OPDATERET: Spildevand fra renseanlæg indeholder de kunstige sødemidler sukralose og cyclamat. Det viser en ny screening af spildevand i de nordiske lande, som Aarhus Universitet har været med til at gennemføre, skriver Videnskab.dk.
Sødemidlerne opløses i vandet og slipper derfor nemt igennem rensningsanlæggene. Ude i naturen kan sødemidlerne måske få fisk og andre vandlevende organismer til at ændre adfærd, frygter Jakob Strand, seniorforsker ved Aarhus Universitet med speciale i økotoksikologi.
»Der findes en svensk undersøgelse, hvor man har opdaget, at krebs bliver mere sultne og leder efter føde, når der er sødemidler i vandet. Krebsene kunne nemlig smage, at vandet var sødt, og derfor ledte de efter føden,« siger han til Videnskab.dk.
Han har ikke selv arbejdet med screeningen, men han er bekymret for, om der kan være andre effekter også.
»Jeg kunne godt forestille mig, at det kunne have en effekt på fisk. Det kan være, at ændringen af vandets smag kan forvirre fiskene, så de ikke kan finde vej til ynglesteder.«
I dag er der ingen grænseværdier for udledningen af kunstige sødestoffer, for man har ikke kunnet påvise akutte effekter ved stofferne.
Men måske vil det mulige problem forsvinde af sig selv. I 2011 godkendte de danske fødevaremyndigheder nemlig brugen af planten Stevia, der indeholder forbindelser, der opleves 450 gange sødere end sukker. Og de naturlige sødemidler vil ikke give de samme effekter som de kunstige, mener Per Bendix Jeppesen, der er lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og ekspert i sødemidler.
»Der er ingen problemer, der hvor de dyrker den, og den er jo naturligt forekommende. Aspartam, sukralose og cyclamat er syntetiske stoffer,« begrunder han.
OPDATERET: I den oprindelige artikel stod der, at der også var fundet aspartam i spildevandet. Men det var ikke korrekt.
