Små batterianlæg vil tilplastre danske tage med solceller
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Små batterianlæg vil tilplastre danske tage med solceller

En gåtur i et dansk villakvarter kan snart blive den rene solstråle­historie: I 2040 vil hvert fjerde hus få strøm fra solceller på taget og have mulighed for at gemme strømmen i et batterianlæg, forudser det statslige Energinet.dk i en ny analyse.

Prisen på husstandsbatterier og solceller forventes nemlig at falde så meget fra 2020, at udbygningen med den slags kombi-­anlæg vil eksplodere frem mod 2040, hvis de aktuelle afgifter og tilskud opretholdes.

Analysen bygger på en screening af den globale markedsudvikling på batteri- og solcelleområdet. Energi­net.dk anslår, at vi i Danmark allerede i 2025 vil have cirka 2,4 GW solceller, hvoraf ca. 20 procent vil være forsynet med batterianlæg

Læs også: Leder: Lad os omfavne solcellerne kærligt, men klogt

I 2040 vil solcellekapaciteten være nået op på i alt 7,5 GW, og til den tid vil hele 50 procent have batterianlæg.

Målt i batterikapacitet svarer det til, at 70.000 husstande i 2025 har et 6 kWh stort batteri­anlæg installeret, omkring 500.000 husstande i 2040 vil have et sådant anlæg.

Attraktivt for private

Den kraftige udbygning med små kombianlæg hænger tæt sammen med, at de høje energiafgifter gør det attraktivt for private at anvende så meget af deres egenproducerede strøm som muligt. Hvis afgiftsfordelen forsvinder, vil kun solcelle­anlæggene overleve og udbygningen begrænse sig til 5,5 GW i 2040.

Ifølge leder af Energinet.dk’s afdeling for energianalyser, Hanne Storm Edlefsen, vil en markant udbygning med batteri- og solcelleanlæg få væsentlige konsekvenser for drift og udbygning af det danske elsystem:

»Vi skal være klar til at drive elnettet under alle nye vilkår. Derfor følger vi udviklingen tæt,« siger hun.

Et 'positivt element' ...

Hun understreger, at Energi­net.dk ikke ser batteri-anlæggene som et problem, men som et positivt element, der skal tænkes ind i elsystemet på den bedst mulige måde.

Hos elselskabernes brancheforening, Dansk Energi, tror forsknings- og udviklingsdirektør Jørgen S. Christensen, at batteri-anlæggene kan rykke endnu tidligere end 2025:

»Med den høje danske elpris og de generelle prisfald, vi ser på teknologien, skal der meget lidt til, før business casen er der for private solcelleejere,« siger han og påpeger, at elselskaberne ikke vil bekæmpe batterierne, men derimod kigger på incitamenter, der kan få de mange batterier til at hjælpe elnettet.

... eller 'et skrækscenarie'

Professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet kalder imidlertid udsigten til en halv million husstandsbatterier i 2040 for et skrækscenarie og en alvorlig fejlinvestering:

»Kombinationen af batterier og solceller er dyr og modarbejder energisystemet. For eksempel vil batterierne oplade om dagen og aflade om natten – det stik modsatte af, hvad vi har brug for i energi­systemet. Her har vi brug for strømmen om dagen, hvor forbruget er stort, og de dyre enheder kører.«

Når det handler om at integrere vindmøllestrøm, er der langt billigere måder at gøre det på end med små batterier, mener Henrik Lund og foreslår, at solcellernes produk­tion afkobles fra husets forbrug – for eksempel ved at solcelle-ejerne sælger al strøm til en feed-in-tarif:

»Vi skal have mange solceller i fremtidens energisystem, men vi trænger til at få udformet en langsigtet strategi for, hvordan det sker billigst og mest effektivt,« siger han.

Det er svært at gøre noget

Den radikale energiordfører, Andreas Steenberg, er enig:

»Det her viser igen, at vores afgiftssystem er skruet forkert sammen og præmierer noget, som ikke er samfundsmæssigt optimalt,« siger han og tilføjer, at politikerne er klar over dette, men at det straks er sværere at gøre noget:

»Ændringer af afgifterne vil uvægerligt gøre ondt på nogle,« siger han og frygter, at det kan tage flere år, før diskussionen for alvor tages op på Christiansborg.

»Kombinationen af batterier og solceller er dyr og modarbejder energisystemet. For eksempel vil batterierne oplade om dagen og aflade om natten – det stik modsatte af, hvad vi har brug for i energi­systemet. Her har vi brug for strømmen om dagen, hvor forbruget er stort, og de dyre enheder kører.«

Jeg kan ikke se det stik modsatte i dette: Hvis jeg ikke har hørt forkert så er fidusen med batterierne at der kan bruges strøm fra dem i dag-timerne medens strømmen er dyr og de så kan lades op igen om natten når strømmen er billigere.
At anlægget så kan kombineres med sol-paneler så batterierne bliver ladet op om dagen, også, det er jo kun en bonus.

  • 11
  • 6

Det må være ligetil.
Afskaf muligheden for egenproduktion.
Private må montere alle de solceller de har lyst til, men skal afregnes med en feed in tariff direkte til nettet.
Køb af el til eget forbrug sker som I dag, med fuld betaling af afgifter, PSO, transport af el etc.

Denne omlægning, vil betide:
- at al elforbrug, ligesom I dag, beskattes og så vidre, på lige fod med forbrugere uden solceller.
- langt bedre mulighed for ikke at overkompensere ejerne af solceller (inkl batterier)

  • 4
  • 42