Slut med masseopsendelser af balloner? EU skal diskutere forbud
Rettelse: Ingeniøren skrev tidligere, at ballonerne var lavet af økologisk latex, men i en ny mail oplyser DR, at der er tale om naturlatex.
I mandags var der fest på Langebro i København, hvor skoleelever åbnede og lukkede broen ved hjælp af deres mikrocomputere fra DR. Eventen markerer starten på et treårigt projekt for landets 4. klasser med kodning: Ultra:bit. Og for at gøre det ekstra festligt lod DR 1.000 blå balloner stige til vejrs. Ballonerne er nu affald, der flyder rundt i havet eller ligger på land.
Konsekvenserne af plastforurening i naturen og havene i særdeleshed fylder i stigende grad debatten, fordi plastmaterialerne bliver spist af fugle og fisk og havdyr, der dør af sult, fordi maven bliver fyldt. Det er et område, som også EU er i gang med at lovgive over for. Ingeniøren har derfor kontaktet DR for at få en forklaring på masseopsendelsen af balloner.
»Vi ville meget gerne skabe en festlig ramme for dagen. Midt i vores iver efter at gøre dagen til noget særligt landede vi på, at balloner skulle der til. Nu, da vi er forbi lanceringen og ser tilbage på dagen, så skulle vi selvfølgelig have gjort mere ud af at sikre, at ballonerne var lavet i et fuldstændigt nedbrydeligt materiale,« svarer Line Nordbo, redaktør i DR Samfundsliv, i en mail.
Ingen data om ballonernes påvirkning af naturen
DR vil ikke svare på, om man kan finde på at masseopsende balloner igen. Men public service-virksomheden erkender sit ansvar:
Læs også: Greenwashing? Bioplast kan ikke altid nedbrydes i naturen
»Vi forsøger altid at være rollemodeller - på alle områder. Og hvis der bliver en næste gang, så vil vi naturligvis have endnu mere fokus på de miljømæssige hensyn,« skriver Line Nordbo.
DR har talt med det firma, der har solgt ballonerne, og gennem en mail fra producenten i Polen har man fået at vide, at ballonerne er lavet af naturlatex. Ingeniøren har også været i kontakt med den polske producent, og i en mail til Ingeniøren oplyser firmaet, at det ikke har nogen data om bionedbrydelighed.
Der er vigtigt at huske, at DR jo ikke er alene om at fejre begivenheder med masseopsendelse af balloner. Det er en praksis som er kendt verden over, og det er ikke ulovligt,
Auken: Man smider ikke ting i naturen
I Europa-Parlamentet er Margrete Auken (SF) dog forarget over, at DR finder på at sende balloner til vejrs – uanset om de er bionedbrydelige eller ej.
»Det er vigtigt at vænne befolkningen til ikke bare at smide ting i naturen. Selv om det kan være bionedbrydeligt, så flagrer balloner og andet plast rundt i naturen i mange måneder, og i havet risikerer det at blive spist inden af fisk og fugle. Og for lav temperatur i havet kan måske også stoppe bionedbrydeligheden,« siger Margrete Auken til Ingeniøren.
Masseopsendelse af balloner er faktisk et emne, der optager Margrete Auken meget. Hun har på vegne af EU-gruppen De Grønne stillet flere ændringsforslag til det direktiv (COM(2018)0340), som Europa-Parlamentet og Rådet i EU har på vej om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning i forhold til især havmiljøet.
Læs også: Bioposer passer ikke ind i det danske affaldssystem
EU har udpeget 10 forbrugerprodukter, der oftest findes på strande og i havet, hvor plast skal erstattes med alternative produkter, f.eks. vatpinde og ballonpinde i plast samt efterladte fiskeredskaber (spøgelsesgarn). I den nuværende forslagstekst lægger man op til, at producenter mærker balloner med tekst om risikoen for miljøforurening.
Men et af Aukens ændringsforslag (354) er netop et forbud mod ’organiseret bevidst opsendelse af balloner i atmosfæren ved offentlige eller private arrangementer’, så man i fremtiden ikke oplever events som i tilfældet med DR, hvor der bliver sendt balloner til vejrs.
Stigende international fokus på balloner
Margrete Auken begrunder ændringsforslaget med, at flere end 50 lokale myndigheder i Storbritannien har forbudt masseopsendelse af balloner i miljø, ligesom også fire amerikanske stater, Californien, Florida, Tennessee og Virginia, har et forbud.
Læs også: 'Spøgelsesnet' bliver til plast-affald: Minister kræver kortlægning
Ændringsforslaget er ikke en del af de kompromistekster, som EU-Parlamentet forhandler om nu. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke kan blive vedtaget, for to socialdemokratiske parlamentarikere har stillet samme ændringsforslag (355).
Der er afstemning i miljøudvalget den 10. oktober. Derefter skal der stemmes om det på plenarsamlingen, og til sidst skal der så forhandles med Rådet om en endelig lov.
Fanø og Varde viser vejen i Danmark
I Danmark har to kommuner (Fanø og Varde) allerede forbudt masseopsendelse af balloner fra kommunale institutioner, og derigennem håber man også, at private virksomheder og borgerne tænker sig om en ekstra gang, så de ikke sender balloner til vejrs.
Læs også: Plast blev allerede fundet i maven på en hval i 1971
»Vi skal gøre alt, hvad vi kan, både i stor og lille skala for at undgå at sende plastic ud i vores dyrbare natur,« siger Christian Lorenzen (K), formand for Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget på Fanø, til Ingeniøren.
»Mens Varde Kommune har kørt det administrativt, har vi i Fanø Kommune valgt at gøre det politisk. For sådan en lille enhed som Fanø er beslutningen om balloner en dråbe i det store hav, men signalværdien er væsentlig - at man politisk går ind og siger, at dét vil man altså ikke have i vores kommunes institutioner,« siger han.
Forventer flere følger efter
Ballonforbuddet lader til at være en '360-graders vindersag' også hos den almindelige fannik.
Læs også: Flydende hollandsk park skal stoppe plastforurening i Nordsøen
»For her er folk meget miljøbevidste. Og vi oplever relativt store mængder plastic, der skyller op på strandene. Det er alt fra balloner til vatpinde. Så det er et stort problem for os. Heldigvis har vi et privat initiativ herovre, der hjælper os med at holde rent på strandene,« siger Christian Lorenzen.
Både Varde Kommune og Fanø Kommune er medlem af KIMO International, Kommunernes Internationale Miljøorganisation, der arbejder for renere havmiljø.
»Flere af vores kollega-kommuner i KIMO er inspireret af os på vej med lignende tiltag,« siger Christian Lorenzen.
Ingeniøren har været i kontakt med Miljø- og Teknikforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune om ballonopsendelser. Ballonopsendelser er typisk noget, som skoler markerer første skoledag med for 0. klasser. Og kommunen har, så vidt forvaltningerne ved, ikke diskuteret forbud mod ballonopsendelser.
