at ændre udseende, når den bliver sænket ned i et glas vand.

Derudover spiller det en rolle, hvordan camouflage-materialet er bygget. Det består nemlig af et ark med optiske linser, hvilket er den samme teknologi, der bliver brugt til såkaldte lenticular-photos, hvor billedets motiv forandrer sig, hvis man vender eller drejer det.

Når lyset passerer igennem camouflage-materialet bliver det brudt på grund af Snells lov, og derudover sørger de optiske linser for, at der bliver skabt såkaldte ‘døde punkter’ på den anden side, hvor personer eller genstande vil blive sløret og nærmest usynlige.

Guy Cramer opdagede teknologien i 2010, og siden da har han arbejdet på at skalere teknologien op, så den også kunne bruges til at skjule droner, mennesker, tanks og bygninger.

Cramer har ansøgt om patent på teknologien, og militæret har vist stor interesse i projektet flere steder i verden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vil en sådan materiale kunne bruges til eks at skjule vindmøller ? Altså at pastfilmen er limet ind i konstruktioen og derved bryder lyset så møllen er usynlig ?

Nej, som nævnt i første kommentar er det en Lubor linse. Se det hjælper ikke at klistre den fast på mølletårnet. Men placerer du den et stykke foran mølletårnet, så "forsvinder" det faktisk. Men så har du jo en frit i luften svævende rotor, set fra stranden (hvis det er en havmølle.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten