Smeltet salt som batteri: Verdens første anlæg af sin slags står klar i Danmark om få år

Plus11. november 2022 kl. 12:2176
Smeltet salt som batteri: Verdens første anlæg af sin slags står klar i Danmark om få år
Det kommende anlæg skal ligge ved Rønne Havn på Bornholm. Illustration: Hyme.
Et gammelt kraftværk skal de næste to år omdannes til at saltlagre energi fra vindmøller og solceller.
Artiklen er ældre end 30 dage

Et gammelt kraftværk i Rønne på Bornholm skal nu omdannes til at lagre strøm fra vindmøller og solceller i smeltet salt med natriumhydroxid og kunne afgive energien igen som strøm og/eller varme.

Det nye anlæg, som er verdens første af sin slags, kommer til at have en lagerkapacitet på cirka 20 MWh og en effekt på 1 MW.

Det skal efter planen stå klar allerede i efteråret 2024.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
76 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
76
16. november 2022 kl. 17:14

Et snit på 700 W per capita vil svare til rundt regnet 6.300 kWh per år.

Enten er vi i vores husholdning ekstremt nærige med vores strømforbrug eller der er mange, som er ret ødsle med deres. Vi har været tre og er nu to. På intet tidspunkt i de seneste tre til fire år har vores husstand brugt så mange kWh på et år. Undskyld, at jeg tvivler lidt på det gennemsnit.

75
13. november 2022 kl. 17:51

Jeg er enig med dig. Vi kommer til at bruge mange hundrede mia. kr på at blive fossilfrie og uafhængige af energi fra slyngelstater. Jeg ser rigtigt gerne at nogle få af disse milliarder bruges på lotterilodder i lotteriet for spirende teknologier, som måske kan støtte omstillingen.

For min skyld må de endda gerne bruge nogle af disse lotterimilliarder på spirende atomkraftteknologier, som måske har en lille chance for en fremtid.

74
13. november 2022 kl. 16:26

Min holdning er at vi bare skal komme igang - gerne med støtte - med brint, med saltsmelter med??? Vindmøller kan klare sig uden støtte og nu skal vi finde den løsning der duer - og her skal vi nok (også) famle os lidt frem! Hvis vi går igang nu skal der nok komme en god løsning og DK kan være med til at præge udviklingen!

73
13. november 2022 kl. 15:06

Til #72.

Godt, at vi er enige.

Til oplysning, hvis man fristes til at kigge på delta-T:

Min personlige tommelfingerregel er, at en dampturbine+elgenerator kun kommer op på en brutto-elvirkningsgrad på 50-60% af den teoretiske Carnot-virkningsgrad, baseret på indgående damptemperatur og kølemediets temperatur.

Derfra skal så trækkes egetforbrug af elektricitet til de kredse, der skal holde turbinen forsynet med damp. Så ryger man nogle procent længere ned.

(Ovenstående gælder for små anlæg med generatoreffekt under 50 MW. Ved store kraftværksblokke med generatoreffekter på flere hundrede MW vil jeg forvente, at man kan komme lidt længere op, da der vil være økonomi i at tilføje de ekstra komponenter såsom gen-overheder, der kan gøre turbinen lidt mere “Carnot-agtig”.)

71
13. november 2022 kl. 14:24

Et stabilt output er en nødvendighed for nettet - forbruget varierer uanset hvordan du producerer strøm.

Nej, nettet har brug for at der produceres lige nøjagtigt så meget energi som der forbruges (inkl. tab)... Ikke at produktionen er konstant...

VE konceptets problem er at man forventer at forbrugerne tilpasser sig produktionen i stedet for at være i stand til at levere varen når forbrugerene behøver den. Forbrugerne kan ikke fungere efter hvordan vinden blæser eller solen skinner!

Nej, det er forsimplet alt for meget. VE er andet end sol og vind. Hele konceptet med VE er at der hele tiden er lighedstegn mellem forbrug og produktion. Og så er det lige meget om man regulere på forbrug eller produktion. Men strømmen skal være til rådighed når der er brug for den... Konceptet med atomkraft er at andre søger for balance og backup, så atomkraften kan producerer som den vil...

70
13. november 2022 kl. 13:47

Til #68:

Det indlæg, jeg svarede på, regnede med 100% effektivitet på “opladningen” og 80% effektivitet på “afladningen”.

Jeg går ud fra, at din COP er for en varmepumpe, der skal udføre opladningen. I så fald passer denne varmepumpe ikke ind i den kontekst, jeg svarede på.

69
13. november 2022 kl. 10:35

Men sand har stadig noget lavere varmekapacitet, er ikke rigtig til at pumpe med, er slidende og frem for alt en elendig varmeleder. Saltet kan pumpes, og har betydeligt større varmekapacitet og varmeledningsevne. Tænk på et nedgravet bål på stranden, der stadig giver forbrændinger dagen efter. Ikke fordi der er ild, men p.g.a. ringe varmeledning. I en CFB kedel fluidiserer man sandet med luft, så sandkornene flyder rundt, og kan afgive varme til kedelrørene, men det er samtidig forbrændingsluften. Så snart man slukker for luften går varmeledningen næsten i stå. Under op og afladning skal ihvertfald den aktive del af lageret være fluidiseret, hvilket vil kræve store mængder recirkuleret gas (evt. Luft), og give en masse slid. Det lyder jo godt at man kan gemme varmen længe, men det gør desværre opladning og afladning besværlig.

68
13. november 2022 kl. 04:40

"80% round-trip-effektivitet baseret på en eksisterende dampturbine ville kræve en dampturbine med en elvirkningsgrad på 80%. Det er helt hen i vejret."

dampturbinen kan have 40% nyttevirkning, og du kan få 80% round-trip hvis varmepumpen har COP på 2

Jeg så en COP på knap 3, men det rejser nogle spørgsmål...https://aip.scitation.org/doi/pdf/10.1063/5.0086269

67
12. november 2022 kl. 22:22

Vi taler NaOH, der er relativt uskadelig så længe der ikke er nogen der blander H2O ind i sagen

En del mineraler og bjergarter indeholder selv lidt vand, i krystalgitre og som indeslutninger. Eller fx som hydroxyd-mineraler, der fx kan sidde på sprækker. Basalt, der vist har været nævnt til varmelagring, kan indeholde op til et par %.

Wiki kan give det indtryk, at NaOH iøvrigt kan reagere med en række andre stoffer, også uden vand. Nogle af disse processer er exotermiske, andre endotermiske, evt. udvikles brint. Intuitivt vil jeg være skeptisk.

66
12. november 2022 kl. 22:19

Nej, ikke til el-lagring. Jeg troede også, at emnet var energilagring.

65
12. november 2022 kl. 20:54
64
12. november 2022 kl. 19:01

Til #63, Svend Ferdinandsen:

Fuldstændigt enig. Jeg bed ikke lige mærke i tallet, da jeg svarede første gang. Jeg var mere optaget af forskellen på smeltet NaOH og smeltede griseører.

80% round-trip-effektivitet baseret på en eksisterende dampturbine ville kræve en dampturbine med en elvirkningsgrad på 80%. Det er helt hen i vejret.

62
12. november 2022 kl. 17:41

Et stabilt output har ikke meget værdi når forbruget varierer, men det giver god økonomi at kunne gemme energi, produceret når værdien er lav, til perioder hvor værdien er høj...

Et stabilt output er en nødvendighed for nettet - forbruget varierer uanset hvordan du producerer strøm.

VE konceptets problem er at man forventer at forbrugerne tilpasser sig produktionen i stedet for at være i stand til at levere varen når forbrugerene behøver den. Forbrugerne kan ikke fungere efter hvordan vinden blæser eller solen skinner!

Dette her løser problemet for det erstatter i princippet hel første trin i et gasfyret kraftvarmeværk - og der er stabilt output over hele døgnet. Forbruget varierer men som du måske husker så producerer man ikke mere strøm end man forbruger - det er en teknisk umulighed, man har "overkapacitet" og ikke "overproduktion".

61
12. november 2022 kl. 17:09

Stisdahl og Hyme skal skynde sig lidt - der er andre om buddet. Teksten siger "goes online".....

https://www.pv-magazine.com/2022/11/11/worlds-first-utility-scale-rock-based-storage-facility-goes-online-in-italy/

World’s first utility-scale, rock-based storage facility goes online in Italy</p>
<p>Enel is testing a 24 MWh thermal energy storage system that could be used for seasonal renewables storage. The facility uses rocks that store excess energy as heat, then releases that heat to generate steam for electricity.

60
12. november 2022 kl. 17:03

Til #57:

Du forholder dig jo overhovedet ikke til det, du svarer på. Vil du så ikke nok bare lade være med at svare, så du ikke spilder både din og min tid?

57
12. november 2022 kl. 14:36

Til #30

Der er ikke noget her, der kræver sæsonlagring

Bornholm laver biogas til produktion af grøn energi. Og her kan CO2 fra biogasanlæg tilsættes brint og udnyttes til naturgas.

Ø-drift for Bornholm elsystem i 2030 vil derfor kræve kraftværk gasturbine, som måske er opgraderet til 100% brint, når ingen sol/vind.

Når 5GW vindparker en blæsende efterårsuge har max produktion sammen med de andre landes overskudsproduktion, er der behov for energilagring. Og her kan brint i salt kaverner være en løsning?

Biogas er udpeget som en central faktor i denne omstilling og på Bornholm kan vi være med helt fremme i udnyttelsen af den bornholmske biomasse til produktion af fx grøn energi, grøn gas til industrien samt grønne brændstoffer til bustrafikken, skibstrafikken og øens logistik-virksomheder.

. Se link Biogasplan Bornholm https://www.blf.dk/projekter/biogasplan-bornholm På Bornholm har vi en fordelagtig mulighed for at forøge øens biogasproduktion markant og dermed sikre, at den grønne omstilling speedes op inden for industrien, skibsfarten og den tunge transport.

56
12. november 2022 kl. 14:30

"...så vil ingen vindmølleoperatør køre uden det, for så kan de fylde lagret gratis "*

nja, det er kun gratis hvis elprisen er 0, og varme til el har jo typisk en nyttevirkning på 40% . Ved ikke hvor god en COP varmepumper kan have i dette regi.

Det vil være et spørgmål om hvor gode de er til at gætte på fremtidige elpriser. Uanset hvad vil mere lagring betyde en ujævning af priser, men nok lidt højere gennemsnitspris for at kunne betale for anlægget.

55
12. november 2022 kl. 13:34

Jeg finder det personligt meget underholdende at investeringerne i at løse problemerne med MSR - nemlig stærk korroderende salt

I "rigtige" MSR'r benyttes flourider. Flourider har to fordele, nemlig at man kan opløse det fissile materiale i det og at grundstoffet Flour er stabilt i et neutronflux. Både Flour (og klor) opløser desværre den passiverende oxidhinde der rustfrit stål rustfrit, hvilket er primære udfordring for MSR teknologierne.

Hvis du holder F (og Cl) ude af ligningen bliver alting meget nemmere. Det er ikke sikkert at den teknologi der udvikles til håndtering af rødglødende NaOH har en fremtid i en reaktor der er baseret på fluorider.

53
12. november 2022 kl. 13:15

...så vil ingen vindmølleoperatør køre uden det, for så kan de fylde lagret gratis (over eget kabel) og levere et STABILT output til nettet - det er langt mere værdifuldt end det de har nu.

Det forudsætter dog en lille ændring: det skal være "Excess Energy" som sælges til nettet og man fylder alt hvad man kan på "batteriet", så har man nemlig garantien for stabil forsyning.

Der vil naturligvis være et tab men det tab er der også i gasturbiner, dieselmotorer og dampturbiner når primær brændsel omsættes til bevægelse eller til damp.

51
12. november 2022 kl. 11:15

Forbrugsvarer = forbrugstarif

Jeg hader stavekontrollen på min ipad.

50
12. november 2022 kl. 11:11

Til #45, Søren Lund:

Erik Petersens pointe er, at hvis man skal have optimal økonomi i et ellager, skal det helst placeres (både fysisk og afgiftsteknisk), så der ikke løber ekstra afgifter eller tariffer på den elektricitet, man overtager til smid-væk-pris for at fylde på lageret.

Det har især betydning, hvis lagerets round-trip-virkningsgrad er væsentligt under 1, da disse afgifter og tariffer så vil udgøre en forholdsmæssigt større andel af indtægterne fra elsalget.

(Jeg tror dog ikke, at man risikerer pålæggelse af elafgift, selv om det ikke er noget jeg ved. Men nettariffen er reel nok. Hvis man ved at placere direkte hos producenten både kan spare producentens indfødningstarif og ens egen forbrugsvarer, så er det jo dobbelt besparelse.)

48
12. november 2022 kl. 10:59

Til #39:

Har vi læst samme lærebog om varmelagring i griseører?

Har vi læst samme lærebog om at læse svar i deres rette kontekst?

46
12. november 2022 kl. 09:55

Nok ikke varmepumper er kun effektive ved relativt små temperaturdifferncer mellem varmekilde og den ønskede temperatur.

så hvis varen skal bruges omkring 1000 K, så vil en COP være omkring 0,3.

45
12. november 2022 kl. 09:06

Når de ikke selv producerer strømmen

De producerer strøm, hver gang de aflader. Et energilager veksler mellem at være elforbruger og elproducent.

Et kraftværk, herunder en vindmølle, er også elforbruger.

Men det har nu ikke så meget at gøre med det andet, du skriver.

44
12. november 2022 kl. 06:41

Når de ikke selv producerer strømmen, bliver de da ikke ramt dobbelt af elafgifter , transport udgifter, forsyningsselskabs fortjeneste og andet godt fra elregningen?

Normalt er disse udgifter meget større end indtjeningsmarginalerne, hvordan har de klaret den?

41
12. november 2022 kl. 01:50

PS: Behøver det at være ren NaOH? Der er ingen faseovergang, så derfor virker det på en eller anden måde logisk at kombinere denne teknologi med et stenlager, simplethen ved at plumpe sten ned i den varme del af lageret. Det varme salt skylles ganske simpelt igennem stenbunken. På den måde kan lagerkapaciteten øges på en meget, meget billig måde.

Hvad skulle fordelen være i det?

Flydende NaOH har en termisk kapacitet på 4.017 J/g°C (omtrent som flydende H2O, blot med et meget større temperaturspænd, og derfor større energitæthed), mens sten som granit, basalt, lava, sand osv alle ligger i omegnen af 0,8 J/g°C, så den eneste jeg lige kan se man opnår ved at fylde sten i, er at man sænker energitætheden drastisk.

40
12. november 2022 kl. 01:30

Danskernes elforbrug er i gennemsnit ca. 700 watt per kapita. Der bor ca. 40.000 mennesker på Bornholm. Gennemsnitligt elforbrug må da være af størrelsesordenen 0,7*40 = 28 MW. Så det tænkte lager på 20 MWh vil atlså i gennemsnit række til ca. 20/28 = 0,7 time = 40-45 minutters forbrug. Det er klart, at kun mennesker, der er dumme nok til at beskæftige sig med lidt hovedregning,

Det fremgår af teksten at det kan yde 1 MW, så hvis man ikke er alt for dum til hovedregning, kommer man frem til at 20 MWh kan levere i mindst 20 timer.

Der står ingen steder at det er beregnet til at dække hele Bornholms forbrug.

Det er beregnet til at købe strøm, når det er billigt, og sælge det, når det er dyrt, og kan det forrente anlægget, så er der ikke noget som helst dumt i det.

Seaborg har fundet noget fornuftigt at beskæftige sig med. Lad os se om de kan hamle op med Stiesdal.

35
11. november 2022 kl. 23:23

Danskernes elforbrug er i gennemsnit ca. 700 watt per kapita. Der bor ca. 40.000 mennesker på Bornholm. Gennemsnitligt elforbrug må da være af størrelsesordenen 0,7*40 = 28 MW. Så det tænkte lager på 20 MWh vil atlså i gennemsnit række til ca. 20/28 = 0,7 time = 40-45 minutters forbrug. Det er klart, at kun mennesker, der er dumme nok til at beskæftige sig med lidt hovedregning, vil have svært ved at fatte at vindkraftens fundamentale problem, dens ustyrlige upålidelighed, er løst med det omtalte saltlager. Er de omtalte 20 MWh iøvrigt beregnet som varme eller elektricitet?

34
11. november 2022 kl. 23:07

Til #33:

Decentralt eller centralt ændrer ikke på det, jeg skriver:

Du kan ikke bruge det til ellagring uden at skulle acceptere en uhyrligt lav virkningsgrad. Sandsynligvis et 1-cifret antal procent.

Jeres projekt har sikkert handlet om varmelagring, ikke om ellagring via varmelagring.

33
11. november 2022 kl. 22:29

Ja, OK. Men som jeg skrev i slutningen, så tænkte vi faktisk decentralt, f.eks. helt ude under gulvet i det enkelte hus. For, jeg forventer, at mest effektive lagring vil være hos den enkelte forbruger, hvilket vil reducere risiko for svigt ved ødelæggelser på infrastruktur.

32
11. november 2022 kl. 22:26

Til #31, Thorkild Bach:

Jeg går ud fra, at der var tale om varmelagring ved forholdsvist lav temperatur?

Til lagring af el ved hjælp af varme har man brug for varmelagring ved høj temperatur. Ellers går virkningsgraden gennem gulvet. Tænk Carnot.

31
11. november 2022 kl. 22:22

Mon det rette sted? Men -- I 1974 fik jeg hos rådgivende virksomhed (Folmer Andersen) lejlighed til at idesætte muligheder for energilagring (længe før, det blev normalt at diskutere det emne): Det viste sug, at vi i Danmark har et materiale, der egner sig til at lagre varme: Griseører har fedter, der smelter ved forskellige temperaturer og derved lader sig oplade/aflade over et større temperaturspænd, og tæt på en temperatur, der er interessant for menneskelig udvikling. Vi gennemførte det ikke - det var blot en idégenerering. Men det undrer mig, at der ikke arbejdes med denne mulighed, når man nu stadig har besvær med at lagre energi. Det er vel "blot" nedbrydnings- og lugtproblematik, der skal løses? ER der sket udvikling med denne mulighed? - Der godt kunne etableres decentralt, f.eks. under fundament på hvert hus

30
11. november 2022 kl. 22:19

Til #29, Ole Moeskjær:

Der er ikke noget her, der kræver sæsonlagring.

Sæsonlagring er kun relevant, hvis det er billigere at etablere sæsonlageret end at etablere tilstrækkelig VE-produktionskapacitet til, at hver årstid kan bære sig selv.

Det har jeg nok forklaret dig de første 20 gange før.

29
11. november 2022 kl. 22:01

I Hymes energilagringsløsning sker dette ved, at strømmen fra den vedvarende energi opvarmer et smeltet salt, natriumhydroxid (bedre kendt som kaustisk soda).
I det smeltede salt kan energien lagres i 24 timer eller længere med et energitab på under 1 procent per dag, hævder Hyme.

Energilagring fra sol/vind længere end dage eller uge til de mørke stille vinteruger kræver sæsonlagring. I England, Tyskland og Holland planlægges inden 2030 brint energilagring i underjordiske salt kaverner.

Bornholm har ingen underjordiske salt kaverner. Men der kan måske aftales med Tyskland eller Polen om mulighed for at bruge deres underjordiske salt kaverner? Se også link https://www.neuman-esser.de//en/company/media/blog/hydrogen-storage-in-salt-caverns/ Salt caverns in Europe

England har erfaring med GWh energilagring i tre underjordiske brint salt kaverner.

I England har ETI har udgivet en rapport om "lastfølge" el produktion fra vedvarende energi. I 2030 forsynes 100% brint opgraderede gas turbiner på kraftværker med energi med brint fra salt kaverner. Se link : “The UK has sufficient salt bed resource to provide tens of ‘GWe’*to the grid on a load following basis from H2 turbines" Se link https://d2umxnkyjne36n.cloudfront.net/insightReports/3380-ETI-Hydrogen-Insights-paper.pdf?mtime=20160908165800 Hydrogen. The role of hydrogen storage in a clean responsive power system

28
11. november 2022 kl. 21:56

Til #23, Michael Foscolo:

Guuud, ja. Du har ret. Det her må kunne bruges til MSR. Gad vide om Seaborg selv har tænkt på det.

27
11. november 2022 kl. 21:45

Kommentar til #26 Christian affærdiger projektet med ordene:

optimistiske teorier

Dit indlæg er helt uden nytteværdi. Det er kun et postulat som du ulejliger debatten med. Du har været så doven at du slet ikke har begrundet din kritik af projektet.

26
11. november 2022 kl. 21:35

Indtil Hyme har færdiggjort og i drifts sat deres første projekt, er deres “teknologi” vel ikke meget andet end sammensætning af optimistiske teorier?

Spin-off fra Seaborg.. det hele lugter snart lidt af Musk og boring Company, vakuum tunneler og rejser til mars

25
11. november 2022 kl. 21:04

Artiklen beskriver selve processen. Det som mangler er nogle data som kan bruges til at sammenligne denne proces med tilsvarende konkurrerende processer. 1) Hvad er virkningsgraden. 2) Hvad bliver prisen pr produceret kWh for et fuldt udbygget kommercielt anlæg. Ganske mange "lovende projekter" dør i stilhed, når prototypen er blevet afprøvet. Det sker af den årsag at projektet ikke er "Konkurrencedygtigt". Det vil jeg godt vide INDEN jeg synes at det er "en god ide".

24
11. november 2022 kl. 19:11

Når vi nu kan lave smeltet salt energi lagre, så gå skridtet videre og byg smeltet salt reaktorer, i stedet for at stole på udtabile VE anlæg..

Du har stadig ikke forstået at et fungerende (salt)baseret energilager med tilpas lav pris er det endelige dødsstød til kernekraft på alle lokationer der kan generere nok fluktuerende energi til at dække behovet i gennemsnit?

Jeg finder det personligt meget underholdende at investeringerne i at løse problemerne med MSR - nemlig stærk korroderende salt - hvis de bærer frugt - vil være den største trussel mod netop MSR.

23
11. november 2022 kl. 19:05

Når vi nu kan lave smeltet salt energi lagre, så gå skridtet videre og byg smeltet salt reaktorer, i stedet for at stole på udtabile VE anlæg..

21
11. november 2022 kl. 18:55

Det borholmske elnet har gennem årene demonstreret en ringe pålidelighed, eftersom felj på forbindelsen til Sverige medfører lagvarige blackouts, endda selvom der er tilstrækkelig produktonskapaciter. Kan dette batteri rette op på det.

20
11. november 2022 kl. 18:47

De 350 grader saltet afkøles til er bestemt af at det stadig skal være flydende.</p>
<p>Hvis det størkner bliver det et helvede at få anlægget op at køre igen.

Det størkner svjh ved ca. 280 C. Der kræves ikke meget for at holde det varmt, idet tabet fra den varme tank er ca. 1% per dag, så ca. det halve fra den kolde tank.

Der kan også udtænkes masser af løsninger til at varme saltet op igen efter det er størknet, så længe det ikke udvider sig lige som vand der fryser til is. De fleste substanser bliver mindre, når de størkner.

18
11. november 2022 kl. 18:11

Hvis udgangstemperaturen på turbinen skal holdes på 350 C, så må der godt nok tabes nok effektivitet jf. Carnot-cyklusen (i hvert fald sammenlignet med moderne kraftværker). Hvordan performer systemet under drift? Da temperaturen falder i det varme lager under afladning, vil både termisk effekt og effektivitet falde. Hvordan ser økonomien ud i daglig drift?</p>
<p>

Salt pumpes under opladning fra den kolde tank ved 350C gennem en el-heater, hvor det varmes op til 700C og føres ind i den varme tank.

Under afladning, genereres damp ved den temperatur, som turbinen nu er udlagt til ved at afkøle saltet ned til 350C. Der er mange måder at sørge for, at dampen ikke bliver for varme, eller salten for kold.

Så dampturbinen opererer præcis som den plejer.

17
11. november 2022 kl. 18:08

PS: Behøver det at være ren NaOH? Der er ingen faseovergang, så derfor virker det på en eller anden måde logisk at kombinere denne teknologi med et stenlager, simplethen ved at plumpe sten ned i den varme del af lageret. Det varme salt skylles ganske simpelt igennem stenbunken. På den måde kan lagerkapaciteten øges på en meget, meget billig måde.</p>
<p>

  1. Der er garanteret et eller andet mineral i de sten, som salten vil reagere med og ændre egenskaber, ikke mindst korrosionsmæssigt.
  2. Det virker ikke, idet du ikke har nogen måde at opvarme eller afkøle stenene på. De ligger på bunden af den varme tank, hvor der altid er samme temperatur.

PS: En elvarmer til salt er meget simpel og kompakt, i modsætning til at varme sten med luft.