Ny reklame
Coca cola, nu med 0,001% ko lort. :)
I næste uge forlader de første CO2-tanke det nye, store biogasanlæg i Korskro for enten at give dig sprudlende drikkevarer, holde din medicin så tæt på det absolutte nulpunkt som muligt eller for at sætte fart under væksten i de danske drivhuse.
CO2’en er et naturligt biprodukt fra biogasproduktion, men som nogle af de første i verden har Strandmøllen A/S i samarbejde med Nature Energy, der ejer selve biogasanlægget, bygget et stort opsamlings- og rensningsanlæg, der skal opsamle og udnytte det. Anlæggets produktion alene kan dække 25 procent af det danske behov.
Anlægget renser CO2’en fra biogasanlægget, der hovedsagelig kører på husdyrsgødning, indtil gassen er 99,999 procent CO2 samt lugt- og bakteriefri. Klar til brug, hvad enten det er til et medicinsk eller fødevaremæssigt formål. Gassen fra anlægget lever op til den internationale ISBT-standard, så man skal ikke frygte, at øllet smager af gylle, når den skænkes på en af sommerens festivaler.
»Denne standard blev i sin tid sat af Coca Cola, efter at de havde problemer med kvaliteten af deres CO2 for flere år siden. Coca Cola ønskede simpelthen ikke at dårlig CO2 skulle skade deres brand igen, så de oprettede en standard,« siger administrerende direktør i Strandmøllen, Alex Buendia.
I alt har anlægget syv procestrin, der blandt andet kører gassen gennem aktivt kul, et bakterielt filter og et vasketårn for at fjerne diverse urenheder.
Anlægget er desuden lavet, så det kan køre komplet ubemandet. Alex Buendia fortæller, at det er fyldt med elektronisk udstyr og overvågning der gør, at det kan styres fra Strandmøllens hovedkvarter på Fyn.
I alt kan anlægget producere op mod 16.000 ton CO2 om året, og Strandmøllen AS, der ejes af Christian Jensen Fonden ønsker ikke at oplyse, præcis hvor meget anlægget har kostet, men oplyser til Ingeniøren, at anlægget har kostet 'et tocifret millionbeløb'.
Selvom selve biogasanlægget har kørt et par uger er det først nu, det første batch CO2 er klar til levering.
»Alt er forløbet, som det skal, og der har ikke været nogle nævneværdige problemer. Men det er klart, at der er en masse setpunkter, der skal justeres og passe ind, når man starter et nyt anlæg,« forklarer Alex Buendia.
»Man kan designe sig til meget, men virkeligheden er ofte anderledes, og så må man justere ind efter den.«
De sidste tre år har der været CO2-mangel i Danmark, og det håber Strandmøllen, at det nye anlæg ved Korskro skal sætte en stopper for.
»Sidste år var vi i Nordfinland for at hente CO2, og det er selvsagt enormt dyrt at sende en lastbil på en flere dage lang tur for at hente 20 ton CO2,«siger Alex Buendia.
»Så når vi bygger det her anlæg, så er det altså også i høj grad for at sikre forsyningssikkerheden for vores kunder. Og så er det jo bare en ekstra fordel at gøre det med grøn CO2 fra et cirkulært biogasanlæg.«
Ny reklame
Coca cola, nu med 0,001% ko lort. :)
Tæt på det absolutte nulpunkt ? viste ikke at co2 kunne køle så langt ned. Jeg har engang fået en " forbrænding" på hånden af flydende Halon, men det var kun minus 70 grader, det kom fra en utæt halon slukker jeg var med til at teste på hedegangne Dantest
Hvordan fremstilles CO2 iøvrigt? At ekstrahere det fra atmosfæren er vel meget energikrævende. Brænder man kulstof af ?
Jeg mener at selve ølbrygningen laver rigeligt CO2, men måske det er billigere at købe det udefra end at opsamle det, komprimere det og gemme det til senere brug. Almindelige ikke-gærede læskedrikke behøver selvfølgelig CO2 udefra.
Den første fraktion af CO2 opsamles ikke fordi den indeholder for meget ilt. Det er derfor ikke kun et spørgsmål om at lave 'rigeligt' CO2; også et spørgsmål om renheden. Ja, det er sikkert billigere at bruge teknisk fremstillet CO2, men så vidt jeg husker skal det så deklareres i ingredienslisten som tilsætning.
Carlsberg har, ifølge dagpressen, et anlæg til opsamling at kuldioxid fra øl produktion. Hvorfor de ikke var ramt ved sidste års kuldioxid krise.
Man får det ellers oftest som et biprodukt fra raffinerier, metanol eller ammoniakkproduksjon. I Sverige mener jeg det er et biprodukt fra Aboslut Vodka. I Nederland er det en etanolfabrikk.
Fremstilling af biogas er en anaerob proces, så hvor kommer CO2'en fra? Er der virkelig så meget ilt i gyllen eller hvad?
De første sodavand fik co2 ved komme saltsyre over marmor eller kalksten, og med gummislange lede co2 ned i drikken, man fandt så på tilslætte det på fabrikken da der klart skete mange ulykker på den anden måde. så det med man er nød til udvinde det fra gylle er noget sludder. og der er naturlig kulsyre i fadøl eneste grund til man tilsætter elstra er man så kan fortynde øllen med op til 35% kulsure og sælge co2 som øl.
Også sært man vil producere co2 når det leder til jordens undergang giver det ingen mening, man burde så stoppe med alt der skaber co2 alle former for gæringer biogas øl brød surkål, og naturligvis strals stoppe afbrænde fossile ting af.
Når man producerer biogas består gassen af ca 60-65% methan og ca 35-40% CO2 (plus lidt H2S og andre feinschmeckerier). Før gassen kan komme på nettet skal CO2 fjernes - opgradering kaldes det - og derved får man en ret ren CO2. Ilten i CO2 kommer fra den ilt som er inde organiske bestanddele: De fleste planter har et cellulose skelet som i sin grund form hedder CH2O. Typisk er der også mindre organiske syredele som også indeholder ilt. Så netop ved ikke at tilføre ilt favoriseres mikroorganismer der kan trække ilt ud af det organiske.
Er der virkelig så meget ilt i gyllen eller hvad?
Ja,
Måske husker du fra biologiundervisningen, at sukkerstof har den generelle formel: C6H12O6.
Og de fleste andre former for biomasse har et lidt andet forhold mellem C og O. Rå biogas består generelt af 60% CH4 og 40% CO2.
Edit: Beklager jeg ikke fik læst til enden og set Jesper Hansens indlæg med samme pointe.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard