Smartphone-overvågning rykker ud i fysiske butikker
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Smartphone-overvågning rykker ud i fysiske butikker

Året er 2018. Du går træt og sulten gennem en større europæisk lufthavn. Din telefon ved, at det er fem timer siden, du har fået morgenmad, at du er vegetar, og at du tilhører middelklassen.

‘Fyld maven i vores lækre vege­tarbuffet og få gratis kage og cappuccino til dessert,’ siger en lille notifikation på skærmen.

Du trykker på notifikationen, og telefonen viser vej til en vegetarrestaurant i mellemprislejet, som du aldrig har hørt om.

Scenariet er tænkt. Men inden for få år vil storcentre, supermarkeder og lufthavne i stor stil begynde at tracke kundernes fysiske færden gennem bygningerne – og kommunikere til deres smartphones afhængigt af, hvor de befinder sig. Det vurderer en række eksperter, Ingeniøren har talt med.

Som Per Østergaard Jacobsen, der er ekspert i markedsføring og ekstern lektor ved Copenhagen Business School, siger:

»I takt med at vi bliver mere og mere reklameresistente, skal virksomhederne blive stadigt mere relevante og målrettede. Og loka­tionsbaseret kommunikation bliver noget, alle vil sigte efter.«

Beacons bliver startskuddet

Det hele begynder med små radio­sendere til få hundrede kroner, kaldet beacons, baseret på Blue­tooth Low Energy-teknologien. Beacon-bølgen tog fart i 2013, da Apple lancerede iBeacon-protokollen, som gør det nemt at lokalisere iPhones og Android-telefoner i bygninger: en teknologi, der blev godt modtaget, fordi GPS ikke virker inden døre.

Beacons udsender de samme signaler dag ud og dag ind, og når en smartphone med den rette app kommer inden for et beacons række­vidde, vil den fortolke signalet. Hvis en virksomhed har tilpas mange beacons installeret, kan man registrere kundernes bevægelser i en bygning. Og denne viden kan man blandt andet bruge til at sende information ud til telefonerne baseret på, hvor de befinder sig.

Siden 2013 har teknologien været anvendt på forsøgbasis i Danmark, men nu griber det om sig.

»Jeg tror, at langt de fleste storcentre i Danmark om 5-6 år vil have noget, der fungerer på samme måde som det her. Og hvis du kigger på supermarkeder, er det fuldstændig vildt, hvilke muligheder de kan få for at se, hvordan folk bevæger sig. Jeg kan ikke se noget inden for detail, der ikke har brug for det her,« siger centerchef Kim Lauritsen fra HerningCentret, der netop har opsat 50 beacons.

Artiklen fortsætter under grafikken

Illustration: MI Grafik

Læs også: Her sporer de kundernes bevægelser i realtid

Tejs Scharling arbejder med lokalisering på Alexandra Instituttet og oplever en kraftigt voksende interesse:

»Vi har lavet en indledende undersøgelse for Cityforeningen i Ry, hvor vi kunne se, hvordan folk bevægede sig fra butik til butik. Og siden vi fremlagde resultaterne på et seminar i Innovationsnetværket ServicePlatform tidligere i år, har vi oplevet en stor interesse både fra cityforeninger og supermarkeder for at kunne kortlægge bevægelsesmønstre.«

Han understreger dog, at softwareløsningerne stadig er på udviklingsstadiet.

»Men vi håber på, at HerningCentrets løsning bliver så god, at sådan nogle som Steen & Strøm hopper på det (Steen & Strøm ejer blandt andet Field’s i København, red.). Hvis det sker, vil beacons sprede sig lynhurtigt. Eller hvis en cityforening får succes med det, så hopper alle andre også på,« siger han.

Mads Bødker, der på Copenhagen Business School forsker i menneske-­smartphone-interaktion, er dog ikke helt så optimistisk:

»Jeg ser frem imod 2017-2018, før jeg forestiller mig, at der kommer nogle mere solide installationer af de her systemer. Når jeg siger det, så mener jeg brugerrettede systemer, som fungerer godt, og som ikke er begrænset til enkelte butikker inden for en kæde, eller småforsøg rundt omkring,« siger han.

Andre teknologier ligger på lur

Beacons er dog ikke en perfekt teknologi. Og de eksperter, Ingeniøren har talt med, ser blot beacons som starten på indendørs lokations­baseret kommunikation til smartphones.

Kim Bleshøy Nielsen driver virksomheden Intertisement, der udvikler interaktiv visualisering til virksomheder, og som blandt andet bruger beacons til at aktivere indholdet på mobile enheder. Han siger:

»Der er ikke nogen tvivl om, at alle har det behov, som beacons kan understøtte: For de store butiks­kæder, der er optimeret oppefra, er data et must i forhold til at tilpasse sig kundernes indkøbs- og bevægelsesmønstre. Og beacons kan sammenlignes med, at vi placerer usynlige folk i hver butik, som konstant laver analyser af, hvordan folk bevæger sig rundt. Men om det bliver beacons, wifi eller noget tredje, der kommer til at dominere markedet, det er jeg ikke sikker på.«

Når begejstringen omkring beacons trods alt ikke er større, skyldes det blandt andet, at radiosignalerne er ‘drilske’, som Tejs Scharling siger det: Man kan se, at en smartphone befinder sig i bagerafdelingen, men ikke om den befinder sig foran flødekagerne eller morgenbrødet.

Men en række andre teknologier ligger på lur. Ingeniørens kilder nævner blandt andet NFC, ansigtsgenkendelse og Ultra Wide Band, der giver mulighed for centimeter-­præcision.

»Proximity-teknologier bliver et rent mekka i de næste fem år. Vi kommer til ret præcist at kunne give lokationsdata på folk. Også meget mere præcist, end vi kan i dag. Det er, når du begynder at kunne kombinere teknologierne, at det begynder at blive rigtig spændende,« siger partner Nikolaj Dahlgaard fra virksomheden Emplate, der står bag HerningCentrets app-løsning.

Hvad med privatlivet?

Flere af eksperterne vurderer dog, at fænomenets succes står og falder med, om brugerne føler sig beriget eller belemret af dataindsamlingen og den lokationsbaserede kommunikation. Forskellige undersøgelser – deriblandt en undersøgelse fra Erhvervsstyrelsen sidste år – viser, at forbrugerne i betydelig grad tager afstand fra den eksisterende indsamling af data på nettet. Og hvordan vil de så reagere, når indsamlingen rykker ud i den fysiske virkelighed?

Pernille Tranberg driver virksomheden Digital Identitet, der tilbyder foredrag om privatliv på nettet og rådgiver virksomheder i etisk brug af data:

»Hvis det bliver transparent for brugerne, og man ikke videresælger data til tredjepart, uden at brugerne siger ja – og forstår hvad de siger ja til – så er der ikke noget problem. Der, hvor der er et problem, er, når det sker bag brugernes ryg, og når de ikke har kontrol,« vurderer hun.

EU’s nye persondataforordning, der implementeres i Danmark senest i april 2018, vil stille skærpede krav til transparensen, og Pernille Tranberg vurderer, at forordningen i vid udstrækning også vil dække data­indsamling i den fysiske verden.

Men selv om trackingen gøres transparent og valgfri, er der udfordringer. Per Østergaard Jacobsen fortæller, at der eksisterer et bytteforhold, når det handler om data: Forbrugerne skal have noget af værdi – i form af f.eks. gratis services eller rabatter – hvis de skal dele ud af deres data. Og det er endnu uklart, hvor meget værdi forbrugerne skal have for bevægelsesdata.

Desuden frygter Per Østergaard Jacobsen, at mange butikker vil have svært ved at styre sig, hvis muligheden for lokationsspecifik kommunikation bliver mainstream.

»Min bekymring er, at forbrugerne bliver overdynget af beskeder. Forestil dig, at du går ind i Lyngby Storcenter og får beskeder fra 100 butikker. Hvis det er ren spam, vil vi se en mur af modstand,« siger han.

Emner : It-sikkerhed
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, ikke fordi man bør være overrasket. Det måtte jo komme. Men hvor er det dog en pinlig "privatlivsdiskussion" artiklen leverer.

Ifølge artiklen står og falder det hele på om jeg gider at modtage spam på min mobiltelefon!???

Det er jo helt ude af proportioner!

Vi har her tale om et hamrende alvorligt overgreb på vores privatliv og på vores helt basale frihedsrettigheder. Her må der simpelthen lovgivning til.

Fuldstændig på lige fod med opsætning af overvågningskameraer - der er en bananstat i bananrepublikken og fuldstændig ude af kontrol i forvejen - så må der opstilles strenge regler for hvad de her chips må, kan og skal. Og der skal skiltes overalt hvor de sidder.

Inden længe vil mennesker rende rundt med kameraer i deres kontaktlinser, med billedgenkendelsessoftware og direkte forbindelse til internettet. Her må der gælde lige så strenge regler.

Vi kan simpelthen ikke have et samfund, hvor man ikke kan gå nogen steder uden at blive overvåget og dataindsamlet af folk der vil sælge os noget, eller for densags skyld filmet af gud og hver mand.

Vi kollapser i total mistillid til hinanden, og samfundets institutioner ender med at falde.

I det her tilfælde ville jeg personligt finde det voldsomt anstrengende at skulle efterlade min mobiltelefon i bilen, eller slukke den, når jeg går ind i de her butikker, blot for at få lov til at være i fred, og passe mig selv. Faktisk tror jeg at jeg helt ville undgå dem.

Det har uoverskuelige konsekvenser det her.

/

 • 22
 • 2

Inden de første butikker begynder på disse overgreb, vil du kunne hente en app der slukker for dine WiFi og Bluetooth radioer når du nærmer dig dén slags steder. Baseret på geolocation, naturligvis. Det virker jo begge veje ;)

 • 3
 • 1

Glem ikke at teleselskaberne allerede logger hvilke master din mobil kobler sig til.

Det er en guldgrubbe! Tænk på alle de penge staten kunne skaffe fra fartbøder bare ved køre noget datamining på de databaser.

 • 1
 • 0

Jeg var til en konference i 2002 hvor en repræsentant for et Sydafrikansk firma fortalte om nøjagtigt dette scenarie og at de havde installeret i 2 centre i Sydafrika - blot med standard Bluetooth.

Det er rigtig man skal installere appen for at det får fuld effekt.
Dog kan centret jo stadig tracke din færden igennem centret og se hvor du gør ophold og hvor du bare går forbi.
Næste gang du kommer til centret kan der så være lavet om på opstillingen blot for at fange netop din opmærksomhed.

 • 0
 • 0

Uha, uha, hvad blir det næste...
Helt ærligt, har I der er så foragede overvejet at slukke for jeres mobiltelefon når I vil være i fred.
Teknologien er kommet for at blive, på godt og ondt. Registrering/overvågning kan bruges til en masse positive ting, men selvflg. også registering af vores mindste bevægelser og vaner, men det kræver jo lige at denne uundværlige sutteklud er TÆNDT.

Lovgivning? Jeg mener det blir svært at lovgive omkring folks manglende omtanke og tage ansvar for eget liv.

 • 2
 • 10

Ole Ørsted:

Helt ærligt, har I der er så foragede overvejet at slukke for jeres mobiltelefon når I vil være i fred.

Helt ærligt. Har du, der er så naiv, overvejet, at der kan være seriøse grunde til, at man går rundt med mobilen tændt? Man kan have brug for, at kunne blive ringet op fra familie, børneinstitutioner, arbejdsplads, kunder, sygehuse eller firmaer og offentlige kontorer, hvor en medarbejder "vil ringe tilbage".

 • 4
 • 1

Der er helt sikkert privatlivs-issues - men lige denne teknologi bliver vel først "farlig", hvis telefonerne i fremtiden lader sig spore uden at brugeren selv har installeret en app, og meldt sig til.

Til gengæld giver det jo også masser af spændende muligheder for nysgerrige sjæle.

Jeg kan se, at man kan bestille 3 beacons for 99$ (plus levering og moms) - så en lille 1000 kroneseddel, og så kan man ellers lege derudaf. Jeg er vældig fristet.

Jeg (eller nogen med evner) kunne lave en app, så vi alle kan finde vores (og vores børns) telefoner i rodet derhjemme. Eller i det mindste kunne se hvor telefonen sidst blev set, inden den løb tør for batteri.

Raspberry pies og arduinoer kan pludselig vide hvor i huset de befinder sig. Eller de kan opdage hvornår en beacon sat fast på et eller andet kommer hjem.

Den slags teknologier har jeg personligt ventet på blev så tilgængelige, og det tror jeg der kan komme masser af gode ideer ud af.

 • 2
 • 0

Halløj - hvis jeg ikke tager meget fejl så er konceptet da allerede implementeret i f.eks. Dagrofa's MENY butikker.

Hvis du tilmelder dig MENY fordelsprogram for at få tilsendt speciellle tilbud så giver du også butikken
tilladelse til at spore dig og dit bevægelsesmønster v.hj.a. Bluetooth teknologien - de ved alt om, hvor du bevæger dig i butikken, hvad du køber o.s.v.

Men dette står der jo ikke noget om, når du downloader MENY APP.

 • 1
 • 0

Jesper Høgh:

Det var da en ualmindelig arrogant kommentar.
Har du overvejet hvorvidt verden måske ikke går under fordi du slukker din mobiltelefon?

Mht arrogance var mit svar nøje afstemt til den arrogance, jeg svarede på.

Du anerkender altså ikke, at der kan være mange grunde til, at man skal kunne fås fat på.

Når du så henviser til min personlige telefon, kan jeg oplyse, at jeg både har en børneinstitution, håndværkere, en arbejdsplads og flere familiemedlemmer indlagt på hospitaler, som kan få brug for at kontakte mig.

Udover det forbeholder jeg mig ret til at have min mobiltelefon tændt uden at skulle generes med nogen form for spam eller unødig registrering.

 • 2
 • 1

Med et software sim-kort, og dynamisk MAC adresse kan du i princippet have 10000 telefonnumre, så det bliver rimeligt håbløst at knytte en fast opførsel til et enkelt nummer.

 • 0
 • 1

Der er helt sikkert privatlivs-issues - men lige denne teknologi bliver vel først "farlig", hvis telefonerne i fremtiden lader sig spore uden at brugeren selv har installeret en app, og meldt sig til.

Det sker vel allerede nu, udsender BT og WiFi ikke MAC adresser ud hele tiden ?
Disse kan nemt fanges af antenner som en server ved hvor er.


Jo, når ellers det er tændt.
Normalt bliver man ikke sporet af BT & WiFi - det forudsætter at man har tændt for BT & WiFi - hvem vil have det tændt hele tiden?

Jeg forstår stadig ikke at sagen med Blip Systems endte som den gjorde - "brugerene" havde netop ikke installeret en app og meldt sig til.

 • 0
 • 0

Det er et generelt problem, at politiet ikke må ransage flere værelse på asylcentre, hvor man ved, at en stjålen PC eller mobil befinder sig på centret, men ikke i hvilket værelse.

Kan denne teknologi opsat på asylcentre til at politiet mere præcist kan lokalisere en stjålen enhed?
Eller findes der en anden teknologi, der kan

 • 0
 • 2