Smeltning fra Antarktis har øget havniveauet med 8 mm siden 1992

13. juni 2018 kl. 19:0011
Smeltning fra Antarktis har øget havniveauet med 8 mm siden 1992
Feltlejr tæt ved The Obelisk på Alexander Island ved Den Antarktiske Halvø. Illustration: Hamish Pritchard, BAS.
På et kvart århundrede er det årlige massetab fra Vestantarktis blevet tredoblet.
Artiklen er ældre end 30 dage

I en række artikler i denne uge sætter Nature fokus på Antarktis' fortid, nutid og mulige fremtid.

En af artiklerne fokuserer på massebalancen for iskappen på Antarktis og dermed det bidrag afsmeltning fra Antarktis har til stigning i havniveauet.

Der er IMBIE-holdet, der har set på samtlige satellitmålinger og opgørelser af massebalancen på Antarktis, der kommer frem til, at massetabet fra Vestantarktis de senere år er steget fra 53 mia. ton om året til nu 159 mia. ton.

IMBIE

IMBIE eller The ice sheet mass balance inter-comparison exercise blev oprettet i 2011 og består af forskere fra flere lande, herunder Danmark.

Organisationen støttes af bl.a. ESA og Nasa.

Samtidig er massetabet fra Den Antarktiske Halvø steget fra 7 mia. ton om året til 33 mia. ton, hvorimod Østantarktis skønsmæssigt har taget 5 mia. ton på om året. Usikkerheden på alle tal ligger på mellem 13 og 29 mia. ton, dog er usikkerheden for Østantarktis helt oppe på 46 mia. ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at Antarktis samlet set har mistet 2.720 ± 1.390 mia. ton is mellem 1992 og 2017, og det har givet en stigning i havniveauet på 7,6 ± 3,9 mm.

I denne korte video fortæller professor Andrew Shepherd fra University of Leeds i England om IMBIE-projektet og dets resultater.

Remote video URL

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
16. juni 2018 kl. 23:49

Velsagtens fordi der de sidste to år ikke er sket noget der ligner afsmeltning i det hele taget!

Nej det ser ikke sådan ud, men husk at jo mere nedbør der falder på Grønland , jo mere is falder der i havet, og det er jo et "tydeligt" tegn på at noget er galt. Når hele iskappen er smeltet væk og der ikke falder mere is i havet, så må alle forskerne blive glade. Alle notabiliteterne der har set kælvning af isbjerge og udtalt at det er forfærdeligt, kan så stoppe deres frygt. Det kan også vendes helt modsat: Jo flere isbjerge der kælves, desto mere må iskappen tiltage.

10
16. juni 2018 kl. 18:04

så som ofte før: De lærde er uenige

- igen, igen:

Is Antarctica melting or is it gaining ice? A recent paper claims Antarctica’s net ice loss has dramatically increased in recent years, but forthcoming research will challenge that claim.
NASA glaciologist Jay Zwally first challenged the “consensus” on Antarctica in 2015 when he published a paper showing ice sheet growth in eastern Antarctica outweighed the losses in the western ice sheet.
Zwally will again challenge the prevailing narrative of how global warming is affecting the South Pole. Zwally said his new study will show, once again, the eastern Antarctic ice sheet is gaining enough ice to offset losses in the west...

https://dailycaller.com/2018/06/15/antarctica-ice-sheets

9
15. juni 2018 kl. 09:41

Da Ingeniøren jo interrsserer sig for fakta kunne det være interessant at se en artikel som beskriver hvorfor man ikke ser nogen øgning i havniveauet ud over dte der har været målt gennem århundreder - og på det seneste også med satellitter.

https://www.thegwpf.org/content/uploads/2014/05/Sea-level-report.pdf

https://sciencebits.com/calorimeter

https://orbit.dtu.dk/files/117434446/Howard_et_al_2015_Journal_of_Geophysical_Research_Space_Physics.pdf

Det gennemhuller jo myten om havniveauets dramatiske ekstraordinære stigning på gr. a. drivhusgasser etc.

Der er ingen ændring i stigningstakten gennem flere hundrede år.

Hvordan vil Jeans Ramskov mon forholde sig til det?

8
14. juni 2018 kl. 19:57

Hvorfor mon vi ikke hører noget om Grønland som ellers altid bliver fremhævet for den "forfærdelige" afsmeltning der sker .

Velsagtens fordi der de sidste to år ikke er sket noget der ligner afsmeltning i det hele taget!

Man kan jo følge udviklingen her:

https://www.dmi.dk/groenland/maalinger/indlandsisens-massebalance/

hvor man dog af "mystiske årsager" har fjernet kuven for 2016-2017 som viste at der var akkumuleret omtrent 50 Gt mere end massetabet fra kælving af isbjerge. Til gengæld har man beholdt den ekstreme afvigelse fra 2011-2012 hvor der var afsmeltning på gr. a. et ekstrem år!

Det er "betryggende" som diverse oplysningsorganer informerer må man sige!

Her er en anden side med direkte tal for nettotabet af indlandsis:

https://polarportal.dk/groenland/masse-og-hoejdeaendring/

den er dog ikke opdateret siden januar 2017! Så man har ikke fået de sidste fænomenale omvendinger i afsmeltning med. En grund til dette er dog at Satellitten som måler den direkte nettomasseændring holdt op med at fungere i Oktober 2017. Direkte adspurgt om hvorfor man ikke har opdateret med de manglende 9 mpåneders data får man svaret fra dTU, hvor man deltager i måleprogrammet, "at man skal kvalitetssikre data fra satellitten og at "så snart" det er gjort vil se de sidste 9 måneders data i graferne ". Det mangler jeg stadig at se nu flere måneder efter at jeg nysgerrigt henvendte mig....

Kan nogen fortælle mig hvad der foregår.? Jeg har selv nogle gæt...

7
14. juni 2018 kl. 16:09
6
14. juni 2018 kl. 15:03

</p>
<ul><li>kan du dokumentere et par af disse hyppige 'tilts'?

Læs en geografibog.

"Igennem de sidste ca. 550 millioner år har klimaet på jorden vekslet mellem lange kølige perioder med frysehusklima som nutidens, hvor der er større eller mindre iskapper i de polare områder, og endnu længere, varme perioder med drivhusklima. I Kridttiden, for 145 til 65 millioner år siden hvor dinosaurerne levede, var klimaet på jorden meget varmere end i dag og koncentrationen af kuldioxid i atmosfæren var langt højere. Vandstanden i verdenshavet var endvidere op til 200 m overs nutidens havspejl."

https://geocenter.dk/publikationer/geoviden/geoviden-4-2006.html

4
14. juni 2018 kl. 14:27

Med de usikkerheder der er forbundet med sådanne kalkulationer kan klimaskeptikerne altid råbe om og fake news, dommedags profetier osv.

Men fakta er

CO2 indholdet i luften er alltime high selv sammenholdt med de højeste koncentrationer for hundfedevis af millioner af år siden og som ofte fik klimaet til at "tilte"

CO2 concentrationen er steget næste 30% siden 1960

Overvågningsbilleder viser tydeligt at gletcher og is arealer forsvinder i stor fart overalt i verden uden brug af avancerede kalkulationer.

Kina´s CO udledning pr indbygger er steget med en faktor 5 siden 1980

Indien er godt på vej med en faktor 3

Kædes det sammen med at antallet af mennesker samtidig stiger og ser man på Afrika der 4 dobler sin befolkning på 100 år til 4 milliarder og de vil sikkert også gerne have de samme goder som vi har kineserne er på vej til og Indien er startet på ---

Så kan man se det ender helt galt uden brug af beregninger om forsvundne is mængder i kg.

Og så har klimaskeptikerne ret når man tror det kan reddes med sol og Vind.

Det kan kun blive et fornuftigt bidrag til at nedbringe CO2 niveauet. Nøglen til succes ligger i at begrænse befolkningseksplosionen og så SKAL alle indbyggere i vestlige lande og Kina nedsætte deres samlede energiforbrug(herunder indtagelse af kødprodukter, rejseaktivitet, materiale goder m.m .)med mindst 75%.

3
14. juni 2018 kl. 00:48

Det betyder, at Antarktis samlet set har mistet 2.720 ± 1.390 mia. ton is mellem 1992 og 2017, og det har givet en stigning i havniveauet på 7,6 ± 3,9 mm

- her en NASA artikel, der påstår det stik modsatte!:

A new NASA study says that an increase in Antarctic snow accumulation that began 10,000 years ago is currently adding enough ice to the continent to outweigh the increased losses from its thinning glaciers.</p>
<p>The research challenges the conclusions of other studies, including the Intergovernmental Panel on Climate Change’s (IPCC) 2013 report, which says that Antarctica is overall losing land ice.</p>
<p>According to the new analysis of satellite data, the Antarctic ice sheet showed a net gain of 112 billion tons of ice a year from 1992 to 2001. That net gain slowed to 82 billion tons of ice per year between 2003 and 2008...

- så som ofte før: De lærde er uenige! ;)

https://www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses

2
13. juni 2018 kl. 22:47

Men det gør vi jo allerede, med et konstant stigende udslip af CO2 og andre "spændende" drivhusgasser. Fældning af skoven er også noget vi er virkelig gode til, med ørkendannelse til følge. Så vi arbejder da kraftigt på at få smeltet al den irriterende is.

At halvdelen af verdens millionbyer så ligger i vandkanten på et ocean, gør jo sagen lidt speget, men der er god økonomi i at fortsætte som vi plejer.

1
13. juni 2018 kl. 22:33

Ragnarok profetien siger at DK vil blive opslugt af havet. Det skal nok gå godt.