Slut med omstridte drænrør: Minister trækker stikket

En fem kilometers kyststrækning tæt ved Esbjerg skulle have været testbænken, der afgjorde, om drænrørene fra Skagen Innovation Center virkelig virker eller ej. Men drænrørene bliver ikke gravet ned i sandet. Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) har nemlig besluttet, at yderligere undersøgelser er overflødige.

»Da der ikke er et fagligt belæg for at gennemføre et nyt forsøg, har jeg besluttet at stoppe det arbejde, som den tidligere regering satte i gang på dette område,« siger ministeren i dag i en pressemeddelelse.

Der har længe været diskussioner om, hvorvidt drænrørene begrænsede kysterosionen, og mellem 2005 og 2008 blev der udført et treårigt forsøg med rørene ved Holmsland Klit på den jyske vestkyst.

Her konkluderede to professorer og internationalt anerkendte eksperter i kystbeskyttelse, at rørene var virkningsløse. Deres konklusion er siden blevet draget i tvivl af opfinderen og tidligere politikere fra regeringen og Dansk Folkeparti. Derfor ønskede den tidligere regering et nyt forsøg. Men det er den nye regering altså ikke interesseret i.

»Staten har allerede finansieret et forsøg med SIC-systemet. Konklusionen på forsøget var, at SIC-systemet ikke er egnet som kystbeskyttelsesmetode. Den konklusion blev uopfordret bakket op af velrenommerede firmaer som DHI og Niras,« siger Henrik Dam Kristensen i pressemeddelelsen.

Læs også: Kontroversiel opfinder: »Mine drænrør virker altid«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"En fem kilometers kyststrækning tæt ved Esbjerg skulle have været testbænken, der afgjorde, om drænrørene fra Skagen Innovation Center virkelig virker eller ej. MEN DET ER ÅBENBART LIGEGYLDIGT. Transportminister Henrik Dam Kristensen, har nemlig besluttet, at yderligere undersøgelser er overflødige."

"Et storstilet forsøg til 100 millioner på Rigshospitalet skulle have afgjort om påkaldelse af Odins hjælp kan kurere kræftpatienter. Men det er åbenbart ligegyldigt. Sundhedsministeren har nemlig besluttet, at yderligere undersøgelser er overflødige."

 • 0
 • 0

fornuftige mennesker glæde sig over, at den tidligere ministers inkompetence og totale mangel på evne til at lytte til vidensbaserede argumenter ikke videreføres af den nuværende.

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Det er vist ikke så meget faglige som politiske argumenter der har været udslagsgivende. Den nye regering har opdaget at kassen er tom, så nu bliver der skåret hæle og klippet tæer, men det går nok først ud over dem fra "de andres" partier.

 • 0
 • 0

Den nye regering har opdaget at kassen er tom

Jeg synes det er en ganske god ting, at man erkender at kassen er tom, og handler derefter. Når man ser, hvad den faglige vurdering af denne sag har været, så virker handlingen her ganske fornuftig.

Henrik Dam Kristensen har tidligere også vist sig som en fornuftig mand, der ikke har ladet sig drive rundt i manegen af enkeltsager. Det vil være et rigtigt fremskridt med en minister af den type.

 • 0
 • 0

Det er vist ikke så meget faglige som politiske argumenter der har været udslagsgivende.

Har du læst pressemeddelelsen [1]? Der står at beslutningen er baseret på den fagligt funderede konklusion fra undersøgelsen om det tre-årige forsøg der allerede er foretaget.

Hvor finder du det politiske argument?

Jeg glæder mig over dette eksempel på at vi laver et forsøg, analyserer resultaterne, og derefter baserer vores videre handlinger på konklusionen heraf. For at citere Feynman: "Reality must take precedence over public relations, for nature cannot be fooled."

[1] http://www.trm.dk/da/nyheder/2011/planer+o...

 • 0
 • 0

Så vidt jeg husker, var det en V-borgmester der sikrede projektet, men jeg kan naturligvis huske fejl. Husk at historien bag dette, i øvrigt underholdene, projekt har været føljeton i årevis. At en minister for (måske) første gang i det skrevne ords tid, skulle tage beslutninger ud fra kriterier som "brugbart" eller "kvalitet", ville være en noget nær historisk begivenhed. Så jeg har min tvivl på at det skulle være tilfældet.

 • 0
 • 0

Det er vist ikke så meget faglige som politiske argumenter der har været udslagsgivende.

Den nye regering har opdaget at kassen er tom, så nu bliver der skåret hæle og klippet tæer, men det går nok først ud over dem fra "de andres" partier.

Der er i dette tilfælde hverken tale om "hæle eller tæer" - der er tale om rigtigt flot sagligt funderet politisk arbejde, hvor en ikke bare unødvendig men også økonomisk dybt problematisk subsidiering af et privat firma, bliver fjernet.

Der er jo ikke tale om offentlig forskning - men derimod om, at en "opfinder" har en ide, der flere gange af sagkundskaben er dømt ude. Denne opfinder har så formået at overtale et par dybt inkompetente politikere til at spytte offentlige penge i nye forsøg - vel og mærke forsøg, der ville medføre en betydelig pengestrøm ind i samme "opfinders" firma - i form af "leje" af rørene i testperioden.

Så: Fagligt er beslutningen 100% i orden - politisk ligeså - og er det ikke rart, når politik og faglighed trækker i samme retning ? ;o))

STOR Cadeau til Henrik Dam ! ! (ville næsten ønske, jeg havde stemt på ham)

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Jeg er - ud fra et teknisk synspunkt - for så vidt enig i at bemeldte projekt sikkert ikke behøver yderligere belysning (funding), når det så er sagt så synes jeg at det er betænkeligt at der går fløjpolitik i teknologiske undersøgelsesprojekter som det beskrevne. Den er relativt analog til "Institut Lomborg". Han har været en torn i øjet på mange, så nu skal han sat'me ha' kniven. Der er ikke noget odiøst i at et ny regering vælger andre fokusområder på bekostning af en tidligere regerings, men jeg mener overordnet at man bør kunne applicere en eller anden form for "gentlemen-aftaler", der betyder at man ikke rører aktivt ved eksisterende og/eller allerede vedtagne projekter.

 • 0
 • 0

Den er relativt analog til "Institut Lomborg".

Jeg er helt uenig - "Lomborg" er en stastlig drevet institution og dermed selvfølgelig underlagt gældende politiske vinde, men her var tale om en brøler af rang fra H C Schmidt (+ en eller nordjysk DF politiker) i og med at han går ud og bevilger penge til et privat firmas fortsatte test af et produkt, som den SAMLEDE fagkundskab allerede har dømt som humbug.

Et helt igennem uparlamentarísk vennetjeneste princip - det kan ikke være regeringes (vores) ansvar (og penge) der skal gå til at verificere alle mulige (og umulige) tekniske ideer - var der VIRKELIG hold i konceptet, skulle der nok stå friske investorer klar.

 • uden på nogen måde at tage stilling til berettigelsen af Copenhagen Consensus ;o))

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Vi kan hurtigt blive enige om at pengene var spildt da man, vist til stor overraskelse for mange, igangsatte en ny forsøgsperiode. Jeg vil heller ikke afvise at den nye minister faktisk har hovedet mellem skuldrene, og ikke under armen. Meeeen, det sker så sjældent at jeg bliver mistænksom når det sker. :)

Bortset fra det, så jo, det er rart når en minister tager den rigtige beslutning, uanset motiverne.

 • 0
 • 0

Det er i grunden utroligt hvor megen opmærksomhed dette projekt har fået hos Ing.dk, i forhold til hvor mange milliarder der årligt bliver brugt på projekter som bare stille og roligt bliver skrinlagt uden den store furore. Er det manden eller bolden der er interessant?

 • 0
 • 0

Det er i grunden utroligt hvor megen opmærksomhed dette projekt har fået hos Ing.dk, i forhold til hvor mange milliarder der årligt bliver brugt på projekter som bare stille og roligt bliver skrinlagt uden den store furore. Er det manden eller bolden der er interessant?

For mig var det i starten spændende, at se om noget så simpelt kunne virke. Det var en sjov "ud af boksen" ide. Da det så blev undersøgt, og man kunne konkludere at det ikke virkede, så blev sagen interessant fordi den ikke bare blev stoppet. For mig er der intet galt i at lave fejl - man skal bare stoppe så snart man opdager fejlen.

Manden larmer, men det gør ham ikke interessant. Bolden er flad, så den er heller ikke interessant...

-Tillykke til ministeren - og hurra for mine skattepenges bedre brug...

 • 0
 • 0

Drænrørene har næsten alt det som den afgåede TV-serie "Glamour" kunne byde på, bare for teknisk mindede.. politiske intriger, trusler om vold, genforhandling på tvivlsomt grundlag.. Som nævnt, en underholdende føljeton. Man er næsten ked af at det nu er forbi.. Så meget dyrere end et abonnement på "Ramasjang" var det vel ikke.

 • 0
 • 0

Fornuftigvis blev debattråden fra artiklen 12. august 2014 om drænrør lukket af redaktionen. Derfor mangler afslutningen, som er indsat her.

Den 22. december faldt der dom i sagen, og Retten har offentliggjort følgende:

Retten i Herning har den 22. december 2014 idømt Fonden Sic Skagen Innovationscenter og Poul Jakobsen en bøde på 15.000 kr. for ikke at have efterkommet et påbud om at fjerne nogle nedgravede trykudligningsrør på stranden ved Skodbjerge syd for Hvide Sande samt ved i et andet område på stranden at have nedgravet trykudligningsrør til kystbeskyttelse uden Transportministerens tilladelse.

Endelig blev Fonden Sic Skagen Innovationscenter idømt tvangsbøder på 10.000 kr. pr. måned, der skal betales, hvis påbuddet om at fjerne rørene ikke efterkommes.

Dommen kan ankes indenfor 14 dage. Mon ikke den kommer for landsretten ?

Det er helt forventeligt gået lystigt for sig, som berettet i et læserbrev i lokalpressen under overskriften Showtime i Herning

Appetizer fra artiklen:

Dommer Peter Bredahl måtte cirka hvert femte minut kalde Poul Jakobsen til orden.

 • 10
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten