Slut med palmeolie i tanken og solcelle-forhindringer: EU klar med spilleregler for VE
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Slut med palmeolie i tanken og solcelle-forhindringer: EU klar med spilleregler for VE

Illustration: Kristian Sylvester-Hvid

Efter lange og svære forhandlinger, bliver der klokken 3:30 i nat blev endelig nået til enighed om et nyt direktiv for vedvarende energi i EU i perioden 2020 til 2030. Forhandlingerne resulterede i, at EU samlet set skal nå en andel af vedvarende energi på 32 procent i 2030.

To af punkterne tiltrækker sig især opmærksomhed: Det første er, at myndighederne ikke længere må lægge hindringer i vejen for, at private kan deltage i omstillingen af energisystemet.

Direktivet slår fast, at privatpersoner, lokale myndigheder, små virksomheder og kooperativer må producere, forbruge, gemme og sælge deres egenproducerede vedvarende energi uden urimelige administrative byrder, skatter eller afgifter. Reglerne kommer til at gælde for anlæg op til 25 kW.

Inden 2030 skal EU udfase al brug af palmeolie i transportsektoren. Illustration: Graig og Wikimedia Commons

Læs også: Derfor er flydende biobrændsel blevet henvist til et liv i skyggen

Konkret betyder det for eksempel, at lande som Rumænien ikke længere kan forlange, at private husholdninger, der ønsker sælge el fra solceller til nettet, skal oprette en privat virksomhed, som det er tilfældet i dag. På samme måde gælder det i dag i Spanien, at private energiproducenter pålægges høje tariffer og administrative forhindringer.

Fra Greenpeace Europe er der stor begejstring for det nye direktiv. Energipolitisk rådgiver Sebastian Mang siger:

»For første gang anerkendes almindelige menneskers ret til at deltage i europas energirevolution og fjerne nogle meget store barrierer i kampen mod klimaforandringer,« siger han, men understreger dog, at målet om 32 procent vedvarende energi i 2030 stadig er alt for lavt i organisationens øjne.

Mere elektrisk transport og ud med palmeolie

Den anden større forandring handler om transporten i EU, som nu får et konkret mål for vedvarende energi på 14 procent 2030. Her er en af de afgørende punkter, at palmeolie helt skal udfases i 2030.

Palmeolie har ellers været en af de foretrukne måder at leve op til EU’s iblandingskrav for de flydende brændsler. Det er imidlertid bredt anerkendt, at klimapåvirkningen fra palmeolie er cirka tre gange så høj som fra fossil diesel samtidig med, at der ryddes store områder af regnskov for at dyrke palmer. I første omgang fastfyses de nuværende niveauer for brug af palmeolie.

Det bliver også frivilligt for enkelte medlemslande, hvor meget førstegenerations bioethanol de ønsker at iblande deres benzin. Samtidig sættes der et mål om 3,5 procent andengenerations biobrændsler – eksempelvis fremstillet på basis af restmaterialer fra træindustrien.

Læs også: Byggeforsker: Nyt byggedirektiv vil stoppe vindmøller og solceller

Samlet set er der stor opbakning til det nye direktiv fra en lang række miljøorganisationer. Transportmedarbejder Jeppe Juul fra Økologisk Råd siger i den forbindelse:

»Det er en stor sejr, at vi endelig får sat en stopper for brugen af palmeolie til biodiesel. Vi havde hellere set, at det var sket i morgen, men en udfasning frem mod 2030 er stadig ret godt,« siger han.

Også energi-, klima- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) glæder sig over resultatet. På Twitter skriver han, at Danmark har været med til at presse i en ambitiøs retning.

Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening, siger:

»Det er utroligt positivt, at man nu i Europa er blevet enige om en ambitiøs målsætning for den grønne omstilling. 32 % med mulighed for mere efter en evaluering i 2023 er et flot kompromis.«

Måske bliver det endelig lovligt for private at montere få solceller med micro invertere ligesom i andre lande uden at skulle godkendes, betale 1600kr i gebyr mm.

  • 18
  • 2