Smeltet ledning udsætter Big Bang-forsøg mindst to måneder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Smeltet ledning udsætter Big Bang-forsøg mindst to måneder

Verdens største partikelknuser og mest ventede forskningsforsøg er udsat med mindst to måneder. Det skyldes, at en ledning i Cerns Large Hadron Collider brændte over i en test i fredags.

Selve reparationen af ledningen er simpel, men forudsætter, at forsøgsanlægget varmes op fra lige over det absolutte nulpunkt til normal stuetemperatur. Og for at kunne styre beam-strålerne og dermed genskabe forholdene ved Big Bang skal anlæggets enorme jernmagneter atter køles ned til det absolutte nulpunkt - først med flydende kvælstof og dernæst med flydende helium.

Den proces vil tage omkring to måneder og kan ikke fremskyndes, idet en for hurtigt opvarmning kan resultere i vridninger.

»Alt tyder på, at lige præcis den sidste sektor fejlede i en test, hvor beamet blev accelereret og skulle nå op til højere energier. Det krævede, at magneterne kørte ved et kraftigt magnetfelt. I den forbindelse er der opstået er heliumlæk, og magneterne er blevet for varme,« fortæller Jens Jørgen Gaardhøje, som er professor ved Niels Bohr Institutet og tilknyttet Cerns Alice-eksperiment.

Umuligt at bruge hele acceleratoren

Den smeltede ledning udgør kun et problem for et fåtal af LHC's 1250 magneter i den 27 kilometer lange tunnel. Men når enkelte magneter er sat ud af spil, er det umuligt at bruge hele acceleratoren.

Jens Jørgen Gaardhøje vurderer på baggrund af de udmeldinger, som han har fået, at der er tale om to måneder.

»Testen var en vigtig demonstration på vejen mod selve kollisionen, fordi vi fysikere ville have kunnet afprøve vores detektorsystemer og dermed kunne sammenligne vore data med litteraturen. Så vi er skuffede,« erklærer Jens Jørgen Gaardhøje.

Muligvis først i gang til foråret

Til Morgenavisen Jyllands-Posten siger hans kollega, fysikeren Jørn Beck Hansen, der også er involveret i Cern, at proton-kollisionen meget vel først kan ske til næste forår.

Den forsinkelse begrundes i, at det omkring 28 milliarder kroner dyre forsøgsanlæg efter planen skulle have været lukket ned omkring december. Årsagen er simpelthen, at det bruger lige så meget strøm som Århus, og i vintermåneder stiger el-prisen i takt med schweizerne og franskmændenes forbrug.

Det er jo blevet foreslået at , hvis eksperimentet (LHC) kan producere kausalitets overtrædelser i stor skala, så kan det observeres ved at projektet bliver forfulgt af uheld.

Det er vel ikke det vi har gang i nu :-)

Indtil videre har vi: Hackerangreb, defekt transformator og smeltet ledning og strømafbrydelse.

mvh Jens Nyborg

  • 0
  • 0