Smartphonekamera får hjerneoperationer til at glide lettere

Billedkollagen viser tydeligt, hvor ‘tæt’ kirurgen er på selve det område i patientens hjerne, hvor operationen finder sted. Man kigger direkte ned i det i stedet for som oftest på en videomonitor placeret ved siden. Illustration: American Association of Neurological Surgeons 2018 og University of São Paulo School of Medicine

Smartphonen har revolutioneret vores hverdag, og mange af os bruger det knivskarpe kamera til at forevige vores liv i detaljer. Også inden for sundhedsområdet har holdt sit indtog smartphonen for længst holdt sit indtog, idet den både kan detektere modermærkekræft og opsamle data til os selv og lægen.

Nu kan det være, at smartphonens kamera også kommer til at revolutionere neurokirurgers dagligdag.

Brasilianske læger har som et forsøg benyttet smartphone-kamera undervejs i små hjerneoperationer, hvor man benytter endoskopi. Erfaringer er så gode, at lægerne anbefaler metoden, skriver Journal of Neurosurgery.

Skånsomme operationer i hjernen

Et endoskop er en tynd, sylelignende bøjelig kikkert med lyskilde i spidsen, en forstørrelseslinse og et kamera, der kan kigge ind i kroppens hulrum og sende billeder til en videomonitor, hvis billeder kirurgerne støtter sig til under operationen.

Læs også: Dansk gennembrud: 3D-hjertescanner kan spotte enkelte celler

Endoskopet er hult, og lægen kan føre få mm tykke knive, polypslynger og tænger ind gennem endoskopet og udføre operationer undervejs, f.eks. fjerne tumorer, operere for hydrocephalus (vand i hovedet) samt tage vævsprøver.

Neuroendoskopiske operationer er meget skånsomme for patienten, fordi kirurgen ikke er nødt til at lave større åbninger i kraniet for at udføre operationer, hvilket både øger risikoen for smerter og dannelse af arvæv.

Kirurgen kunne let se alt

I forskningsprojektet fra University of São Paulo Medical School har kirurgerne i forbindelse med hjerneoperationer på 42 patienter koblet smartphonen direkte til endoskopet med en adapter, så man nemt kan holde øje med kameraet, der er lige over endoskopet, mens man opererer, i stedet for at skæve ud til en videomonitor, der normalt står ved siden af.

Læs også: »Fremtidens ingeniør vil ændre verden, så mennesker bliver behandlet mere lige«

Operationerne gik så godt, at kirurgen kunne gennemføre alle operationer uden at gå tilbage til den velkendte metode med traditionelt videoudstyr.

»Det mest interessante aspekt ved dette projekt var, at vores oprindelige mål var at reducere omkostningerne til video ved neuroendoskopisk operationer, men i sidste ende kom vi på tværs af en ny, mere intuitiv og flydende metode til at udføre disse operationer,« siger dr. Mauricio Mandel fra fra University of São Paulo Medical School til Journal of Neurosurgery,

Flere fordele

Der er flere fordele ved smartphonen, ud over at kirurgen næsten kigger direkte ind i hjernen gennem skærmen.

Læs også: Fremtidens piller er fyldt med teknologi

F.eks. kan billederne fra smartphonen vises på en videomonitor på operationsstuen og streames live til andre læger og sundhedspersonale og via hjemmesider.

Metoden er let og billigere end standardvideoudstyr, billedkvaliteten er mindst lige så godt, smartphonen er opladet og behøver normalt ikke opladning fra ekstern strømkilde undervejs, og man lagrer optagelserne automatisk.

Bud på billig teknologi i udviklingslande

Metoden med brug af smartphonekamera til inspektionsopgaver bliver allerede benyttet inden for andre brancher. Her peger lægerne dog på, at der er tale om få operationer, og man vil gerne lave flere forsøg.

Men smartphone-endoskopanordningen er en alternativ metode til udførelse af neuroendoskopi. Og den vil måske også kunne benyttes i fattige lande, hvor der ikke er råd til dyrt medicinsk udstyr, mener lægerne.

Forskningsprojektet er publiceret i tidsskriftet Journal of Neurosurgery.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mobilens kamera bliver slet ikke brugt. Mobilen anvendes "blot" som display enhed. Oven i får man så mobilens trådløse forbindelser, brugerinterface og batteri til drift af endoscopet. Ingen generende forbindelser. Endoscopet er specielt udviklet til at forbinde direkte til mobilen.

Vi kommer nok til at se mere af den slags. Altså hvor man bruger en relativt billig mobil til at agere brugerinterface til specialiceret udstyr. Det underlige er at vi ikke har set mere af det hidtil.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten