Smittebæreren af gul feber er kommet til Sydeuropa

Nu er det også muligt at rende ind i gul feber inden for Europas grænser. I en ny rapport skriver det Europæiske Miljøagentur (EEA), at den asiatiske tigermyg, også kendt som dræbermyggen, er velintegreret i bymiljøer i hele Italien, Nordøstspanien, Sydfrankrig og det meste af Balkan.

Aedes albopictus, som myggen kaldes på latin, er kendt for at bære på en snes virale sygdomme, herunder dengue-feber, gul feber og chikungunya. Dermed er myggen den første hårdføre smittebærer af gul feber inden for Europas grænser siden gulfebermyggens udryddelse før Første Verdenskrig.

»Problemet er, at albopictus har en konkurrencefordel i forhold til andre myg. Den er enormt god til at overleve i modsætning til gulfebermyggen, som er noget lettere at få bugt med,« forklarer epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet Rene Bødker.

På kortet viser prikkerne, hvor den asiatiske tigermyg er set leve i det fri. Illustration: EEA-rapport

Gul feber kan dog effektivt behandles, og de under 100 liv, sygdommen kræver årligt, er uden for Europas grænser. Der var i 2011 ikke registreret gul feber i Europa.

»Men i 2011 havde man for første gang dengue-feber-epidemi i Europa, siden vi nedkæmpede myggene op til Første Verdenskrig,« siger Rene Bødker.

Intet dansk visum til albopictus

Den asiatiske tigermyg er set yngle i det fri så nordligt som på sydtyske rastepladser, og meget længere kommer den nok ikke lige foreløbig, mener Rene Bødker.

»Vi er i færd med at undersøge, om den overhovedet kan etablere sig i det danske klima, og det har vi indtil videre ikke set tegn på,« siger han:

»Den store bekymring er, at modsat gulfebermyggen, som kun lige kunne slæbe sig op til Sydeuropa, så har albopictus nogle nordjapanske og nordkinesiske fætre, som vi frygter, måske ville kunne overvintre i Danmark og etablere sig på disse breddegrader. Den er måske ikke så god til at sprede gul feber som gulfebermyggen, men til gengæld kan den sprede chikungunya, som svarer til en meget voldsom omgang influenza.«

Global handel medbringer eksotiske myg

Det er ifølge forskeren den globale handel, der hidbringer alle de fremmede myg.

»Kan du huske den der lille spiralformede bambusstang, som alle havde for et par år tilbage? Lucky bamboo. Det er opskriften på at importere nye myggearter: Den kommer fra Japan i vand, og det er i vandet, at myggene har lagt æg. Her har de perfekte vilkår, et fredeligt fugtigt miljø og ingen fjender,« siger Rene Bødker.

»Når det så bliver forår, klækker æggene, og myggene flyver ud og etablerer sig i det sydeuropæiske klima eller i drivhuse i Nordeuropa,« siger han.

Lige nu er den globale handel ifølge forskeren så ekstrem, at det ikke er til at sige, hvilke myg vi har hvor i verden om 15 år.

Dog har temperaturen en afgørende rolle for, om myggene kan etablere sig, og om de i det hele taget kan smitte. Så der er nok ikke det helt store at være bekymret for i Danmark lige foreløbig ifølge Rene Bødker.

Dokumentation

European Environmental Agency's rapport

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For første gang længe, en artikel om et problem, det ikke skyldes klimaet.

Bare rolig, hvis naturen skulle begynde at rette sig efter IPCC's prognoser, vil vi se et hav af skadedyr og vira/bakterier, som pludselig kan klare sig i det (nu) varmere danske klima.

  • 0
  • 0

For første gang længe, en artikel om et problem, det ikke skyldes klimaet.

".. samt drivhuse i det nordvestlige Holland." :-)

  • 0
  • 0

[quote]For første gang længe, en artikel om et problem, det ikke skyldes klimaet.

Bare rolig, hvis naturen skulle begynde at rette sig efter IPCC's prognoser, vil vi se et hav af skadedyr og vira/bakterier, som pludselig kan klare sig i det (nu) varmere danske klima.[/quote]

... og langt flere danskere ville have 'beach-front' huse.

  • bare rolig... IPCC er kun politik... heldigvis ikke realitet!

AG

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten