Sødemidler fra lightprodukter ryger direkte ud i naturen

OPDATERET: Spildevand fra renseanlæg indeholder de kunstige sødemidler sukralose og cyclamat. Det viser en ny screening af spildevand i de nordiske lande, som Aarhus Universitet har været med til at gennemføre, skriver Videnskab.dk.

Sødemidlerne opløses i vandet og slipper derfor nemt igennem rensningsanlæggene. Ude i naturen kan sødemidlerne måske få fisk og andre vandlevende organismer til at ændre adfærd, frygter Jakob Strand, seniorforsker ved Aarhus Universitet med speciale i økotoksikologi.

»Der findes en svensk undersøgelse, hvor man har opdaget, at krebs bliver mere sultne og leder efter føde, når der er sødemidler i vandet. Krebsene kunne nemlig smage, at vandet var sødt, og derfor ledte de efter føden,« siger han til Videnskab.dk.

Han har ikke selv arbejdet med screeningen, men han er bekymret for, om der kan være andre effekter også.

»Jeg kunne godt forestille mig, at det kunne have en effekt på fisk. Det kan være, at ændringen af vandets smag kan forvirre fiskene, så de ikke kan finde vej til ynglesteder.«

I dag er der ingen grænseværdier for udledningen af kunstige sødestoffer, for man har ikke kunnet påvise akutte effekter ved stofferne.

Men måske vil det mulige problem forsvinde af sig selv. I 2011 godkendte de danske fødevaremyndigheder nemlig brugen af planten Stevia, der indeholder forbindelser, der opleves 450 gange sødere end sukker. Og de naturlige sødemidler vil ikke give de samme effekter som de kunstige, mener Per Bendix Jeppesen, der er lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og ekspert i sødemidler.

»Der er ingen problemer, der hvor de dyrker den, og den er jo naturligt forekommende. Aspartam, sukralose og cyclamat er syntetiske stoffer,« begrunder han.

OPDATERET: I den oprindelige artikel stod der, at der også var fundet aspartam i spildevandet. Men det var ikke korrekt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ude i naturen kan sødemidlerne måske få fisk og andre vandlevende organismer til at ændre adfærd, frygter Jakob Strand

Hvis han frygter det så meget, skulle han måske have gravet lidt mere. Hvem siger i øvrigt at de almindeligt kendte stoffer ikke også er farlige? Er de ufarlige bare fordi vi har kendt dem så længe, at ingen tænker over om de er farlige. Og dog er der for nyligt kommet nogle der frygter bagt brød, stegte kartofler og rødt kød.

 • 2
 • 4

Hej.

Jeg skal ikke gøre mig klog på undersøgelsen. Men ifølge Videnskab.dk var der vist ikke aspartam i undersøgelsen.

Linket til dette er : http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/s...

Læs Videnskab.dks indlæg i tråden under artiklen. Indlægget hedder "Rettelse i artiklen". Der står ordret: "Vi er blevet gjort opmærksomme på, at aspartam ikke var fundet under screeningen, men derimod kun de to andre sødemilder sukralose og cyclamat".

Det er jeg glad for. Jeg er nemlig stor fan af produkter med aspartam. Da jeg har fået konstateret sukkersyge diabetes type 2 ,drikker jeg sjælden min favorit-cola, som er den sukkersødede Pepsi-ccola.

DE 2 sukkerfrie colaer Coca Cola Zero og Pepsi Max har efter min mening suveræn smag. Derfor ville jeg være ked af at skulle undvære aspartam i disse produkter.

Det skal selvfølgelig tages alvorligt, hvis det viser sig, at aspartam alligevel er et problem for vand-miljøet. Og hvis det viser sig, at aspartam i normale mængder er usundt, sskal det selvfølgelig også tages alvorligt.

Man bør - i den grad - holde øje med, om sødemidler fra planten stevia kan skade vand-miljøet.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

er en ester af et dipeptid. Det vil derfor let blive nedbrudt i rensningsanlægget og spist af bakterierne. Det kommer formentlig slet ikke dertil, for når man indtager det bliver det af kroppens enzymer omdannet til asparaginsyre og phenylalanin. Det er aminosyrer, der let optages i organismen og benyttes af denne til opbygning af peptider m.m.

 • 0
 • 0

Hej igen

Søren. Tak for dit interessante indlæg. Det var spændende at læse.

Peter. Jeg sidder lige nu på en computer-cafe på central-biblioteket på Odense Banegård. Så efter at jeg havde læst dit indlæg, gik jeg lige ned i Seven Eleven butikken og tjekkede.

Både Coca Cola Zero og Pepsi Max indeholder aspartam. Det er nu sjældent, at jeg køber disse to mærker, da de er alt for dyre. Så jeg plejer at købe billig cola. Det vil sige ½ liter til ca. 3 kroner.

I maj måned i år kommer der en vigtig rapport fra Europa, hvor der vil være svar på, om aspartam i normale mængder er usundt eller ej.

Jeg vil prøve at smage Scweppes Zero Lemon med sucralose. Den er jeg spændt på at smage. Smager den godt?

Jeg har vist smagt produkter med sucralose før. Så vidt som jeg husker smagte de alle godt.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten