Snart kan din nummerplade få dig over Storebælt

14. december 2017 kl. 12:0521
Snart kan din nummerplade få dig over Storebælt
Illustration: Sund og Bælt.
Sund & Bælt forventer, at nyt system vil øge kapaciteten på broen med op mod 20 procent.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fremover vil det ikke være nødvendigt at hive dankortet frem, når du vil krydse Storebæltsbroen. Fra april 2018 indfører Sund & Bælt, som bestyrer Storebæltsbroen og Brobizz, nummerpladegenkendelse.

Det sker, efter man hen over efteråret har kørt tests med et nyt nummerpladegenkendelsessystem.

Bommen er der stadig

Kort fortalt kommer det til at fungere således, at bilisterne vil køre hen til bommen, hvor to kameraer registrerer nummerpladen for og bag. Genkendes den, løftes bommen, pengene trækkes fra kortet, og bilisten kan nu køre videre.

Derfor vil der altså ikke være tale om ’fri passage’:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Lavere storebæltstakster kan sende 42.000 flere lastbiler på vejene

»Lige nu ligger det ikke på tegnebrættet at give folk fri passage over broen. For med den nuværende inddrivelsesproces kan det være besværligt at få betalingen ved eksempelvis udenlandske køretøjer,« siger vicedirektør i Sund & Bælt Martin Morsing Larsen.

Han tilføjer dog, at Sund & Bælt trods det mindre besvær stadig forventer en øget kapacitet:

»Et konservativt bud vil være, at omkring 10 procent af alle rejser vil blive betalt via nummerpladegenkendelse, når ordningen begynder at gøre sit indtog,« siger Martin Morsing Larsen, som ligeledes forventer, at den samlede kapacitet vil øges med op til 20 procent.

Genkendelse

Ved nummerpladegenkendelsen lover man en meget høj genkendelsesprocent:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har udført tests i det forgange år og fortsætter frem til april 2018. På nuværende tidspunkt har vi en genkendelsesprocent på omkring 98 procent,« siger Martin Morsing Larsen, men tilføjer, at synligheden er en vigtig faktor:

»Naturligvis er vi meget afhængige af, at folk sørger for at holde deres nummerplader rene, og at de eksempelvis ikke er tildækket af sne eller er snavsede.«

Skulle det være tilfældet, vil der sidde personale klar til at kontakte bilisten over anlægget, som efterfølgende kan opgive nummerpladen.

Lavere takster

Den nummerpladekonto, som bilisterne kan tilmelde sig, vil blive sammenholdt med motorregistret:

»Så har vi mulighed for at se, hvis der sker ændringer i eksempelvis ejerskabet af en bil, eller den meldes stjålet,« siger Martin Morsing Larsen.

Ordningen forventes udrullet omkring april 2018 som et supplement til Brobizz. Brugere af nummerpladeordningen vil ligeledes få lavere takster, eksempelvis 100,94 for en personbil på under tre meter i længden.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
18. december 2017 kl. 08:55

Godt spørgsmål. Jeg var en tur i Norge i efterårsferien, hvor man også bruger nummerpladescannere til at opkræve vejafgifter. Jeg meldte mig på et system med min nummerplade så jeg automatisk skulle få en regning.
Det har jeg så ikke fået endnu!

Det plejer man ikke at skulle melde sig til nogen steder; og forøverigt gør det sig gældende at de både i Norge & Sverige benytter sig af nummerpladescanning til opkrævning af vejafgifter... også på udlandske biler.

I sommers kørte jeg f.eks. rundt i Stockholm i min egen bil, nogle uger (3-4) senere modtog jeg et brev fra en svensk myndighed, der bad mig betale (30-40kr) for at have kørt rundt i byen. Det sammen gør sig gældende når jeg har været med færgen til Larvik, og kører af motorvejen op mod Oslo (og efterfølgende på betalingsringene i Oslo).

Hvorfor kan den samme teknologi ikke bruges her i landet?

20
16. december 2017 kl. 13:06

Hvis betalingen er sket med pladen, så kan systemet jo i hvert fald altid give en melding om at bilene passerede for 10 timer siden. Så er det spørgsmålet om no hits gemmes, og i hvis interesse det så er at gemme disse.

Eller godkende betalingen med vil ejerens registrerede mobil. Så har ejeren mulighed for at nægte godkendelse, melde bilen stjålet samt evt. "biltyv" får lejlighed til at tale med politiet. Man kan jo komme til at fjumre med mobilen, men det er ulejligheden værd. Det andet giver fri adgang til at hæve andres penge.

19
16. december 2017 kl. 11:38

Hvad sker der, hvis bilen er meldt stjålet?

Tja, hvis nu systemet blot nægter at lade bilen passere. Så må føreren jo henvende sig til personalet hvis han har rent mel i posen.

