Smart sikkerhedshjelm forvandler fabrikken til augmented reality

Fremover bliver det måske lidt mere street at iføre sig sin sikkerhedshjelm og bevæge sig ud i det fjerneste hjørne af boreplatformen eller procesanlægget for at skifte en sikring.

Et modefænomen bliver sikkerhedshjelmen nok aldrig, men i det mindste bliver den teknologiske wauv-faktor banket i vejret med den augmented reality-teknologi, som ABB fremviser på HI.

Endnu er teknologien langtfra markedsmoden, men konceptet er at digitalisere operatørens tur rundt i anlægget - det være sig en boreplatform eller en almindelig fabrik - så han gennem visiret på hjelmen ikke ser med egne øjne, men feedes i realtid med 3D-billeder af anlæggene, inklusive data om de enkelte anlægs nuværende tilstand.

Passerer operatøren et anlæg med fejlmelding, går en alarm, som informerer operatøren med det samme.

FOKUS: Læs flere artikler om HI 13

Hjelmen er udstyret med et kamera, som med mønstergenkendelse kan finde ud af, præcis hvor på fabrikken operatøren befinder sig. Via wifi kommunikerer kameraet med fabrikkens informationssystem og kan derved gengive de enkelte anlægs data, efterhånden som operatøren passerer forbi dem på sin vej. Samtidig leder en ruteplanlægger på skærmen ham hen til det givne sted hurtigst muligt.

Teknologien forudsætter naturligvis, at fabrikken i forvejen er digitaliseret.

Du kan få en fornemmelse af, hvordan teknologien er tænkt at fungere i praksis, i videoen nedenfor. Her har ABB lagt augmented reality-softwaren ind i en iPad, som affotograferer en kaffekop udstyret med Bluetooth og temperaturmåler, så koppens data vises på skærmen.