Smeltende gletsjere skaber oversvømmelser
I takt med at Jordens temperaturer stiger, og gletsjere svinder ind, vokser mængden af smeltevand og danner issøer.
Siden 1990 er størrelsen og antallet af glaciale søer verden over steget med 50 procent, og når søerne fyldes op, øges risikoen for søbrud og overløb og i sidste ende voldsomme oversvømmelser.
Stadigt flere menneskeliv trues af oversvømmelser fra issøerne, lyder advarslen fra forskere på området, skriver The Guardian.
Nogle issøer er dog farligere end andre, fortæller Stephan Harrison, der er professor i klima og miljøændringer ved Exeter University.
»Vi er bekymrede for de meget stejle bjergdale i Andesbjergene og i Himalaya, hvor gletsjere trækker sig tilbage og øger risikoen for, at dele af bjergsiderne falder ned i søerne,« siger han.
Handler ikke kun om klima
Det er en kompliceret affære at forstå, hvorfor gletsjere kollapser. For selvom formationer og udbredelsen af glaciale søer tilskrives klimaforandringer, skyldes oversvømmelserne ofte faktorer, der ikke er direkte forbundet med klimaforandringer. Det kan eksempelvis være moræne-dæmninger, jordskælv, laviner eller store mængder nedbør.
Læs også: Rapport: Jorden skal opleve årlig corona-pandemi for at opfylde Paris-aftale
Manglende regler for byudvikling i de udsatte områder gør desuden, at mange mennesker er bosat i områder, der er i risiko for oversvømmelse, hvilket øger risikoen for reelle og livsfarlige katastrofer, udtaler Adam Emmer, der er geograf ved Graz Universitet i Østrig til The Guardian.
Netop fordi mange faktorer spiller ind, når det kommer til risikoen for oversvømmelser og de potentielle farer forbundet med disse, er det noget nær umuligt at estimere, hvor mange menneskers liv der reelt er i fare.
1.348 oversvømmelser
Ifølge en undersøgelse fra 2016 er der hidtil blevet registreret 1.348 oversvømmelser af glaciale søer verden over, hvoraf hver fjerde havde samfundsmæssige konsekvenser. Det anslås, at oversvømmelserne har været skyld i over 12.000 dødsfald.
De svindende gletsjere i Andesbjergene har gennem tiden ført til flere store naturkatastrofer. Oversvømmelsen af søen Palcacocha i 1941 menes at være den hidtil største, som endte med at koste 1.800 menneskeliv.
Siden har man arbejdet med overvågning, varslingssystemer, dræning af søer og styrkelse af ustabile moræne-dæmninger i området.
Også Nepal har flere gang oplevet voldsomme oversvømmelser og har af samme årsag spekuleret i initiativer, der kunne mindske konsekvenserne af dem.
Læs også: FN: Plant træer imod tørke, oversvømmelser og jordskred
I en anden undersøgelse, der blev offentliggjort sidste år, identificerede en gruppe forskere 47 issøer i Nepal, der potentielt kunne oversvømme og få konsekvenser for omkringliggende samfund. I Kina blev der identificeret 25 issøer, der var i risiko for oversvømmelse, samt en i Indien.
På trods af klimaforandringerne har forekomsten af oversvømmelserne været faldende. Forskere forudser dog, at der vil ske en stigning i oversvømmelser af glaciale søer inden for det næste århundrede.
Derfor løber udsatte områder nu om kap med tiden for at nå at investere i beredskab og foranstaltninger, der kan mindske risikoen for, at fremtidens oversvømmelser får alvorlige konsekvenser for de omkringliggende samfund.
