Sobig F spredes nu fra private computere

»Mange private brugere er stadig inficerede med Sobig F, men de ved det ikke. Når ormen kan cirkulere rundt mellem en masse private brugere, bliver det vanskeligt at få udryddet ormen helt,« siger virusanalytikeren, Peter Kruse, Eurotrust Virus112.

Han tilføjer, at private brugere ofte ikke har den tekniske kunnen til opsporingsarbejde, fordi ormen ændrer på både afsender- og modtageradresse i emailen, hvilket gør det vanskeligt at se, hvor den kommer fra.

Peter Kruse mener, at mellem 30 og 40 procent af de private computere ikke er renset for ormen - og beskyttet mod ny inficering.

»Det er et ret stort tal. Og dermed kan Sobig F cirkulerer i det uendelige. Undersøgelse fra vores testmiljø viser, at man ikke kan se, om man er inficeret,« siger han.

Sobig F spredes stadig

Viruseksperten bekræfter samtidig, hvad mange oplever i disse dage: Der er stadig stor aktivitet fra ormen Sobig F, som spredes ved at rundsende sig selv til de mailadresser, som findes i adresselisterne i de inficerede computere.

Også mange hjemmearbejdspladser fungerer i realiteten som private computere, og de kan også let være inficeret.

»Det har mange glemt. Selv om man kalder op til et virksomhedsnetværk, som har sikre forbindelser via krypterede linjer, kan ormen snige sig igennem. Det betyder, at hele netværket kan blive inficeret,« siger han.

Peter Kruse anbefaler, at private brugere ikke åbner filer af formaterne ".pif" og ".scr" Det er nemlig disse filtyper, at ormen ligger i – og de anvendes yderst sjældent til legitime formål.

Desuden kan man installere et af de antivirus programmer, som er gratis, hvis man er privat bruger. Endelig er det muligt at scanne sit system online.