Snart kan unge på et øjeblik analysere en drink for bedøvende stoffer
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Snart kan unge på et øjeblik analysere en drink for bedøvende stoffer

Line på 19 er i byen, hvor hun får tilbudt en drink af en fremmed fyr, som hun smilende tager imod.

Fem timer senere vågner hun op efter et totalt blackout.

Line er blevet voldtaget, men aner ikke af hvem. For stofferne i hendes drink har opfyldt deres to formål; at sørge for, at hun faldt i dyb søvn, samt sikre at hun ikke kan huske et eneste sekund af aftenen fra det øjeblik, hun ufrivilligt indtog stofferne.

Pen kan analysere drinks på et splitsekund

Men snart kan det blive meget nemmere at gardere sig mod drugrapes og berigelseskriminalitet, der beror sig på forgiftning af offeret.

»Vores spektroskopi-pen Drugfindr vil kunne analysere en drink for farlige tilsatte stoffer på mindre end et sekund,« siger Ulrik Merrild, der har stiftet virksomheden Drugster Aps.

Det gælder nemlig om at undgå at indtage stofferne i første omgang. For har man først indtaget for eksempel det stærkt sløvende stof rohypnol, bliver man hurtigt magtesløs.

Sammen med sine fire ansatte og sine samarbejdspartnere på Kemisk Institut på Aarhus Universitet og Danmarks Teknologiske Institut, nærmer Ulrik Merrild sig det punkt, hvor pennen sættes i produktion og distribueres.

»Lige nu har vi en bordmodel, der koster 10.000 kroner, men som også kan langt mere, end den skal kunne. Den skal vi have nedskaleret, så den bliver både mindre og billigere,« siger Ulrik Merrild, der forventer at pennen vil koste i omegnen af 600 kroner og have en størrelse som de laserpenne, man kan købe til sin nøglering.

Privat og professionelt brug

Pennen vil komme i to udgaver.

En simpel udgave til Line og hendes omgangskreds og en mere avanceret udgave til de myndigheder, der kunne have brug for den.

Når ambulancefolk ankommer til en bar, hvor der er mistanke om en forgiftning, kan de for eksempel scanne de drinks, der står rundt omkring i baren for at se, hvilket stof der er tale om, og behandle patienten derefter.

Pennen vil få en USB-indgang, der gør det muligt at opdatere den, hvis nye voldtægts-stoffer dukker op, og som gør det muligt at trække data ud.

Oplagt teknologi

At måle på materialer med lys kaldes spektroskopi. Ved at udsætte en væske for lys kan man ud fra det lys, der reflekteres, vurdere, hvilke stoffer væsken indeholder.
Teknologien er oplagt og overflødiggør en kemisk test i et laboratorium. Indeholder drinken et af de 176 stoffer, man ved kan udgøre voldtægts-stoffer, advarer pennen brugeren.

»Faktisk er det helt ned til 9 stoffer, der bruges i 90 procent af overgrebene,« siger Ulrik Merrild. Han påpeger også, at man begynder at se de bedøvende stoffer i sager om berigelseskriminalitet.

Fordi lyset fra pennen ligger lige på grænsen til det synlige, vil analysen ikke blive påvirket af selv voldsom fest- og diskoteksbelysning.

  • men burde det ikke være et krav at diskoteker og værtshuse havde en liggende i baren?
  • 6
  • 1

"Fordi lyset fra pennen ligger lige på grænsen til det synlige, vil analysen ikke blive påvirket af selv voldsom fest- og diskoteksbelysning."

Det lyder ikke rigtigt. Belysningen stopper jo ikke bare fordi vi ikke kan se den. Den fortsætter typisk langt ud i det infrarøde område, hvor spektroskopi typisk bliver anvendt.

  • 1
  • 1