Det vil så kræve at der er nummerpladescannere i alle baner, eller vil den kloge biltyv jo nok blot tage kort betalingsbanen.

Og så er der lige det med at tyveriet skal være registreret og indkodet i systemet, hvor hurtigt det kan ske.

Hvis betalingen er sket med pladen, så kan systemet jo i hvert fald altid give en melding om at bilene passerede for 10 timer siden. Så er det spørgsmålet om no hits gemmes, og i hvis interesse det så er at gemme disse.

18
16. december 2017 kl. 10:23

Hvor hurtigt opdages, at bilen er stjålet?

En ting er det at få stjålet sin bil. Nu er der under 2 timer til kørsel over broen, og under 3 timer er bilen ude af landet. Så er det en bet også at skulle betale biltyvens broafgifter. Nej reg.nr.-system er ikke en forbedring til Bro-biz. Det kan give data til europol, som vi danskere skal betale for at se hvilken vej bilen er kørt.(eller blot nr.-pladen) Det er at sidestille med digital valg, vi jo seriøst nok har forkastet. Hvilken stat tjener Sund&Bælt? EU? Sverige eller Danmark? Eller er biltyvenes lobbyister meget dygtige?

15
15. december 2017 kl. 21:25

Skal man så blot sidde på den lige som et flyvende tæppe --- eller bruge den som surfbræt :-?

14
15. december 2017 kl. 03:34

Hvordan i alverden kan det give en (generel) 20% forbedring i kapaciteten af biler gennem anlæggene, når blot 10% går over til nummerpladesystemet?

Det kan da kun give en forbedring i tid for de kort-betalinger, der erstattes af betaling via nummerpladegenkendelse, og for de rækker isoleret set må forbedringen til gengæld være langt over 20% i stedet for at skulle holde stille og (med besvær) få stukket Dankortet ind i sprækken og vente på, at det kommer ud igen.

13
14. december 2017 kl. 22:46

Bliver også svært at aflæse EU nationalitet på norske nummerplader ;)

9
14. december 2017 kl. 17:22

burde være et par fri flyd felt hvor biler forhåndsgodkendes for passering inden de når frem til betalingsanlægget. Oplyst med tavler langs vejen inden du kommer til betalingsfelt. Noget led piler i vejen som kun lyser op foran dem som skal sluses over til anden betaling, ekstra validering. Lad fri flyd sluserne være lange nok til at snigere kan stoppes hvis dem prøver sig. Men disse får så rød blink og pil til at skifte kørefelt inden når frem til betalingsanlægget, så brud straffes med bøde eller klip, lige som at køre for rødt lys.

Så ville man kunne køre i 110 lige igennem på de 2 highspeed kørebaner. Hvor svært kan det være...

8
14. december 2017 kl. 15:02

Ja, der er kun lidt mindre mellemrum mellem de to og tre tal på nummerpladen.

7
14. december 2017 kl. 14:57

Smart kører i dag med motorcykel takst har jeg fået fortalt af en der ejer sådan et køretøj.

6
14. december 2017 kl. 14:11

He.. hvor mange gange har de nordmænd så betalt din tur over storbælt :-D

3
14. december 2017 kl. 12:58

Jeg har haft vores registreringsnummer tilknyttet Brobizz men det endte med vi betalte for en færgeoverfart i Norge.

Efter lidt snakken frem og tilbage med de hjælpsomme folk hos Brobizz kunne de fortælle det nok var en nordmand som havde en nummerplade der var "magen" til vores og systemerne ikke altid kunne se forskel på danske og norske nummerplader. Ved den pågældende færge var det nemlig muligt at betale med registrering af nummerplade.

Vi blev anbefalet at fjerne vores registreringsnummer fra vores Brobiz da de ikke kunne garantere det ikke skete igen. Er et blevet bedre eller er det stadigt for svært at kende forskel på danske og norske nummerplader?

2
14. december 2017 kl. 12:46

»Så har vi mulighed for at se, hvis der sker ændringer i eksempelvis ejerskabet af en bil, eller den meldes stjålet,« siger Martin Morsing Larsen.

Hvad sker der, hvis bilen er meldt stjålet?

Ideelt set burde der være en elevator før bommen, så bilen blev sænket ned i en aflåst parkeringskælder, hvor tyven kunne vente på at blive afhentet.

Robotarme spænder et sikkerhedsnet over bilen, og den fyldes med en bedøvende gas, så tyv og bil ikke kommer til skade ;-)

1
14. december 2017 kl. 12:13

"Brugere af nummerpladeordningen vil ligeledes få lavere takster, eksempelvis 100,94 for en personbil på under tre meter i længden."

Dem er der ikke mange af! Det ville være mere interessant hvad det kommer til at koste for almindelige biler.