Slut med syntetiske kølemidler i år 2007

Tre stærkt drivhusfremmende industrigasser bliver alligevel udfaset. Miljøstyrelsen har i fredags sendt et udkast til en bekendtgørelse i høring, og heraf fremgår det, at gasserne HFC, PFC og SF6 ikke længere må bruges i nye anlæg og produkter fra første januar 2006. For store køleanlæg, varmepumper og airconditionsanlæg er fristen år 2007.

Miljøministeren var ellers selv med til at skabe usikkerhed om udfasningen, da han kort tid efter sin tiltrædelse meddelte, at forslaget, som oprindeligt var lanceret af tidligere miljøminister Svend Auken, var taget af bordet. Nu siger Hans Chr. Schmidt:

»Udfasningen af drivhusgasserne er en meget vigtig del af den danske klimapolitik. Regeringen har valgt en ambitiøs model, som gør, at vi både får løst problemerne med den fremtidige anvendelse og tager alvorligt fat om de eksisterende køleanlæg, som kan lække drivhusgasser til omverdenen. Fremover kommer Danmark til ligge i førerposition på området.«

Danfoss omsætter årligt for syv mia. kroner inden for styrings- og kontrolventiler til køle- og airconditionanlæg, og her har man tidligere kaldt udfasningen for et miljømæssigt selvmål og en frygtelig fejltagelse. Kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg siger i en kommentar til den nye bekendtgørelse:

»Det ser ud som om, der delvist er blevet lyttet til vores ankepunkter. Nu vil vi bruge høringsfasen til at se, om der er flere knaster i bekendtgørelsen.«

Greenpeace kalder det glædeligt, at Danmark - som det første land i verden - nu forbyder de fleste anvendelser af de tre drivhusgasser.

»Det nu fremlagte forslag til bekendtgørelse er stort set det samme, som lå klar til minister-underskrivelse lige før udskrivelsen af folketingsvalget i november 2001 - og opfylder dermed det løfte, som daværende miljø- og energiminister Svend Auken gav i 1996, om at
disse gasser skulle afvikles indenfor 10 år,« siger Tarjei Haaland fra Greenpeace.

Hvis bekendtgørelsen bliver underskrevet vil det få virkning allerede fra den første september i år, hvor industrigasserne skal være ude af flere produkter, blandt andet fjernvarmerør, fugeskum og spraydåser. En række anvendelser, som for eksempel aircondition i biler, er foreløbig undtaget. Høringsfristen er sat til den første juni.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten