Slut med at malke fjernvarmekunder: Bredt politisk flertal indgår aftale om fjernvarme

2. juni 2017 kl. 17:1829
Slut med at malke fjernvarmekunder: Bredt politisk flertal indgår aftale om fjernvarme
Regering har i dag indgået aftale med en lang række partier og fået gennemført et lovforslag, som begge dele skal sikre fjernvarmekunderne stabile og billige varmeregninger. Illustration: scanpix.
Regeringen har i dag indgået en bred politisk aftale på fjernvarmeområdet. Sammen med et netop vedtaget lovforslag skal aftalen sikre, at fjernvarmekunder ikke bliver ramt af ekstraregninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ovenpå efterårets diskussioner af potentiale for effektivisering i fjernvarmesektoren med regeringens Forsyningsstrategi og forårets sager om kommunale fiduser til at trække penge ud af fjernvarmekunderne har regeringen i dag landet en aftale på netop fjernvarmeområdet.

Aftalen skal ifølge parterne sikre fjernvarmekunderne en tryg og billig varmeforsyning gennem en række reguleringstiltag, som det fremgår i en pressemeddelelse. Bag aftalen står ikke kun Trekløver-regeringen, men også Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Ekstraregning til fjernvarmen

  • Allerede i 2012 afgjorde Energitilsynet, at EGJ Varme i Herning var berettiget til at opkræve 282 mio. kroner hos områdets fjernvarmekunder i henhold til reglerne om forrentning af kapital, indskudt i fjernvarmenet med mere før 1981.
  • Dengang havde 50 selskaber ansøgt om samme finte, og Dansk Fjernvarme beregnede, at det kunne give en ekstra regning til forbrugerne på omkring fem milliarder kroner.
  • Der var stor kritik af sagen dengang, men et lovindgreb skulle afvente Energitilsynets afgørelse af endnu en sag.
  • Afgørelsen faldt primo februar i år, hvor Energitilsynet slog fast, at selskaberne har lov til at opkræve disse penge hos fjernvarmeforbrugerne.
  • 60 selskaber har indtil nu ansøgt om denne mulighed. Om de vil bruge den, ved man ikke.
  • Den 3. maj fremlagde ministeren så et lovforslag, der skal stoppe flere ansøgninger ved, at man fremover vil modregne indtægterne fra denne forrentning med 100 pct. i kommunernes bloktilskud.

Helt centralt i aftalen er en afskaffelse af de nuværende forrentningsregler, der har gjort det muligt for kommunale fjernvarmeselskaber at malke fjernvarmekunder for tidligere investeringer ved at opkræve forrentet indskudskapital betalt via varmeregningen. Noget op mod 60 kommuner har søgt om lov til uden, at de opkrævede penge nødvendigvis var øremærket investeringer i fjernvarme.

Læs også: Kommunerne kan malke fjernvarmekunder for fem milliarder

Artiklen fortsætter efter annoncen

I starten af måneden fremlagde Energi-, Forsynings- og Klimaministeren et lovforslag, som skulle bremse denne udnyttelse af forrentningsreglerne. Efter en revidering i forbindelse med 2. behandlingen af forslaget, blev det i dag af en enig Folketingssal.

Dansk Fjernvarme er optimistiske overfor aftale

Dansk Fjernvarme var ellers tidligere ude og kritisere ministerens første forslag, da det i den første version gav kommunerne mulighed for fortsat at hæve varmeregningen hos forbrugerne, hvis de ekstra pengene gik til en anden del af forsyningssektoren.

Læs også: Nyt lovforslag tillader stadig, at fjernvarmekunder malkes

Denne mulighed er slettet fra det nu vedtagne forslag, og med dagens aftale står det derfor fast, at kommuner, som vælger at trække forrentet indskudskapital ud af et forsyningsselskab, vil blive modregnet i kommunens bloktilskud. Det skaber glæde hos Dansk Fjernvarme:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Fjernvarmens berettigelse ligger i, at vi leverer en konkurrencedygtig, grøn fjernvarme, altid. Derfor er jeg også meget glad for, at det nu slås fast med syvtommersøm, at fjernvarmeforbrugernes penge skal bruges på fjernvarme eller betales tilbage til varmeforbrugerne,« siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Fastholder ambition om effektivisering til 2,3 mia.

Risikoen for pludselige ekstraregninger til fjernvarmekunderne er ikke kun mindsket men dagen vedtagelse af lovforslaget, men vil også med den nye aftale blive stabiliseret ved, at fjernvarmeselskaberne pålægges et prisloft.

Ved siden af det vil Regeringen med aftalen blandt andet lave en analyse om af fordele og ulemper ved tilslutningspligten og fastholder samtidig sine mål fra efterårets Forsyningsstrategi om at kunne effektivisere fjernvarmesektoren.

Hermed vil Regeringen efter planen opnå en besparelse på 2,3 mia. kr, som kan gavne fjernvarmekunderne.

Læs også: Regeringen: Forsyningerne skal effektiviseres for 5,9 mia. kroner

Både nu som i efteråret kalder Dansk Fjernvarme dette effektiviseringspotentiale for urealistisk.

Læs også: Her er rapporten, der åbner ideologisk front mod de danske vand- og varmeselskaber

29 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
16. juli 2017 kl. 12:31

Fulgte dit råd udskiftede dimsen og retur vand er på 0 :)

34
4. juni 2017 kl. 22:38

Hej Karsten

Det var jeg ikke klar over, men under alle omstændigheder bør disse afskrivninger være overstået for år tilbage, hvormed anlæggene nu og fremadrettet må være forbrugerens ejendom og ansvar.

Vh. Kasper

33
4. juni 2017 kl. 19:27

Ole. Vil foreslå fu tager emnet service op med fjernvarmeværkets bestyrelse og arbejder for fortsat fælles service. Storindkøb vil ret sikkert være billigere end i kan høre det hver især.

En høj returtemperatur er altid dyrt. Godt vedligeholdte anlæg vil også hjælpe på den del.

Og endeligt så er det ikke nødvendigvis den billigste løsning. Alt inkluderet, som Karsten har valgt.

31
4. juni 2017 kl. 18:43

men gav dem der solgte dig luft/varmepumpen den illusion at brugte du deres var det til vores fælles bedste og sammen var vi sikret en god billig miljøvenlig varme ? er da ingen der har købt fjernvarme på den præmisse der i fremtiden ville komme ekstra udgifter. så var der da ingen der havde gået med til det, nej vi blev lovet en pris som var biligere end hvis vi brugte andet.

29
4. juni 2017 kl. 17:56

hvis forsyningsselskabet står for det hele de ved jo hvilken stand tingener er i og har storkøbs fordele som vi forbrugere jo ikke har, nægter tro de ikke er udmærket klar over at alle dem der gik med på fjernvarme fra start nu står med nedslidte anlæg de har jo selv været ude se dem og skiftet dele i dem flere gange, sjovt nok har de efterfølgende skifte måleren men den er så ikke min men deres haha

28
4. juni 2017 kl. 17:30

øøøh hvis vi alle skal være med til betale for mit anlæg. så skal jeg jo også være med til betale for alle andres så kan slet ikke se problemet

27
4. juni 2017 kl. 17:25

ja det er kedelige udsigter men i det mindste ved du det på forhånd jeg anede intet om det pludseligt blev en udgift jeg selv stod for, havde jeg vidst det kunne jeg have sparet op og havde jeg vidst det var mit kunne have forsikret det, det er jo for sent forsikre det når det allerede er defekt. men også i dit tilfælde mener jeg det er naturgas der burde stå for det hele. og ikke smide regningen på forbrugeren.

26
4. juni 2017 kl. 17:16

ved ikke om jeg kan skifte til alternativ opvarmning, da jeg aldrig har skrevet under på noget. men vil tro jeg hænger på tilslutningspligten.

25
4. juni 2017 kl. 17:03

Den fiktive besparelse på 7,1 mia kr., er der vist ikke andre en McKinsey og regeringen, der tror på.

Husk det er en effektiviseringsopgave i forsyningssektoren.

Kan man opdigte en besparelse på 7 mia, og få solgt konsulentbistand til 5 mia som rådgivning for forsyningssektoren, så er McKinsey jo ganske effektive.

Så kommer der en kort periode hvor forsynings selskaberne skal sænke priserne, og samtidigt finde penge til rådgiverne. Det kommer til at ske med masse fyringer og reduceret vedligehold.

Når vedligeholdet er gået helt galt og ting falder fra hinanden, så kommer der en god solid ekstra regning til folket

Men vi fik 4-6 år med marginalt lavere betaling.

24
4. juni 2017 kl. 16:47

så jeg skal altså ud og betale 8-20.000 kr for få et nyt anlæg.med eller uden varmtvandsbeholder,

20.000 for et komplet nyt varmeanlæg, det er meget billigt.

Når mit naturgasanlæg om få år står af, så vil det koste mig mindst 40.000 at få nyt varmeanlæg og jeg skal stadigt betale til gasselskabet. (eller elselskabet for strømmen til en varmepumpe hvis jeg vælger det) Vælger jeg at gå med solvarme og opgradere min brændeovn til en model der kan lave varmt vand, så vil nyt varmeanlæg koste mig 75-100.000

23
4. juni 2017 kl. 15:43

ja ved jeg godt men kun hvis varmen overstiger en vis % dele ellers ikke, tror stadig værket taber på returvarmen og sikker på det ikke kræver den store ingeniørmæssige bedrift lave system som kun sender koldt vand retur. hvis de ville så kunne de sagtens gøre det eller udnytte returvarmen , ;)

men syntes da så også folk der sender strøm retur burde straffes haha

haha men klart nemmer lave elendigt system og så give aben videre straffe kunderne selvom de selv burde løse det. et sted der lever af sælge varme som straffer kunderne for ikke bruge nok af den haha for mig at se er den meget langt ude

med strøm får man penge retur for den strøm man sender retur haha hvordan ville folk reagere hvis de blev straffet for det ?

22
4. juni 2017 kl. 13:45

Den fiktive besparelse på 7,1 mia kr., er der vist ikke andre en McKinsey og regeringen, der tror på. Forsyningsbranchen har jo kunnet påvise en lang række faktuelle fejl i rapporten, der mest af alt ligner et af Lilleholt bestilt arbejde med en forudgivet resultat.

18
4. juni 2017 kl. 11:22

er vel faktisk præcis det der sker når det er os alle der skal betale for vores anlæg har vi ikke råd så sender de varmen retur og det koster værket penge med for varmt retur vand så er da i alles interesse hele systemet virker perfekt over alt og det ser jeg da kun er muligt hvis værket erkender det er hele systemet dom er deres :) og syntes med al tydelighed det viser netop at den del vi har i huset er en del af fjernvarme systemet og ikke er vores

17
4. juni 2017 kl. 11:03

Kære Ole

Det er en meget usædvanlig situation du beskriver. Vi forklarer dig blot hvordan fjernvarme normalt hænger sammen. Hvis dit lokale fjernvarmeselskab har afveget fra den normale praksis, vil jeg ikke stå på mål for dette. I stedet vil jeg forklarer dig at du har fået særbehandling i en årrække og at du nu blot behandles som alle andre forbrugere behandles.

Hvis jeg fik fjernvarme fra samme selskab som sig, ville jeg være noget fortørnet over at du få skiftet komponenter på dit private anlæg på fællesskabets regning.

Får du også netselskabet til at skifte dine sikringer? Får du også kommunen til at betale for dit tag når det skal skiftes? Betaler vejvæsnet for din nye bil?

Vh. Kasper

16
4. juni 2017 kl. 10:57

Kære Ole

Fjernvarmeværket er det samme som de andre fjernvarmekunder. Værket er forbruger ejet som eks. Amba selskab. Fjernvarme er ikke kommercielt endnu.

Vh. Kasper

15
4. juni 2017 kl. 10:54

hvad jeg mener er hvad jeg sagde i aller første indlæg. de første mange år boede her, blev anlægget efterset og vedligeholdt af fjernvarme selvskabet og kostede mig ikke ekstra når de kom og udskiftede noget . de kom udskiftede en termostat den ene gang og en varmeveksler en anden gang, pludseligt var anlægget mit, det er det jeg kritisere.

13
4. juni 2017 kl. 10:41

Hej Ole

Du betaler skam for at have en elmåler stillet til rådighed fra dit netselskab, præcis som du betaler for en varmemåler fra dit fjernvarmeselskab.

Fjernvarmens leverance, ansvar og ejerskab stopper, alt efter selskab, ved skel eller ved hoved/stophanerne. Alt varmeanlæg, altså rør, radiatorer, gulvvarme, blandingsbatteri mm. Er dit ansvar og din ejendom.

Elselskabets leverance stopper ved afgangen af elmåleren og alle komponenter, kabler, stikkontakter, afbrydere mm. Er dit ansvar og din ejendom.

Det står dig frit for at installere eks. Solfangere til at supplere din fjernvarmeforsyning, lige som det står dig frit for at installere solceller til at supplere din elforsyning.

Hvorfor mener du så at varmeanlægget skulle være forsyningsselskabets ejendom, mens du mener at elanlægget er din ejendom?

Vh. Kasper

12
4. juni 2017 kl. 10:41

er da ikke andre fjernvarme kunder der skal betale men fjernvarme værket der skal

11
4. juni 2017 kl. 09:51

på samme måde ser jeg på fjernvarme anlægget .

Det er lidt problematisk hvis din måde at se tingene på ikke er rigtigt. Du får jo trods alt leveret varmt vand til døren, der sidder endda en måler - hvorfor skal andre fjernvarmekunder betale for vedligeholdelsen og kvaliteten på dit anlæg samt evt beholder?

10
4. juni 2017 kl. 09:32

var det mit anlæg kunne jeg da lave mit eget varme det kan jeg ikke, jeg kan kun bruge det jeg får fra fjernvarme værket så nej kan slet ikke se hvordan det kan være mit anlæg.

9
4. juni 2017 kl. 09:21

ja mit anlæg det er jo netop det der er problemet. se på mit strøm elværket sætter en måler op jeg betaler for mit forbrug jeg betaler da ikke for måleren det er da ikke min . medmindre jeg yder hærværk på den skal jag da aldrig betale for den. men skal kun betale for mine stikkontakter lamper osv fungere som de skal det er mine men måleren er ikke min der går grænsen, på samme måde ser jeg på fjernvarme anlægget . jeg skal sørge for alt mit radiatorer vandhaner gulvvarme osv. men selve anlægget skal jeg da ikke bekoste medmindre jeg har misligholdt eller ydet hærværk på det. det

begge dele er noget jeg slet intet har med at gøre det er noget som kun kan bruges fordi har el fra elværket eller varme fra fjernvarmeværket,

7
3. juni 2017 kl. 21:26

Ole Dahl

Hvorfor er du sur på fjervarmen over at de ikke vil bekoste reparationer på dit private anlæg, som du altid har pligt til, overholder de tekniske forskrifter for tilslutning til fjernvarme?

Skal de andre fjernvarme kunder betale for at dit private anlæg repareres? Det tror jeg ikke de andre forbrugere synes er nogen god idé.

Vh. Kasper

6
3. juni 2017 kl. 19:07

lyder godt mange tak

4
3. juni 2017 kl. 13:35

er fjernvarme anlægget er gammelt og underdimensioneret (ingen varmtvandsbeholder kun en varmeveksler.) det hele trænger til udskiftes har defekt termostat så den drøner varmt vand retur medmindre slår varmeveksleren fra når ikke bruger varmt vand. en ny termostat koster 4000 kr + montering, hvad ikke har råd til. men med et trylleslag blev anlægget gjort mit sjovt nok har de ellers været og udskifte dele to gange uden beregning (varmeveksleren og termostaten) før de fik den ide nu var anlægget mit, så jeg skal altså ud og betale 8-20.000 kr for få et nyt anlæg.med eller uden varmtvandsbeholder, det finder jeg urimeligt, kan ikke være rigtigt jeg skal hæfte for et anlæg som er en del af fjernvarme systemet, og jeg er sikkert ikke den eneste der står med samme problem. ellers god overskrift men føler mig malket alligevel.

3
2. juni 2017 kl. 19:32

og forsyningsselskaberne er (var?) vist også med!

- ja, det er/var(?) de:

Post, telefoni, lufttrafik. Man har set det ske med adskille offentlige eller statslige virksomheder. Privatisering og udlicitering af offentlige opgaver og virksomheder har været brugt som et værktøj til effektivisering og dermed besparelser i mange år. Nu ser det ud til, at det blandt andet er på vand- og varmeforsyningen, de store gevinster kan findes.</p>
<p>En endnu fortrolig rapport udarbejdet af konsulentvirksomheden McKinsey & Company peger på, at der kan findes 7,1 milliarder kroner i besparelser ved en effektivisering af forsyningsområdet...

https://ing.dk/artikel/regeringen-vil-spare-milliarder-ved-at-privatisere-forsyningsomraadet-186071

Nå, i mellemtiden er dét med fx. post(Nord) vel blevet en anelse 'øhh, bøøh' (?), men vi får se! ;)

1
2. juni 2017 kl. 18:39

Der er et smuthul et eller andet i lovgivningen, som gør det dyre og dårliger, vi kan bare ikke se det endnu. Om ikke andet så er der "effektiviserings-kravet", som minder meget om de tilsvarende krav til SKAT og sundhedsvæsnet.