Slut med masseopsendelser af balloner? EU skal diskutere forbud

27. september 2018 kl. 11:1515
Slut med masseopsendelser af balloner? EU skal diskutere forbud
Illustration: D. Sharon Pruitt og Wikipedia Commons CC BY 2.0.
DR-redaktør erkender, at man burde have tænkt mere på miljøet inden opsendelsen af balloner i forbindelse med skolearrangement i København. Netop den type opsendelser er forbudt andre steder i landet, hvis det er tale om kommunale institutioner. Og dansk EU-parlamentariker ønsker totalforbud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rettelse: Ingeniøren skrev tidligere, at ballonerne var lavet af økologisk latex, men i en ny mail oplyser DR, at der er tale om naturlatex.

I mandags var der fest på Langebro i København, hvor skoleelever åbnede og lukkede broen ved hjælp af deres mikrocomputere fra DR. Eventen markerer starten på et treårigt projekt for landets 4. klasser med kodning: Ultra:bit. Og for at gøre det ekstra festligt lod DR 1.000 blå balloner stige til vejrs. Ballonerne er nu affald, der flyder rundt i havet eller ligger på land.

Konsekvenserne af plastforurening i naturen og havene i særdeleshed fylder i stigende grad debatten, fordi plastmaterialerne bliver spist af fugle og fisk og havdyr, der dør af sult, fordi maven bliver fyldt. Det er et område, som også EU er i gang med at lovgive over for. Ingeniøren har derfor kontaktet DR for at få en forklaring på masseopsendelsen af balloner.

»Vi ville meget gerne skabe en festlig ramme for dagen. Midt i vores iver efter at gøre dagen til noget særligt landede vi på, at balloner skulle der til. Nu, da vi er forbi lanceringen og ser tilbage på dagen, så skulle vi selvfølgelig have gjort mere ud af at sikre, at ballonerne var lavet i et fuldstændigt nedbrydeligt materiale,« svarer Line Nordbo, redaktør i DR Samfundsliv, i en mail.

Ingen data om ballonernes påvirkning af naturen

DR vil ikke svare på, om man kan finde på at masseopsende balloner igen. Men public service-virksomheden erkender sit ansvar:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Greenwashing? Bioplast kan ikke altid nedbrydes i naturen

»Vi forsøger altid at være rollemodeller - på alle områder. Og hvis der bliver en næste gang, så vil vi naturligvis have endnu mere fokus på de miljømæssige hensyn,« skriver Line Nordbo.

DR har talt med det firma, der har solgt ballonerne, og gennem en mail fra producenten i Polen har man fået at vide, at ballonerne er lavet af naturlatex. Ingeniøren har også været i kontakt med den polske producent, og i en mail til Ingeniøren oplyser firmaet, at det ikke har nogen data om bionedbrydelighed.

Der er vigtigt at huske, at DR jo ikke er alene om at fejre begivenheder med masseopsendelse af balloner. Det er en praksis som er kendt verden over, og det er ikke ulovligt,

Auken: Man smider ikke ting i naturen

I Europa-Parlamentet er Margrete Auken (SF) dog forarget over, at DR finder på at sende balloner til vejrs – uanset om de er bionedbrydelige eller ej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er vigtigt at vænne befolkningen til ikke bare at smide ting i naturen. Selv om det kan være bionedbrydeligt, så flagrer balloner og andet plast rundt i naturen i mange måneder, og i havet risikerer det at blive spist inden af fisk og fugle. Og for lav temperatur i havet kan måske også stoppe bionedbrydeligheden,« siger Margrete Auken til Ingeniøren.

Masseopsendelse af balloner er faktisk et emne, der optager Margrete Auken meget. Hun har på vegne af EU-gruppen De Grønne stillet flere ændringsforslag til det direktiv (COM(2018)0340), som Europa-Parlamentet og Rådet i EU har på vej om reduktion af visse plastprodukters miljøpåvirkning i forhold til især havmiljøet.

Læs også: Bioposer passer ikke ind i det danske affaldssystem

EU har udpeget 10 forbrugerprodukter, der oftest findes på strande og i havet, hvor plast skal erstattes med alternative produkter, f.eks. vatpinde og ballonpinde i plast samt efterladte fiskeredskaber (spøgelsesgarn). I den nuværende forslagstekst lægger man op til, at producenter mærker balloner med tekst om risikoen for miljøforurening.

