Hvis australske og amerikanske forskere får succes, kan vi i en nær fremtid undgå kanyler og nåle, når vi skal have vores næste skud mod covid-19.
I et samarbejde mellem forskerne er det nemlig lykkedes at skabe en vaccine mod covid-19, der kan gives i form af et plaster.
Ideen med et plaster er ikke ny, og flere medicinalvirksomheder og forskere arbejder i disse år på vacciner til denquefeber, polio og influenza. Derfor var det naturligt at rette blikket mod covid19 i disse tider – og det skabte et samarbejde mellem University of Queensland, University of Texas og biotek-virksomheden Vaxxas, der står for produktionen af plastret.
Størknet vaccine i en æske
HD-MAP er navnet på plastret, som er én gange én centimeter stort og består af 5.000 mikroskopiske ‘nåle’, der er belagt med en størknet udgave af en ny vaccine kaldet HexaPro.
Plastret kommer i en lille rund æske, som er en slags erstatning for kanylen. I æsken sidder plastret nemlig på en lille fjeder, og det er meningen, at man blot fjerner låget på æske og trykker æsken mod huden.
Læs også: SSIs covid-vaccine skyder dna ind i armen uden nåle
Det skulle give et lille niv, når plasteret sætter sig fast, men være nok til, at vaccinen trænger ind i overhuden og den underste del af underhuden, som er rig på antigenpræsenterende celler (APC), såsom dendritceller, skriver forskerne i en videnskabelig artikel i Sciences Advances.
Vaccine kan overleve hedeture
Men én ting er plastret, noget helt andet er selve vaccinen. HexaPro-vaccinen, som også går under navnet NDV-HXP-S er nemlig en ny type vaccine, der i øjeblikket bliver testet i kliniske forsøg i Brasilien, Mexico, Thailand og Vietnam.
Flere eksperter spår HexaPro et stort potentiale, da den er langt mere robust end de nuværende vacciner fra Moderna, Pfizer og Jonhson & Johnson, der skal opbevares koldt og kun kan tåle stuetemperatur i få timer, før de bliver uvirksomme. HexaPro kan klare sig i en hel måned ved temperaturer på 25 grader celsius og en uge i 40 graders varme.
Vaccinen træner immunsystemet til at genkende vira ved at udsætte kroppens immunsystem for det såkaldte spikeprotein. Netop HexaPro er også en videreudvikling af den såkaldte 2P teknik, der blandt andet bruges i Modernas vaccine. 2P står for 2 såkaldte prolines, en slags aminosyrer, der bliver brugt til at styrke proteinstrukturen.
Som navnet HexaPro antyder, er der tale om, at vaccinen bruger seks prolines – og der derfor endnu mere stabil, har forskere fra University of Texas forklaret tidligere på året, hvor de annoncerede de første kliniske forsøg på mennesker.
Vaccinens robusthed i kombination med et plaster gør det meget lettere at få vaccinerne skubbet ud til områder med dårlig eller ingen hospitaler eller lægepraksis. I princippet skal vaccinen bare ud i områderne, så kan folk selv fjerne låget og trykke æsken mod huden.
Omkostningerne ved at producere vaccinen er også langt mindre end de nuværende vacciner. Det hænger sammen med, at vaccinen ikke skal skræddersys med fancy RNA og nukleotider, men bygger på æggehvidestoffer som i influenza-vacciner og kan derfor produceres på traditionel vis.
