Snart kan en tredjedel af russisk militær være robotter
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Snart kan en tredjedel af russisk militær være robotter

I takt med at Kina og Vesten viser større interesse for forskning i kamprobotter og ubemandede militærkøretøjer, er ambitionerne i den russiske forskning på området bestemt ikke blevet mindre.

Et russisk militærrobotlaboratorium så dagens lys i 2014, og planen er klar: Om ti år skal omkring 30 procent af russernes kampklare enheder udgøres af fjernstyrede robotplatforme. Det er i hvert fald den erklærede vision fra Ruslands militære industrikomité, skriver Defence Update.

Flere af projekterne er ren teori, mens andre mere specialiserede opgaver som minerydning og varetransport allerede står klar.

Flere modeller i støbeskeen

Planen er, at flere af de automatiserede enheder skal styres af de specielenheder, der i dag varetager missilforsvaret. Enkelte er minirobotter med små hjul, der kan udstyres med maskingeværer eller missiler. Andre er fuldt udrustede ubemandede tanks, der kan cleare terrænet for bemandede vogne.

For at robotsystemerne kan fungere optimalt, er der brug for nye standarder for basale egenskaber som navigation, målsøgning og færdigheder, der gør robotterne i stand til at fungere sammen med mennesker.

Et af de mere udviklede koncepter er MARS A800-modellen – en transportplatform, der kan bære seks fuldt udstyrede soldater eller 500 kilo udstyr. Dens dieselmotor med 65 hestekræfter leverer både strømforsyning til soldaterne og kan bevæge sig over 200 kilometer med en hastighed på 32 km/h.

Den er udstyret med et navigationssystem, der ved hjælp af laserscannere og radar gør den i stand til selvstændigt at finde eller følge en på forhånd udpeget vej og som et andet fyrtårn lede en efterfølgende mandskabsenhed.

Den teknisk mere avancerede Uran-9-model er derimod en kamprobot udstyret med et mangeartet våbenarsenal.

Andre robotter benytter sig af skræddersyede platforme og våbensystemer. De opererer i par og fra et beskyttet kommando- og kontrolkøretøj. En af disse minerobotter, Uran-6, er en russisk version af den kroatiske MV-4 Dok-Ing og kan både identificere, detektere og ødelægge miner med op til 60 kg TNT.

Den styres fra 1.500 meters afstand af en operatør i en anden mandskabsvogn. Sammen med søstermodellen Uran-14, der primært gør gavn som brandslukningskøretøj, bliver den allerede indsat i den russiske hærs enheder i år.

Ja lad os nu se om Putin kan finde pengene til at omstrukturer hele deres militær, rede deres flåde fra Ruste-døden, Armata, Pak/fa og hvad de nu ellers har af fantasi prestige projekter. Jeg er ikke overbevist.

  • 0
  • 0