Smalltalk - så let er det faktisk

24. november 2016 kl. 02:00
At åbne munden og starte en samtale føles lidt utrygt for de fleste. Men det er nødvendigt at kunne smalltalke for at skabe en bedre relation til sine kunder og partnere, ja, til sine kolleger. Her er fem simple råd til, hvordan du gør det.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er ikke, fordi mange ekstroverte typer elsker smalltalk. Men dels har de forstået, at den slags små intetsigende udvekslinger af ord har en vigtig funktion i forhold til at gøre folk omkring sig trygge - og er med til at udbygge ens netværk (og husk, at halvdelen af alle ingeniørjobs besættes via netværk). Dels har de lært de simple regler for smalltalk, der gør, at selv de mest introverte typer kan lære det.

Følg med i, hvad der rør sig på jobmarkedet inden for dit fag. Opret en jobagent

Så næste gang du er inviteret til et socialt arrangement med en kunde - eller du er på seminar, og mødelederen kalder til ti minutters kaffepause - så følg disse fem gode råd, som det amerikanske jobsite The Muse har opstillet:

1. Stil åbne spørgsmål

For at få gang i en samtale - hvor smalltalket den end må være - er spørgsmål den helt rigtige metode. Du stiller et spørgsmål og lader den anden stå for snakken. Hvis altså du stiller det rigtige spørgsmål - det vil sige et åbent spørgsmål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et åbent spørgsmål kan ikke besvares med et 'ja' eller 'nej', men kræver et længere svar. Et åbent spørgsmål starter typisk med et hv-ord, altså 'hvordan', 'hvor', 'hvorfor' osv. Så kommer samtalen i gang.

2. Start småt

Lad være med at tro, at dit indledende spørgsmål skal være i 'meningen-med-livet'-størrelsen. Specielt når vi networker, kan vi starte småt - det hedder jo ikke smalltalk for ingenting.

Du kan for eksempel spørge: 'Hvad har du fået ud af mødet indtil videre?' - ja, selv: 'Hvordan bliver vejret mon resten af dagen?' fungerer. Så er samtalen i gang.

3. Tal om et fælles interesseområde

Indrømmet - det er lettere, hvis du taler med nogen, som du deler interesser med. Det sikrer, at den ene part ikke føler, at vedkommende intet har at bidrage med, og derfor klapper i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fælles interesse kan såmænd bare være om det indlæg, I lige har hørt - eller at I deler samme branche eller måske ligefrem speciale. Måske har I gået på samme skole eller bor i samme by.

Et fælles emne gør samtalepartnerne lidt tryggere.

4. Lad være med at øve smalltalk for meget

Kommunikation er vigtigt, og derfor kan det være godt at forberede, hvad man vil sige.

Men kommunikation - og måske smalltalk mest af alt - skal falde naturligt for at virke troværdig. Medmindre du er en trænet taler kan din forberedelse let komme til at virke for robotagtig, og det kan gøre alle ubehageligt til mode, hvis en samtalepartner taler om selv de mest ubetydelige ting på en stiv måde.

Det er bedre at hakke og stamme, så tage en dyb indånding forsøg at slappe af og sige noget.

5 . Det er ikke kun dig, der er nervøs

For de fleste kræver smalltalk med fremmede faktisk lidt overvindelse. Og ikke kun introverte skal overvinde sig selv for at komme i gang.

Så når du kaster dig ud i det, så husk, at alle føler det lidt akavet til at starte med. Du kan faktisk få folk til at føle sig bedre tilpas, hvis du åbner - også selv om du åbner på et mindre interessant emne.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger