Snart kan du købe plasticposer der opløses af ilt

Nedbrydelige plasticposer er nu på vej ud i de danske butikker. Den sønderjyske plasticposeproducent Ibi har fået agentur på et additiv til fremstilling af plasticposer, der opløser sig selv, fra den britiske miljøvirksomhed Symphony Environmental.

Der har tidligere været nedbrydelige plasticposer på markedet, men de var afhængig af lys for at blive nedbrudt. Ifølge direktør i Ibi, Johnny Nielsen, kræver den nye proces dog kun, at der er ilt til stede, så vil additivet d2w sørge for, at plasticposen er væk i løbet tre år, hvis den skulle blive smidt i naturen.

»Vi har tidligere arbejdet med nedbrydelige plasticposer, der var baseret på majsstivelse, men dels kunne vi ikke selv fremstille folien, dels syntes vi, at der var nogle etiske overvejelser omkring anvendelse af fødevarer, så derfor var vi meget glade, da vi hørte om Symphonys additiv,« siger Johnny Nielsen.

Ibi i Sønderjylland har fået agentur på stoffet d2w, der får plasticposer til at nedbrydes helt efter tre år. Illustration: Ibi

Læs også: Se nedbrydelig plastik forsvinde over tid

»Vi kan selv tilsætte deres additiv i forbindelse med produktionen, og da vi konstant laver om i vores opsætning i forhold til kundernes ønsker, er det en stor fordel,« tilføjer han.

Nye poser kan også genanvendes

Direktøren understreger, at selv om plasticen er nedbrydelig, kan poser, der er fremstillet med brug af D2W, godt genbruges. Det tilsatte additiv vil forsvinde, så snart plasticen forarbejdes igen. Plasticposer med D2W kan også brændes, uden der udledes giftige stoffer af den grund.

Ifølge Symphony Environmental er D2W fremstillet af olie - som også er grundkomponenten i plastic. Stoffet er i stand til at nedbryde kulstofforbindelserne i plastic, hvorved plasticen bliver ustabil og går i opløsning. Stabilisatorer tilsættes, så det kan styres, hvor lang tid der skal gå, før processen skal gå i gang.

Reststofferne fra nedbrydningen er CO2, vand og en begrænset mængde biologisk materiale.

Nedbrydelighed kommer med en pris, men ifølge Johnny Nielsen er der slet ikke tale om de samme prisforskelle som de plastposer, der er fremstillet af eksempelvis majsstivelse.

»Vi oplevede en stor interesse fra kunder til nedbrydelige plasticposer, men da de hørte, at prisforskellen ville være to eller tre gange, kølnede interessen,« fortæller han.

Ikke så meget dyrere

Udfordringen er nu at få kunderne tilbage, for de nye poser er slet ikke tilnærmelsesvis så meget dyrere.

»Vi taler måske kun 10 eller 20 procent meromkostning, men det afhænger meget af, hvilke specifikationer posen skal leve op til,« siger Johnny Nielsen.

Selskabet har allerede kunder i de nordiske lande og Tyskland og har netop lukket en større ordre med en stor grønlandsk kommune, der ønsker, at alle deres plasticposer er nedbrydelige.

»Der er en stigende interesse for anvendelsen af nedbrydelige plasticposer. Der er mange, der kan se, at det er en god ting,« siger Johnny Nielsen.

Ibi, der har hjemme i den sønderjyske by Standelhjørn, fremstiller omkring 50 millioner plasticposer om året.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

vil detk ike være et kæmpe spild . alle de poser der bliver for gamle så de forvitre eller kræver ekstra energi opbevare iltfrit ?

  • 0
  • 0

vil detk ike være et kæmpe spild . alle de poser der bliver for gamle så de forvitre eller kræver ekstra energi opbevare iltfrit ?

Du kan bare putte den i en plastikpose og suge luften ud.

Mere seriøst, har disse poser stor funktion i Danmark? Jeg mener, 90% ender vel deres liv som skraldeposer og 9,9% ender I skraldeposen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten