Smadret vogn sætter konkurrenter til vægs under hyperloop-ræs

Illustration: Technische Universität München

463 kilometer i timen.

Så hurtigt kørte Team TUM’s slæde gennem det 1200 meter lange vacuumrør, der udgjorde kørebanen til årets hyperloop-konkurrence i Los Angeles. Til sidst gik slæden da også i stumper og stykker, men ikke mere end at den kunne krydse målstregen og sikre holdet fra Technische Universität München titlen som vindere.

Under konkurrenceugen blev hyperloop-slæden underkastet omkring 100 forskellige tests.

»Vi bestod alle tests, men det var ikke alle sammen, vi bestod i første forsøg,« siger holdleder Toni Jukic fra Team TUM i en pressemeddelelse.

Blandt andet måtte holdet omskrive dele af dets software under konkurrencen, men på trods af diverse bump på vejen blev alle problemerne løst. Det er da heller ikke Team TUM’s første gang i hyperloop-konkurrencen, for holdet har været med alle de tre tidligere år under navnet Team WARR hyperloop.

»Man kan sige, at slæden er resultatet af fire års evolution,« siger Toni Jukic.

»Vi lærte noget hvert år og omsatte, hvad vi lærte. Selvom vi ikke kunne knække verdensrekorden, er det utroligt, at vi fik den fjerde sejr i fjerde løb. Vi er ovenud lykkelige,« siger han.

Stærkt felt

Det tyske hyperloop-hold består af 15 studerende fra Technische Universität München. Deres konkurrenter var blandt andre et hold fra det hollandske Delft Tekniske Universitet, et hold fra MIT i USA og 18 andre hold fra hele verden.

Andenpladsen gik til Swissloop-holdet fra Zürichs tekniske universitet, EHT Zürich, der satte en fart på 257,5 kilometer i timen – noget langsommere end vinderholdet.

Til gengæld nåede deres slæde uskadt over målstregen.

Også Delft Tekniske Universitet i Holland har tidligere udmærket sig i konkurrencen, men i år var et nyt krav tilføjet til konkurrencen: Holdene skulle selv designe deres kommunikations- og styresystem. Her gik noget galt for det hollandske hold, for deres slæde mistede kommunikationsforbindelsen og bremsede derfor helt ned efter kun 200 meter.

Studerende fra Technische Universität München tester deres slæde før konkurrencen Illustration: Technische Universität München

Hyperloop

Hyperloop er oprindeligt et tankeeksperiment fra Elon Musk, stifter af The Boring Company, Tesla og SpaceX, og det er da også rumfartselskabet SpaceX, der afholder konkurrencen og stiller testbanen til rådighed.

Denne teststrækning tjener som legeplads for universitetshold fra hele verden, der forsøger at udvikle og køre en slæde, eller såkaldt pod, med så høj fart som muligt ned ad et skinnelegeme inde i vacuumrøret. Hyperloop var oprindeligt udtænkt som en forbindelse fra San Francisco til Los Angeles, men selv det oprindelige udkast til den ambitiøse plan anerkender, at der mangler en del forskning, før projektet kan realiseres.

Næste år vil konkurrencen igen blive ændret en smule. Eksempelvis har Elon Musk annonceret, at der vil være en kurve på strækningen, som ellers har været helt lige i de tidligere konkurrencer.