Men et af Aukens ændringsforslag (354) er netop et forbud mod ’organiseret bevidst opsendelse af balloner i atmosfæren ved offentlige eller private arrangementer’, så man i fremtiden ikke oplever events som i tilfældet med DR, hvor der bliver sendt balloner til vejrs.

Stigende international fokus på balloner

Margrete Auken begrunder ændringsforslaget med, at flere end 50 lokale myndigheder i Storbritannien har forbudt masseopsendelse af balloner i miljø, ligesom også fire amerikanske stater, Californien, Florida, Tennessee og Virginia, har et forbud.

Læs også: 'Spøgelsesnet' bliver til plast-affald: Minister kræver kortlægning

Ændringsforslaget er ikke en del af de kompromistekster, som EU-Parlamentet forhandler om nu. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det ikke kan blive vedtaget, for to socialdemokratiske parlamentarikere har stillet samme ændringsforslag (355).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er afstemning i miljøudvalget den 10. oktober. Derefter skal der stemmes om det på plenarsamlingen, og til sidst skal der så forhandles med Rådet om en endelig lov.

Fanø og Varde viser vejen i Danmark

I Danmark har to kommuner (Fanø og Varde) allerede forbudt masseopsendelse af balloner fra kommunale institutioner, og derigennem håber man også, at private virksomheder og borgerne tænker sig om en ekstra gang, så de ikke sender balloner til vejrs.

Læs også: Plast blev allerede fundet i maven på en hval i 1971

»Vi skal gøre alt, hvad vi kan, både i stor og lille skala for at undgå at sende plastic ud i vores dyrbare natur,« siger Christian Lorenzen (K), formand for Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget på Fanø, til Ingeniøren.

»Mens Varde Kommune har kørt det administrativt, har vi i Fanø Kommune valgt at gøre det politisk. For sådan en lille enhed som Fanø er beslutningen om balloner en dråbe i det store hav, men signalværdien er væsentlig - at man politisk går ind og siger, at dét vil man altså ikke have i vores kommunes institutioner,« siger han.

Forventer flere følger efter

Ballonforbuddet lader til at være en '360-graders vindersag' også hos den almindelige fannik.

Læs også: Flydende hollandsk park skal stoppe plastforurening i Nordsøen

»For her er folk meget miljøbevidste. Og vi oplever relativt store mængder plastic, der skyller op på strandene. Det er alt fra balloner til vatpinde. Så det er et stort problem for os. Heldigvis har vi et privat initiativ herovre, der hjælper os med at holde rent på strandene,« siger Christian Lorenzen.

Både Varde Kommune og Fanø Kommune er medlem af KIMO International, Kommunernes Internationale Miljøorganisation, der arbejder for renere havmiljø.

»Flere af vores kollega-kommuner i KIMO er inspireret af os på vej med lignende tiltag,« siger Christian Lorenzen.

Ingeniøren har været i kontakt med Miljø- og Teknikforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune om ballonopsendelser. Ballonopsendelser er typisk noget, som skoler markerer første skoledag med for 0. klasser. Og kommunen har, så vidt forvaltningerne ved, ikke diskuteret forbud mod ballonopsendelser.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
25. oktober 2018 kl. 20:16

I gamle dage fortalte sømændene på M/S Parkeston, at de kunne se på vandet når de nærmede sig Newcastle når mængden af kondomer øgedes :) Jeg har faktisk set det med mine egne øjne, fra selvsamme Parkeston :) Så helt forgængeligt er naturlatex nu ikke.

14
27. september 2018 kl. 23:37

https://www.viborg-ballon.dk/om-os/test-af-balloner/

Latex balloner fra Viborg Ballon A/S er fremstillet af naturgummi og er 100% nedbrydelige. Balloner begynder sin nedbrydning allerede når den bliver pustet op. Denne process accelererer ved udsættelse for lys og miljø. Skulle en latex ballon ligge i naturen under lignende miljømæssige forhold som et egeblad, så vil de umiddelbart nedbrydes på samme tid.

Og de er ikke de eneste der påstår dette.

Personlig har jeg aldrig fundet en ballon i naturen

Det har jeg så! Endda et bundt balloner med helium, fra en møbelkæde i England.

13
27. september 2018 kl. 18:41

Det er altså lidt sjovt, at nyheden om DR's ballonforurening kommer samme dag, som DR bringer en nyhed om den tyske vejrtjenestes ballonforurening på Fanø.

11
27. september 2018 kl. 14:04

Naturligvis skal vi prøve at rydde naturen for plastic. Men måske kan balloner bruges til at redde klimaet. I hvert fald bedre end så mange andre forslag.https://wp.me/s1RKWc-4s

10
27. september 2018 kl. 13:52

Når der flere steder sydøst for Europa ser således ud:https://goo.gl/images/JnLmKBer det ikke her i lille danevang man skal slå hårdt ned på sådanne happenings...

9
27. september 2018 kl. 13:39

Er det fordi det handler om store stygge DR, at Ingeniøren føler sig kaldet til at skrive så omfattende om et så ekstremt lille udslip af plast i naturen?

Altså jeg synes det er fair nok at diskutere, men i og med, at det er fuld ud lovligt, og jeg selv aldrig har tænkt tanken før, så synes jeg ikke lige man kan klandre dem noget. De gør det nok ikke igen. Personlig har jeg aldrig fundet en ballon i naturen eller hørt om problemer ud over på Fanø, hvor de får tyske vejrballoner med batterier og elektronik ind på stranden.

8
27. september 2018 kl. 13:32

iht. wikipedia er balloner lavet af enten gummi eller latex....og i nogle tilfælde nylon. Så hvis blot de er lavet af et naturmateriale, gør de jo ingen skade.

Men mon ikke snart der kommer et forbud i EU, så de kan vise, hvor fremsynede de er i Brussel/Strasbourg.......ligesom med baglygterne på bilerne.....eller national normaltid.

7
27. september 2018 kl. 13:22

Bruken av helium til slikt er også forkastelig. Helium er en knapp ressurs og har en viktig funksjon innen medisin og andre formål.

6
27. september 2018 kl. 13:21

Kilde kritik Jørgen!

Den artikel du linker til er intet andet end en svædekampagne rettet mod DR.

Selvfølgelig skal DR's medarbejdere på de rette kurser, så de holder en international standard og leverer en vis kvalitet af Underholdning, Public service og hvad de nu er forpligtet til.

Der er intet indhold i artiklen som kritiserer indhold af kurset DR's medarbejdere var på! Var kurset måske alle pengene værd?

Se det forholder Kiil sig ikke til men fokuserer udelukkende på et beløb, for at skabe en "stemning" i befolkningen rettet mod de "slemme" folk på DR der øsler med licens midlerne.

Vor Herrer til hest! Discount journalistik af værste skuffe!

5
27. september 2018 kl. 13:16

Så vidt jeg ved er balloner lavet af latex, en slags naturgummi. Det nedbrydes ret hurtigt og burde ikke være noget alvorligt problem. Er der en kemiker der har mere info?

4
27. september 2018 kl. 12:57

Er det fordi det handler om store stygge DR, at Ingeniøren føler sig kaldet til at skrive så omfattende om et så ekstremt lille udslip af plast i naturen?

Synes nemlig ikke jeg har set nogen artikler om alle de balloner, der får frit løb, når autoforhandlere, vælgerforeninger, supermarkeder, burgerbarer, storcentre og andre ballon-udleverende foretagender, lader børn og barnlige sjæle slippe 100.000-vis af balloner løs i naturen hvert år.

PS: DR har angiveligt - under transport af en hest til USA for nogle år siden - ladet Moder Jord lide under udslip af gasser fra flybrændstof (og fra hesten røv). Det må da lige være noget for Ingeniøren at grave i.

3
27. september 2018 kl. 12:49

Egentlig er opsendelsen af balloner jo noget mærkeligt noget. Havde man taget selv samme balloner og dumpet dem i naturen havde det været en lovovertrædelse, men hvis man fylder dem med helium (eller anden let gas) og sender dem til vejrs er det "festligt"... Jojo de kommer ikke til at ligge i en bunke på en mark eller i vejkanten, men det er samme mængde affald der bare nu er spredt over et uanet areal.

1
27. september 2018 kl. 11:49

Man må håbe at de bliver nedlagt helt og holdent...