Smart sæbeautomat hyler, indtil du har vasket hænder

Sæbeautomaten er med på en lytter, når patienterne går på wc på Hvidovre Hospital. Lyngby-firmaet Nobak, der står bag automaten Sanalert, har udstyret den med elektronik, der er i stand til at identificere lyden af et toilet, der skyller ud. Først blinker et lys i ti sekunder, og derefter giver den sig til at bippe og stopper ikke, før personen har taget sæbe på hænderne.

Så systemet bygger på, at det er svært at lade være med at vaske hænder, når man bliver mindet om at gøre det. I moderne sociologisk sprog kaldes det nudging.

Og den metode er ifølge Nobak svaret på den udfordring, at tusinder af mennesker hvert år bliver smittet og får infektioner på sygehuse, fordi en stor del af patienterne og personalet ikke vasker hænder efter toiletbesøg. Det er et alt for velkendt problem på hospitaler, som mange har forsøgt at løse, for eksempel gennem kampagner.

Og systemet virker efter hensigten – det har forsøg på tre danske sygehuse vist.

»Vi har fordoblet antallet af besøgende, som vasker hænder, fra omkring 40 procent til op mod 80 procent. For personalegruppen har vi øget antallet fra 65 procent til 100 procent. Det er banebrydende,« siger Lars Forsberg, ingeniør og stifter af Nobak, der er en sammentrækning af ‘no bacteria’.

Færre smittekilder giver færre sengedage på hospitalerne. Så der kan være millioner af kroner at spare for samfundet.

Ikke raketvidenskab, men smart

»Elektronikken i sig selv er ikke raketvidenskab,« som Anders Dam Kofoed, udvikler i Nobak, siger. Derimod anvender firmaet eksisterende elektronik på en ny måde.

»Når man installerer enheden, tænder man den, og så lærer enheden lyden af wc’et, der skyller ud. Den skal træne lidt i at genkende lyden, men når den først har lært det, er systemet meget robust,« fortæller Anders Dam Kofoed.

Læs alt om Smart Cities på vores tendens-side her.

Nobak har også sat et GSM-­modul i enheden, sådan at oplysninger om antal toiletbesøg og andet kan sendes videre. Det kan blandt andet bruges af rengøringspersonalet.

Nobak har udviklet Sanalert i flere trin over fem år.

Firmaet har også udviklet en tilsvarende automat til afspritning af hænderne. Undervejs har Nobak modtaget millioninvesteringer fra investerings- og udviklingsselskabet Capnova.

»Vi har investeret 10 millioner kroner over fem år. Vi har ikke et produkt på markedet endnu, men vi har nogle tilfredse brugere. Der er flere rapporter, bl.a. fra Region Hovedstaden, der virkelig har været positive over for produktet,« fortæller Lars Forsberg.

Han har gode kontakter til hospitaler i flere nordeuropæiske lande og får hver uge henvendelser fra nye hospitaler, som er interesserede i teknologien.

Det næste skridt bliver at få stablet en produktion på benene.

»Udfordringen er at finde kapital. Vi skal finde måde at producere produktet på, og en måde hvorpå vi kan sælge det, og det kræver alt sammen kapital,« siger Lars Forsberg.

Nobak fører i øjeblikket forhandlinger med mulige investorer.

Intelligent toilet

Nobak deltager også sammen med partnere i et projekt om at designe et større system, som rækker ud over bare håndvask. Det er et intelligent toilet, eller en ‘hygiejnestation’, som på flere måder kan give feedback ved hjælp af Big Data. Ideen er at hjælpe med at undgå smitte med virus eller bakterier i hele toiletrummet. Med intelligente sensorer på toiletterne kan man for eksempel konstatere, om der er flere toiletbesøg end sædvanligt på et hospital, og om der dermed er optræk til en epidemi.

Man kan også mere jordnært sørge for, at rengøringspersonalet får at vide, når der skal skiftes sæbe eller papirservietter, eller hvornår et toilet trænger til rengøring.

Mikroprocessoren i den nuværende model kan sagtens håndtere flere data og sende dem videre til en server.

Nobak har sammen med det tyske sanitetsfirma Grohe og andre partnere skabt en prototype af en hygiejnestation, som er en samling af alle de hygiejniske apparater på et toilet, altså toilet, vask, spejl, sæbe­automat, papirautomat, osv.

Hygiejnestationen er netop blevet vist frem for 220 sundhedspersoner og beslutningstagere på de danske regioners netværksdage om sygehusbyggeri ved Nyborg Strand.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er naturligvis en glimrende løsning til at mindske sygdomme på sygehusene sfa. dårlig hygiejne.

Det bliver lidt sjovt, når hyleriet ikke stoppe sfa. fejl ;-)

 • 0
 • 0

Det falder mig svært at tro at kun 65% af personalet på et sygehus vasker hænder.

 • 5
 • 0

Ja det er det. Og utdannet personale må vite hvor viktig det er at vaske hender, så det undrer meg at de har fått tallet opp på 100% med såpe automaten på personale toalettet - for hvordan kan de glemme det ???

Ikke å vaske hender på toalettet, er likesom å kjøre bil uten bilbelte - det føles merkelig og man vet der er noe galt.

 • 4
 • 0

Det bliver måske endnu sjovere når folk lader være med at trække ud, for at slippe for det bipperi.

 • 1
 • 0

Det falder mig svært at tro at kun 65% af personalet på et sygehus vasker hænder.

Man har ikke talt dem med, som i stedet afspritter hænderne.

 • 0
 • 2

Man har ikke talt dem med, som i stedet afspritter hænderne.

Jeg ved ikke, hvad vedkommende, der giver mig -1, tænker, men jeg vil da gerne uddybe:

Det er sådan, at så hyppig håndvask, som ville være relevant ved hospitalsarbejde, ødelægger huden, så dens bakteriebærende egenskaber øges. Derfor, når hænderne er tørre og uden synligt snavs, anbefaler man i stedet afspritning med glycerol/etanol, som også er mere effektivt mod bakterier end håndvask.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten