Smitsom levervirus fundet i danske svin

En levervirus, der kan give dødelig betændelse hos gravide, er fundet i flere svin på danske slagterier og i ét tilfælde i en lever i et dansk supermarked. Opdagelserne er gjort af ph.d.-studerende Jesper Schak Krog på DTU Veterinærinstituttet, der har bragt forskerne nærmere en forklaring på, hvorfor hver femte dansker har været i berøring med sygdommen og dannet antistoffer.

Opdagelsen kommer i kølvandet på udenlandske undersøgelser, der også peger på, at svin og især svinelever kan være en af forklaringerne på tilfælde af hepatitis E i befolkningen.

I USA er 11 procent af undersøgte leverprodukter testet positive for hepatitis E. I den danske undersøgelse er sygdommen fundet i 1 ud af 73 svinelevere i supermarkeder. Det svarer nogenlunde til forekomsten i vores nabolande, oplyser professor Lars Erik Larsen fra DTU Veterinærinstituttet.

20 procent berørt

Selvom hver femte dansker har været i kontakt med hepatitis E, er det alligevel sjældent, at de bliver syge. Typisk opstår betændelsen kun hos to procent af folk, der er i berøring med virussen. Langt de fleste klarer sig gennem symptomerne, der er et par uger med feber, kvalme, ledsmerter, og vægttab. Gravide skal derimod passe på, da op til 20 procent risikerer at dø af sygdommen, som lægerne ikke har en behandling mod.

»Vi ved fra studier i tropiske lande, at gravide er særlig hårdt ramt. Gravide kvinder skal være opmærksomme på at gennemstege svinelever helt og holde god hygiejne i køkkenet,« siger Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut.

følge forskeren peger en tysk undersøgelse også på, at der er en øget risiko for at få hepatitis E, hvis man spiser indmad.

Hepatitis E er kun en ud af en lang række bakterier og vira, der optræder i svinekød. Listen omfatter blandt andet salmonella og resistente coli- og enterokok-bakterier. Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen har ikke tidligere haft særlig opmærksomhed på hepatitis E, men i samarbejde med Statens Serum Institut bliver der arbejdet på at gøre sygdommen anmeldelsespligtig for at få et bedre kendskab til dens udbredelse.

Større fokus på sygdommen

»Vi er i stigende grad blevet bekendt med, at hepatitis E kan give sygdomme også i den vestlige verden. Den danske undersøgelse giver anledning til, at vi kontakter forskerne og erhvervet og ser på, om vi kan gøre noget for at mindske risikoen for forbrugerne,« siger Anette Perge, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

At hver femte dansker har været i berøring med hepatitis E, kan dog ikke forklares med svinelever alene. Derfor har Jesper Schak Krog også brugt sin ph.d.-afhandling på at undersøge forekomsten i dyr og miljø. Vilde dyr ser ikke ud til at have virussen, mens den derimod er udbredt på minkfarme – dog i en variant, der ikke er farlig for mennesker.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Citat: "Gravide, som bliver smittede, har 20 procent risiko for at dø."

Det er ikke rigtigt (hvis resten af oplysninger i artiklen står til troende). Der skulle have stået "Gravide, som bliver syge, har 20 procent risiko for at dø."

Det er vigtigt at skelne mellem smittet og syg. Specielt når 98% af alle smittede ikke udvikler sygdommen.

Det er kun blandt de 2% smittede der udvikler sygdommen, at dødeligheden er 20% - og ikke generelt blandt smittede.

Dvs. at dødeligheden blandt gravide smittede er 0,4% (20% af 2%).

  • 4
  • 0

Citat: "I den danske undersøgelse er sygdommen fundet i 1 ud af 73 svinelevere i supermarkeder. Det svarer nogenlunde til forekomsten i vores nabolande, oplyser professor Lars Erik Larsen fra DTU Veterinærinstituttet."

I forhold til forekomst på 11% i USA, så ligger det danske niveau noget lavere med ca. 1,4%.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten