Smart ventilation sikrer sportshal renoveringssejr

Engang var den en nedslidt og forældet sportshal, men torsdag aften modtog Diamanten i Fynshav på Als Renoverprisen som årets bedste renoveringsprojekt. Hallen har nemlig med et stort ombygningsprojekt formået at reducere sit energibehov så meget, at den næsten er blevet selvforsynende.

»Med innovative, bæredygtige løsninger og en ligefrem arkitektur fyldt af viril skaberglæde er Diamanten et overbevisende bud på, hvordan en gammel sportshal kan bearbejdes, så værdifuld identitet opstår. Diamanten viser, at der er håb for Danmarks 1.500 nedslidte og stedmoderligt behandlede sportshaller,« fortæller nomineringsudvalgets formand, Gøsta Knudsen, i en pressemeddelelse.

Hverken den gamle hal eller dens energiregning var til at genkende efter ombygningen. Heldigvis var den første blevet større, og den anden markant mindre. Samlet set sikrede det hallen titlen som årets bedste renoveringsprojekt. Illustration: Renoverprisen

Det er et valgkollegium bestående af 67 udvalgte personer fra byggebranchen, der har afgjort, at Diamanten – der indtil ombygningen lød navnet Fryndesholmhallen – skulle løbe med prisen. Valgkollegiet har frem til midten af august kunnet stemme på deres favoritprojekt blandt seks nominerede, der var udvalgt blandt 165 indstillede projekter.

Tekniske løsninger

Under den 43 mio. kr. dyre renovering og udvidelse af hallen blev hele bygningen efterisoleret, og der blev installeret et lavtemperatur varmeanlæg, 70 kvadratmeter solfangeranlæg og en jordvarmepumpe med 2.000 meter jordslanger til opvarmning af brugsvand og rumopvarmning. Desuden fik bygningen 90 kvadratmeter solceller, og belysningen blev udskiftet med LED-pærer.

Læs også: Bedre ventilation sparer 40 procent af sportshallens energiforbrug

Der blev også monteret store lystragte på taget, som minimerer behovet for kunstlys inde i hallen uden at blænde sportsudøverne, og sidst, men ikke mindst fik bygningen installeret et lavenergi ventilationskoncept kaldet naturlig ventilation med varmegenindvinding og bæredygtig køling (NVVK), som er udviklet af Esbensen Rådgivende Ingeniører, Teknologisk Institut, Aalborg Universitet/SBI og IKM A/S.

Konceptet i NVVK går ud på at lave varmegenindvinding på den naturlige ventilation og udnytte overskudsvarmen fra kølingen. Varmen bruges til at opvarme brugsvand og til forvarmning af indtagsluften i vinterperioden. I sommerperioden bliver overskudsvarmen fra kølingen af indtagsluften brugt til at opvarme brugsvand.

Den tilbyggede lethal. Illustration: Renoverprisen

Mindre energiregning

Ifølge bygherren, Kultur & Idrætscenter Fynshav, forventes en besparelse på 30 procent af energien til ventilation sammenlignet med et traditionelt ventilationssystem. Et år efter ombygningen fortalte hallens centerleder, Jan Nielsen, til Dansk Byggeris Træsektions medlemsblad, Træ, at han forventede, at energiregningen samlet set ville være 60 procent mindre end i den gamle hal – selv om den nye er blevet udvidet med en lethalssektion.

»Lethallen tjener som en ekstra klimaskærm.Takket være den har vi kunnet spare isolering i gulv og loft i resten af bygningen,« forklarede han i 2011.

Ombygningens arkitekter var Stuff Aps, mens Søren Jensen Rådgivende Ingeniører stod for projekteringen. Esbensen Rådgivende Ingeniører stod for solenergi og NVVK. Lokale og Anlægsfonden støttede ombygningen med 7,4 mio. kr.

De øvrige nominerede til prisen var: Guldagergaard (kulturbyggeri, Skælskør), Mirror House (øvrigt byggeri, København), Sverigesgade 4 (erhvervsbyggeri, Odense), Den økologiske renovering (boligbyggeri, Roskilde) og PLH Studio (erhvervsbyggeri, København).

De andre projekter kan ses på Renoverprisens hjemmeside.

Ingeniøren deltager i Renoverprisens valgkollegium.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... begynder folk at få øjnene op for de fremragende egenskaber i ventilationsvarmepumper som alternativ til balancerede ventilationssystemer, som kræver en hysterisk tæthed. Jeg kunne blot ønske mig, at man kølede afkastluften noget mere, end hvad der er muligt med 5-10 grader væske, så man kunne udnytte varmen i udeluften og frem for alt den store kondensvarme - specielt i en sportshal, hvor folk sveder. Desuden er 8-12 grader varm afkastluft ubrugelig; men 0 grader varm luft kunne udnyttes direkte i køleskabe og i en kølekappe på dybfrysere.

  • 0
  • 0

Jeg designede i sin tid hos Esbensen ventilationssystemet i "Diamanten" og jeg er ganske enig med Carsten i at ventilationsvarmepumper har en stor fremtid. Vi afkøler ventilationsluften til ca. 5 - 7 grader i "Diamanten" - at gå længere ned vil kræve for meget ekstra energi af varmepumpen ift. udbyttet (COP bliver for lav). Vi udnytter stadig kondensvarmen på denne måde.Til info er Esbensen ikke længere en del af ventilationsprojektet i "Diamanten" - Energistyrelsen har overdraget ansvaret for projektet til ventilationsproducenten IKM A/S (der har leveret varmepumpen og luftforvarmeenhederne) og undertegnede. Yderligere info kan få ved henvendelse til undertegnede på morten@elincon.dk. Mvh Morten Christensen, Elincon

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten