Snart kommer virustiden på museum

Kom med din coronaopfindelse Illustration: Danmarks Tekniske Museum

Tilføjet 25. maj 2020: Udstillingen åbner torsdag d. 28. maj kl. 10.

Destillerierne fremstiller håndsprit i stedet for whisky, og Lego har omstillet en række maskiner til at producere visirer.

Opfindsomheden er stor i svære tider, og den idérigdom vil Danmarks Tekniske Museum gerne udstille, når de igen kan slå dørene op 9. juni.

»Året står i opfindelsernes tegn, og vi var alligevel klar med en stor udstilling om danske opfindere. Den er vi nu i gang med at opdatere, så vi får de nye opfindelser gennem coronakrisen med,« fortæller museumsinspektør Jacob Thorek Jensen.

Arbejdet har været i gang i nogen tid, og Danmarks Tekniske Museum har været i kontakt med en lang række virksomheder for at få fingrene i et par eksemplarer af den eftertragtede håndsprit og et par visirer. Håbet er også at kunne udstille komponenter fra respiratorer, som plastvirksomheder er gået i gang med at fremstille, såvel som 3D-printere, som makermiljøet har sat til at printe visirer hjemmefra.

»Der er masser af eksempler på disse historier, som vi gerne vil fortælle,« siger Jacob Thorek Jensen, som opfordrer både virksomheder og borgere til at byde ind med forslag til historier, der bør fortælles.

Det er ikke sikkert, der bliver plads i udstillingen til det hele, men tanken er, at udstillingen løbende kan vokse, og det, der ikke bliver plads til, bliver lagt i magasinet, så der også er grobund for en stor udstilling, når coronavirussen er blevet 50 år gammel og – forhåbentlig – er gået over i historiebøgerne.

Genstandene i udstillingen vil få plads side om side med genstande fra Anden Verdenskrig for at drage paralleller til opfindsomhed under andre kriser.

Dengang var der for eksempel mangel på gummi til dæk, så man begyndte at bruge reb, og andre snedige personer opfandt små cigaretrør, så man kunne ryge hele cigaretten uden at brænde sig.

»Det er ikke for at sammenligne de to kriser, men for at illustrere, at kriser får opfindsomheden til at blomstre. Og mange har sagt, at vi ikke har oplevet større krise siden Anden Verdenskrig,« understreger Jacob Thorek Jensen.

Senere i juni får kriseudstillingen selskab af en lang række andre danske opfindelser, som de fleste af os kender. Her får vi historien om Lego-klodsen, stomiposen, Le Klint-lampen og Carmen Curlers, ud over historierne om de internationale storsællerter som glødepæren og den samlebåndsproducerede bil.