Snus ind og undgå PMS

Præmenstruelt syndrom, PMS, kan undgås, hvis man indsnuser et feromon. Det hævder firmaet Pherin.

Forsøg med både kvinder og mænd viste, at firmaets "vomeropherin" havde en direkte effekt på fundamentale kropsfunktioner som puls, åndedræt og kropstemperatur. Det påvirker også produktionen af ægløsende hormoner, og alt i alt ser det ud til at firmaet her har fat i det første stof, der kan dæmpe PMSens ubehag.

Man mener, at op til 80 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder oplever fysiske og psykiske forandringer i tiden op til hver menstruation. For 10 procent af kvinderne er PMS-symptomerne tilstrækkeligt alvorlige til at hæmme arbejdsevne og forholdet til andre mennesker. I op til to uger før menses er irritabiliteten og trætheden høj, mens humør og appetit svinger op og ned. Det eneste almindeligt anvendte middel imod PMS synes at være Fontex og andre versioner af lykkepillen.

Måske ny prævention

David Berliner, der er en af grundlæggerne af firmaet Pherin Pharmaceuticals, som har til huse i Californien, opdagede for fem års tid siden, at duftstoffer afgivet fra menneskers hud virkede beroligende på andre mennesker. De virkede som feromoner. I næsen har man udover det almindelige lugtvæv, som detekterer flygtige stoffer, også et særligt organ, som reagerer på mindre flygtige stoffer. Organet kaldes det vomeronasale organ, VNO.

Berliner har nu fundet et feromon, der synes at dæmpe PMS-symptomerne. Han kalder det PH80. Foreløbige tests på 20 kvinder viste, at PH80 indgivet via en næsespray afhjalp både humørsvingnings-problemerne og fysiske gener, som f.eks. smerter i brysterne.

Fra VNO er der direkte nerveforbindelse til den hjernedel, der hedder hypothalamus, og derfor virker PH80 hurtigt og effektivt, siger Berliner. Virkningen holder sig 2-4 timer. Hypothalamus regulerer fundamentale drifter som kønsdrift, frygt, sult og tørst, og den styrer også mængden af de hormoner, der giver ægløsning. Derfor er udvikling af et præventionsmiddel i form af en simpel næsespray med feromon også blandt fremtidsplanerne hos Pherin.