Smelterekord: Over halvdelen af Grønlands indlandsis smeltede nedefra i 2010
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Smelterekord: Over halvdelen af Grønlands indlandsis smeltede nedefra i 2010

Det hidtil største areal af indlandsisen i Grønland blev sidste sommer ramt af afsmeltning, hvor indlandsisen smelter nedefra på fladen, der vender ned imod fjeldet. Hele 52 procent af indlandsisen smeltede på denne måde, hvilket svarer til 950.000 kvadratkilometer. Det er et dobbelt så stort område som i 1972.

Det fremgår af nye forskningsresultater, som præsenteres af den danske arktiske klimaforsker Sebastian H. Mernild på et videnskabeligt møde i Colorado. Det skriver dagbladet Information.

»I 2007 havde vi rekordafsmeltning, og i 2010 har vi haft det igen. Der er kortere imellem rekordværdier end tidligere, og inden for de seneste tre-fire årtier har vi set større variation i måledata og flere ekstreme værdier end før,« siger den danske forsker til avisen.

I 2010 smeltede 52 procent af Grønlands indlandsis nedefra. Det tal er det højeste siden 1972. Illustration: Nasa

Sebastian Mernild mener, at de store udsving kan være et tegn på, at balancen i systemet af is og varme er ved at tippe, det såkaldte tipping point. Ved tipping point forudser forskeren, at der vil ske hurtige og dramatiske ændringer i systemet, som ikke kan ændres. Det vil med andre ord sige, at indlandsisen i Grønland pludselig kan smelte meget hurtigere, end den har gjort hidtil.

»Om vi med de forandringer, vi ser i indlandsisen, allerede har passeret tipping point, er svært at sige. Men tendensen peger kun i én retning: Mod mere ekstreme forhold. Og vi er gang på gang blevet overraskede,« siger Sebastian Mernild til Information.

Sebastian Mernild har tidligere udgivet et paper, hvori han forudser, at det økologiske og meteorologiske system i Grønland vil nå sit tipping point, og at indlandsisen vil smelte væk i 2040.

Er det ikke netop et stabilitetskriterie at iskappens temperatur er 0C ved grundfjeldet og der altid er flydende vand under iskapperne, med mindre iskappen tager på i masse?

  • 0
  • 0

Påpege, at det er 52 % af arealet, der er begyndt at smelte nedefra, så man ikke tror, at det er 52 % af den samlede mængde is (rumfang), der er smeltet.

Jeg blev i hvertfald lidt forvirret først.

Det er interessante er heller ikke, hvor meget der smeltede af, men om mængden var større end, den mængde ny sne, der blev tilført. Hvis der tilføres mere nyt materiale end, der bortsmelter, eller der tilføres mindst lige så meget, så er alt jo godt.

Mvh
Tine- der sidder og fryser og derfor ikke (vide anden artikel) lige er GW-troende. ;-)

  • 0
  • 0