Små, billige robotter vinder indpas alle vegne

Industrirobotter bliver stadig mindre, billigere og lettere at programmere, og derfor har nu også de små og mellemstore virksomheder fået øjnene op for de produktivitetsgevinster, der er at hente ved at automatisere arbejde, der hidtil er blevet udført manuelt.

Mens der i 2009 var 4.863 industrirobotter i aktion i Danmark, steg tallet i 2010 til 5.233 robotter, og det er især de mindre virksomheder, der står bag stigningen. Sådan lyder det samstemmende fra eksperter og branchefolk.

Robotter har i mange år krævet investeringer i en klasse, hvor kun de store virksomheder kunne være med, men i takt med at der udvikles stadigt mindre robotter, er det også blevet attraktivt for mindre virksomheder at erstatte mennesker med maskiner.

»Den nye tendens er, at små og mellemstore virksomheder også er begyndt at bruge robotter,« siger Bjarke Nielsen, der er daglig leder af innovationsnetværket Robocluster.

Søren Peter Johansen, netværksleder i Dansk Robot Netværk og teamleder for robotløsninger ved Teknologisk Institut, oplever samme udvikling:

»Det er ikke de store virksomheder, der bare investerer mere og mere. Stigningen skyldes, at der er mange flere købere blandt de små og mellemstore virksomheder.«

Lettere at programmere

Den stigende interesse skyldes de teknologiske fremskridt, der er sket inden for de seneste par år: Robotterne er blevet billigere og markant lettere at programmere. Og så er store robotfrabrikanter som ABB, Kuka, Fanuc, Denso og Motoman begyndt at producere mindre robotter.

»Robotterne bliver bedre på sensorteknologi, de bliver bedre på gribeemner, og de bliver nemmere at programmere - men det altafgørende for virksomhederne er prisen, og hvor let det er,« siger Bjarke Nielsen.

Desuden er der kommet en række robotter på markedet, som er specielt målrettet mindre produktioner. De er lette at omstille, og det gør dem attraktive for mindre udviklingsvirksomheder og underleverandører.

»Skulle en virksomhed købe en robot for ti år siden, måtte den rundt regnet forvente at betale i hvert fald en million. Derfor skulle virksomhederne have en vis størrelse og producere et vis antal emner, for at det kunne betale sig at tage en robot ind,« siger Bjarke Nielsen.

Slut med de magre år

Også hos leverandører og producenter kan man mærke den stigende efterspørgsel. Efter et par magre år som følge af finanskrisen, er ordrebøgerne ved at blive fyldt igen, og kunderne er nogle andre.

»Vi har rigtig travlt efter nogle år, hvor mange ikke har haft noget at rive i. Der er flere mindre virksomheder, der investerer i robotter i dag,« siger salgschef Frede Lysemose fra Danrob, der leverer skræddersyede ABB-robotter.

Han tilføjer, at det ikke er nogen bestemt branche, der driver udviklingen.

Universal Robots i vækst

Samme oplevelse har Enrico Krog Iversen, CEO i danske Universal Robots, der producerer små robotter med en håndteringsvægt på blot fem kg og et prisskilt på omkring 150.000 kr.

»Vi leverer robotter til bl.a. farmaindustrien, fødevareindustrien, vinduesproducenter, plastrørstøbning og diverse CNC-maskinbetjeningsopgaver. Mange af vores kunder er underleverandører,« oplyser han.

Universal Robots har blot et par år på bagen, men omsætter i 2011 for omkring 50 mio. kr. - svarende til, at der langes 400 robotter over disken. Omsætningen ventes fordoblet i 2012, og kunderne er typisk de små og mellemstore virksomheder.

»Ideen har fra starten hele tiden været, at vi ville lave noget, der passede til de små virksomheder,« siger Enrico Krog Iversen.