Slut med at proppe giftige vinduer i affaldsovnene
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Slut med at proppe giftige vinduer i affaldsovnene

Det skal være slut med, at termovinduer fyldt med en af verdens farligste miljøgifte, PCB, i direkte modstrid med lovgivningen havner i de danske affaldsforbrændinger.

Vestforbrænding vil som det første affaldsselskab herhjemme sørge for, at termovinduer med PCB bliver behandlet efter alle kunstens regler, så glasset bliver genbrugt, og miljøgiften destrueret som farligt affald.

Indtil for nylig har alle landets kommuner i praksis set gennem fingre med, at termoruderne ikke blev sendt til Kommunekemi, der er det eneste anlæg herhjemme, som må afbrænde miljøgifte som PCB.

Allerede i dag frasorterer både Vestforbrænding og Amagerforbrænding PCB-holdige termoruder på genbrugspladserne. Men på den måde fanger de kun et fåtal af de ruder, danskerne kasserer. (Foto: Das Büro) Illustration: Das Büro

Læs også: Danske termoruder er fulde af miljøgift

Vestforbrænding skønnede i 2008, at danskerne hvert år kasserer mellem to og tre ton PCB i termoruder, som bliver behandlet i strid med reglerne.

PCB udgør op til 25 procent af det kit, som klistrer glasset på den indvendige metalramme i termoruder, der er fremstillet fra slutningen af 1960'erne frem til 1977. Koncentrationen er op til 5.000 gange over Miljøstyrelsen grænseværdi for farligt affald.

Private skal sikre teknologi og metoder

Affaldsselskabet på den københavnske vestegn har ikke lagt sig fast på, hvilken metode de omtrent 3.300 ton vinduer og døre med glas skal behandles efter. I stedet indkalder Vestforbrænding private firmaer til et udbud baseret på konkurrencepræget dialog.

Det indebærer, at de aktører, som ender med at blive prækvalificeret, selv er med til at specificere, hvordan de PCB-holdige ruder skal håndteres.

»Nogle skal gå forrest. Vi vil opfylde reglerne for farligt affald. Udbuddet skal sikre, at vi får teknologi og arbejdsmetoder til det,« siger specialkonsulent Brit Schøt-Nielsen.

I dag håndterer et privat firma vinduer og andet planglas for Vestforbrænding. Glasset bliver banket ud og genbrugt, og Brit Schøt-Nielsen antager, at de fleste rammer - også med PCB - havner i affaldsforbrændingen. Hun understreger, at der er tale om et skøn, da Vestforbrænding ikke har undersøgt spørgsmålet i detaljer.

Læs også: Amagerforbrænding sætter ind mod gamle termoruder med PCB

Ligesom Amagerforbrænding er Vestforbrænding dog begyndt at forsøge at adskille termoruder med PCB fra andre vinduer på genbrugspladserne. Er der risiko for, at de indeholder PCB, bliver de kørt til Kommunekemi og brændt af med glas, selv om PCB'en ikke trænger ind i glasset.

Umuligt med direkte kopi af norsk indsamling

Norge har i årevis haft en landsdækkende ordning for at frasortere vinduer med PCB, genbruge glasset og brænde rammen som farligt affald. Ifølge Brit Schøt-Nielsen er det dog ikke umiddelbart muligt at kopiere den model.

For det første har Norge et system til at identificere termoruder med PCB. Det kan være yderst vanskeligt at skelne. Kun i nogle tilfælde findes der en markering i rammen, som entydigt kan afgøre, om ruden indeholder PCB. Almindelige analyser af materialet er alt for kostbare og tidskrævende til at håndtere tusindvis af vinduer.

Læs også: Norge indsamler alle termoruder med PCB

Desuden betaler nordmændene et gebyr, hver gang de køber en et nyt vindue. Det går til at dække omkostningen ved indsamlingen af vinduer med farligt affald. På Vestegnen kommer borgerne til at betale for håndteringen over deres renovationsregning.

Derfor bliver der, når udbuddet er slut, en evaluering af, hvor stor miljøgevinsten er i forhold til omkostningerne, understreger driftschef Marcus Müller.

Der findes ikke målinger af, om der slipper PCB eller andre giftige stoffer ud af skorstenen, når termoruderne bliver brændt af.

På Amagerforbrænding har målinger ikke vist forhøjede udslip med PCB i affaldet. De blev dog foretaget med PCB i koncentrationer under grænseværdien for farligt affald, altså langt lavere end i en termorude fra starten af 1970'erne.

Kan måske benyttes til andet farligt affald end vinduer

Marcus Müller fastslår, at Vestforbrænding under alle omstændigheder skal have styr på processen med at håndtere vinduerne, uanset hvor rammerne ender med at blive brændt af. Det skal det nye udbud sikre.

Desuden kan det bane vejen for bedre håndtering af andre fraktioner med farligt affald. Det mest oplagte eksempel er de ydre rammer rundt om vinduerne, hvor der kan sidde rester af fuger, som også kan indeholde PCB.

For affaldsbranchen er et udbud baseret på konkurrencepræget dialog nyt. Vestforbrænding forventer, at dialogen strækker sig hen over første halvår af 2012. Derefter kan sorteringen af vinduer begynde til efteråret.

Til den tid kan der være kommet andre affaldsselskaber med på vognen. Vestforbrænding har været i kontakt med andre, men de var ikke klar til at gå med i udbuddet. Vestegn-selskabet ville derimod ikke vente længere.

»Vi har besluttet, at det skal være nu,« fastslår Brit Schøt-Nielsen.

Læs også: Nye forsøg kan gøre det meget billigere at slippe af med PCB

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så vidt jeg har stykket sammen fra nettet så kan man eliminere [i]samtlige[/i] organiske stoffer ved forbrænding, uden giftige slutresultater, såfremt

1) forbrændingstemperaturen er tilstrækkelig høj, og
2) røggassernes nedkøling kontrolleres effektivt. (Ie, det skal gå stærkt.)

Er ovenstående korrekt? Hvorfor kan fremgangsmåden i så fald ikke anvendes i tilfældet PCB - på grund af klorindholdet? Og i så fald, hvad gør man egentlig med PVC?

 • 0
 • 0

Og hvad skulle det hjælpe?

Som jeg forstår det, så produceres cement ved meget høj tempetatur, der effektivt eliminerer organiske stoffer, uden giftige slutresultater og glas kan indgå som råmateriale i cementen.

Jeg ved ikke om metallet i termoruder kan indgå i cementen?

 • 0
 • 0

Aluminiummen vil brænde væk ved normale cementovnestemperaturer( jævnfør blitz puver) og jernet ville blive til jernslagge eller støbejern. Under krigen(ww2) brugte man cementovne til at genanvende jernskrot. Resultatet deraf blev til støbejern da man anvendte kul som energikilde. Dette støbejern skulle så igen igennem en bessmer behandling for at fjerne kullet for at få almindeligt stål.

 • 0
 • 0

Fra artiklen:

Kun i nogle tilfælde findes der en markering i rammen, som entydigt kan afgøre, om ruden indeholder PCB.

Det undrer mig hvis selve ruden indeholder PCB. Jeg har kun set det i fugerne.

MVH
Jan - der også arbejder med byggeri

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten