Smelteværket i Frederiksværk solgt til superrig ukrainer

Et år efter at elektroværket, tidligere en del af Stålvalseværket i Frederiksværk, gik konkurs, er det nu solgt til den internationale koncern Vorskla Steel, som ejes af den 33-årige ukrainske milliardær Viktor Konstantin Zhevago.

Med en formue på 1,9 milliarder dollars, medlemskab af de ukrainske parlament, aktiemajoritetet i en af landets største banker og et personligt venskab med præsidenten, er han et kendt ansigt i Ukraine. Men hvad vil han med et bedaget dansk elektroværk?

»Det handler sikket om at flytte stålproduktion inden for EU's grænser,« vurderer Ingeniørens fagmedarbejder og kender af det internationale stålmarked Poul Madsen Kvist.

Samme model har den anden del af det tidligere Stålvalseværk, Dansteel, for tiden succes med.

Fra Frederiksværk bekræfter formand for den lokale afdeling af fagforeningen 3F, Aino Reffs, til 3F's fagblad, at Viktor Konstantin Zhevago har registreret sin virksomhed hos de danske myndigheder. Om det betyder, at elektroværket skal i gang igen i Danmark, er endnu udvist.

Det er nemlig også den mulighed, at de store smelteovne bliver pillet ned og sendt udenlands. Lige nu er Vorskla Steel ved at opføre et produktionsanlæg i Ungarn, en investering på cirka to milliarder kroner.

De medarbejdere, som i et år har passet installationen, er indkaldt til møde i dag for at blive orienteret om fremtiden for værket. En af dem er den tidligere direktør for elektroværket, Flemming Hansen, og i følge ham vil, den nye ejer personligt være til stede på det møde. Det skriver Frederiksborg Amtsavis.

Der er ikke offentliggjort nogen salgspris for elektroværket.