Hvorfor lave vognen aerodynamisk når den skal køre i vacuum ?
463 kilometer i timen.
Så hurtigt kørte Team TUM’s slæde gennem det 1200 meter lange vacuumrør, der udgjorde kørebanen til årets hyperloop-konkurrence i Los Angeles. Til sidst gik slæden da også i stumper og stykker, men ikke mere end at den kunne krydse målstregen og sikre holdet fra Technische Universität München titlen som vindere.
Under konkurrenceugen blev hyperloop-slæden underkastet omkring 100 forskellige tests.
»Vi bestod alle tests, men det var ikke alle sammen, vi bestod i første forsøg,« siger holdleder Toni Jukic fra Team TUM i en pressemeddelelse.
Blandt andet måtte holdet omskrive dele af dets software under konkurrencen, men på trods af diverse bump på vejen blev alle problemerne løst. Det er da heller ikke Team TUM’s første gang i hyperloop-konkurrencen, for holdet har været med alle de tre tidligere år under navnet Team WARR hyperloop.
»Man kan sige, at slæden er resultatet af fire års evolution,« siger Toni Jukic.
»Vi lærte noget hvert år og omsatte, hvad vi lærte. Selvom vi ikke kunne knække verdensrekorden, er det utroligt, at vi fik den fjerde sejr i fjerde løb. Vi er ovenud lykkelige,« siger han.
Det tyske hyperloop-hold består af 15 studerende fra Technische Universität München. Deres konkurrenter var blandt andre et hold fra det hollandske Delft Tekniske Universitet, et hold fra MIT i USA og 18 andre hold fra hele verden.
Andenpladsen gik til Swissloop-holdet fra Zürichs tekniske universitet, EHT Zürich, der satte en fart på 257,5 kilometer i timen – noget langsommere end vinderholdet.
Til gengæld nåede deres slæde uskadt over målstregen.
Også Delft Tekniske Universitet i Holland har tidligere udmærket sig i konkurrencen, men i år var et nyt krav tilføjet til konkurrencen: Holdene skulle selv designe deres kommunikations- og styresystem. Her gik noget galt for det hollandske hold, for deres slæde mistede kommunikationsforbindelsen og bremsede derfor helt ned efter kun 200 meter.
Hyperloop er oprindeligt et tankeeksperiment fra Elon Musk, stifter af The Boring Company, Tesla og SpaceX, og det er da også rumfartselskabet SpaceX, der afholder konkurrencen og stiller testbanen til rådighed.
Denne teststrækning tjener som legeplads for universitetshold fra hele verden, der forsøger at udvikle og køre en slæde, eller såkaldt pod, med så høj fart som muligt ned ad et skinnelegeme inde i vacuumrøret. Hyperloop var oprindeligt udtænkt som en forbindelse fra San Francisco til Los Angeles, men selv det oprindelige udkast til den ambitiøse plan anerkender, at der mangler en del forskning, før projektet kan realiseres.
Næste år vil konkurrencen igen blive ændret en smule. Eksempelvis har Elon Musk annonceret, at der vil være en kurve på strækningen, som ellers har været helt lige i de tidligere konkurrencer.
Next year’s @Hyperloop competition will be in a 10km vacuum tunnel with a curve
— Elon Musk (@elonmusk) July 22, 2019
Hvorfor lave vognen aerodynamisk når den skal køre i vacuum ?
Hvorfor lave vognen aerodynamisk når den skal køre i vacuum ?
Vel fordi der ikke er tale om 100% vacuum, men bare meget lavt tryk?
Fra wikipedia: The Hyperloop resembles a vactrain system but operates at approximately one millibar (100 Pa) of pressure.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard