Smarte kontakter skulle spare strøm, men sluger selv energien

Plus21. februar 2019 kl. 12:0710
Smarte kontakter skulle spare strøm, men sluger selv energien
Lejlighederne i det såkaldte Bolig+-byggeri blev alle udstyret med intelligente kontakter, der skulle hjælpe beboerne med at spare på strømmen. Men kontakterne viste sig at bruge så meget strøm i sig selv, at de alene stod for 13,8 procent af energiforbruget. Illustration: Kira Krøis Ursem/Realdania.
Mellem 13,8 og 21 procent af elforbruget i to demonstrationsbyggerier stammede fra de smarte kontakter, der egentlig skulle hjælpe med at spare på strømmen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Smarte, programmerbare kontakter var én af de teknologier, der skulle hjælpe beboerne i to demonstrationsbyggerier med at presse elregningen helt i bund. Men målinger af elforbruget viser, at kontakterne selv sluger så meget strøm, at henholdsvis 21 og 13,8 procent af det samlede elforbrug i boligerne går til at drive kontakterne.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
24. februar 2019 kl. 17:59

Kom nu ind i kampen ingeniører!

Vi er skam inde i kampen - ialtfald nogle af os :-) Se f.eks.: www.max-i.org .

Bare fordi EU kravene til standby forbrug for lamper etc. er maksimalt 0,5 W, en gammel fastfortrådet IHC controller med relæudgange åbenbart bruger op mod 70 W, som Anders Majland skrev ovenfor, og nogle firmaer mener, at en vinduesåbner skal have egen strømforsyning, der kører 24/7, selv om vinduerne kun sjældent åbnes, betyder det ikke, at en smart-house løsning behøver at have nær så stort et forbrug. Den kan oven i købet let være egenforsynet via solceller og batterier, så der bliver et pænt plus på kontoen.

For næsten 40 år siden kunne vi styre en foderstoffabrik med over 400 automatisk styrede enheder med 6 stk. 2 MHz, 8080 mikrocomputere med hver 6 kbyte RAM og 8 kbyte EPROM, og responstiden var typisk ca. 100 ms, hvilket er lige så hurtigt som mange af dagens systemer og meget hurtigere end fastfortrådet IHC, så hvis man ikke kræver grafik, har selv den mindste ultra lowpower microcomputer idag rigelig computerkraft til selv en ganske omfattende smarthouse løsning - hvis det hele altså ikke skal lægges i en "sky" i USA og/eller baseres på Windows 10 IoT, Android eller lignende. Det drejer sig bare om at gøre det hensigtsmæssigt.

Hvem gider at have en lampe hængende i stuen, der slukker hver 30 minutter, fordi en timer siger det?

Hvorfor i alverden skulle man have en timer til at slukke lampen efter 30 minutter, hvis det ikke er det, man ønsker? Når PLC programmet skrives, bestemmer man da selv hvilken funktionalitet, man vil have, og den kan sagtens variere efter situationen, så man f.eks. kan få hjemmet til at se beboet ud, når man ikke er hjemme, og man f.eks. kan "blæse" en natlig indbrudstyv ud igen ved at fyre nogle meget kraftige stroboskoplamper af, der totalt ødelægger nattesynet. Mulighederne er talrige.

9
24. februar 2019 kl. 15:59

Det her er sådan en klassisk ingeniør tilgang, der i virkeligheden handler meget mere om at lave smart teknologi, end at tænke i en løsning.

Det er jo super øfferen at man laver et system, der bruger strøm på at spare strøm. Det er jo ikke det man har. Man har lavet et system, der slukker lyset med en bevægesensor eller en timer, uden overhovedet at undersøge om folk overhovedet gider ha sådan noget.

At de har lavet et spørgeskema, for at undersøge om folk bruger deres funktion eller ej, er næsten for morsomt. Hvorfor i alverden taler de ikke med dem? Hvorfor spørger de ikke interesseret ind til deres hverdagspraksisser om brugen af lys, og hører dem hvorfor de fleste af dem i virkeligheden bare ikke synes, at de nye kontakter på nogen måde overhovedet er smarte?

Hvem gider at have en lampe hængende i stuen, der slukker hver 30 minutter, fordi en timer siger det?

Kom nu ind i kampen ingeniører!

8
21. februar 2019 kl. 23:23

Dine kontakter koster nok ikke så meget strøm, hvis det er et traditionelt system med ledninger til en controller. Spørgsmålet er hvor meget controlleren bruger.

Ved udvidelsen af vores IHC i 2004 da vi byggede 1.sal måtte vi skifte til en 70W strømforsyning. Relæerne bruger mest når de er trukne, men hvis nu et gæt er 25% belastning i snit er det alligevel 150kWh/året

Men man skal ikke underestimere komforten og besparelsen ved nemt at kunne slukke for store grupper af lys på en gang og ikke mindst sluk alt ved hoveddøren. Uden det ville vi nok oftere være taget hjemmefra med mere lys tændt ...

7
21. februar 2019 kl. 15:45

Selvfølgelig skal man lave regnestykket. Der er 8760 timer på et ikke-skudår.

Det betyder naturligvis, at et produkt som “kun” bruger 0,5 W ender med et årsforbrug på 4,4 kWh, sommfor de fleste koster kr2,30 - det bliver lige en rund 10-krone. Det er til at holde ud.

Bortset fra, at der måske i huset / lejligheden er 50-100 enheder, og det derfor bliver et mærkbart beløb.

P.S.: Glem så ej heller de andre bokse, som også kører konstant. F.eks. en dårlig router eller tv-boks - som let kan bruge 10 W - hvilket er 20 10-kroner stablet Per boks.

6
21. februar 2019 kl. 14:52

Philips hue pærer og kontakter bruger ca 0,5 watt i idle så for de pærer der bliver brugt mindst er idle forbruget pr år nok højere end forbruget til lys.

Hvis alternativet så er, at lyset ellers ville være tændt meget længere, er et jo en god forretning.

Men det skal være grelt, for en kraftig LED pære bruger i dag typisk 5W, så hvis ellers pæren er tændt mindre end 1/10 af tiden, så kan det ikke betale sig.

5
21. februar 2019 kl. 14:01

Philips hue pærer og kontakter bruger ca 0,5 watt i idle så for de pærer der bliver brugt mindst er idle forbruget pr år nok højere end forbruget til lys.

Men forbruget for en billig bevægelsesføler ligger typisk på 1 watt så det er ikke fordi det giver den store forskel.

4
21. februar 2019 kl. 13:37

Jeg har mine kontakter fordi jeg synes det er smart og giver komfort.

Dine kontakter koster nok ikke så meget strøm, hvis det er et traditionelt system med ledninger til en controller. Spørgsmålet er hvor meget controlleren bruger.

Som jeg læser artiklen, så var der her tale om specielle kontakter der kunne måle strømmen, det koster sikkert.

Men jeg kan da godt grue for, hvor meget mit 10 år gamle comlux anlæg tager i strøm.

3
21. februar 2019 kl. 13:31

At pille dem ned midlertidigt lyder lidt tosset, medmindre det er noget nemmer end jeg forestiller mig. Om noget, så ville jeg måske overveje at pille de relevante sikringer ud af relæet. Så er det også nemt og hurtigt at vende tilbage til status quo når I kommer hjem.

2
21. februar 2019 kl. 13:14

Ok. Så det handler om at man er bekymret for CO2-fodaftryk. Jeg har mine kontakter fordi jeg synes det er smart og giver komfort.

Jeg vil ikke skade kloden. Kan nogen forklare mig om det mening for mig at pille kontakterne ned når hele familien alligevel flyver til USA til sommer (den tur aflyser vi nemlig IKKE).

1
21. februar 2019 kl. 13:03

Det er et kendt fænomen at det kan koste at være sparsommelig :) Man skal nok fratrække det man evt. sparer ved at man kan slukke alt på vej ud af døren (eller fra bilen 20 km hjemmefra).