Slut med el-ledninger: Intel viser trådløs energioverførsel

Intel har videreudviklet en teknologi, som gør det muligt at overføre strøm trådløst med mindre tab, end nogen teknologi i dag kan præstere.

På Intel Developer Forum i San Francisco viste chipproducenten, hvordan det er lykkedes for firmaets forskere at overføre nok trådløs energi til at kunne holde liv i en 60 W glødelampe - eller hvad der svarer til strømforbruget i en almindelig bærbar.

Demonstrationen bygger på teknologi fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) med navnet Wireless Resonant Energy Link (WREL), der tidligere på året har vist en tilsvarende opstilling.

Teknologien anvender to spoler. Den ene spole afsender energien, mens den anden modtager energien. Ved at afsende energien med en frekvens, der svarer til modtagespolens egenfrekvens, kan det lade sig gøre at overføre energien nogenlunde effektivt. I Intels forsøg ligger effektiviteten på mellem 35 og 50 procent.

Ifølge Intels forskningschef, Justin Rattner, kan vi forvente at se teknologien implementeret bredt i løbet af fem til ti år. På det tidspunkt forudser han blandt andet, at der vil blive indbygget spoler i vægpaneler, således at strøm i princippet vil være tilgængelig over alt i hjemmet.

»Hvor MIT benytter symmetriske spoler, er vores modtagespole meget mindre end afsenderspolen. Vi havde oprindelig håbet at kunne demonstrere en bærbar computer med indbygget spole ved blot at klistre spolen på en eksisterende bærbar computer, men det viste sig, at der var interferensproblemer, så vi bliver nødt til at bygge en særlig bærbar helt fra grunden til det formål,« siger Justin Rattner.

Han tilføjer, at det nok kan lade sig gøre, da Intel selv fremstiller det meste af indmaden til en bærbar.

Dokumentation

Intel: Intel CTO Says Gap between Humans, Machines will Close by 2050
MIT: Goodbye wires…

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I en tid, hvor vi skal slukke for standbyapparater, der bruger i størrelsesordenen 1 watt, giver det vel ikke mening at fise 50-65 % af 60 watt af for at spare en ledning ???

En "ommer" !

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Det er da en sjov tanke men er det nu virkeligt noget vi ikke kan undvære? -nej vel...

Jeg kan nu heller ikke lade være med at tænke på hvordan sådan noget er mht. EMC som jo bliver et større og større problem.

Og endelig gør økonomien det helt uacceptabelt. vi har brug for lamper der bruger MINDRE strøm folkens.

 • 0
 • 0

Hvornår finder man ud af at det er kraftfremkaldend? Hvis alle laptopfabrikanter nu begyndt med at blive enig om at bruge det samme stik til stromforsyningen....

 • 0
 • 0

I de nævnte tilfælde, er der tale om et REELT behov - ikke om at ikke at gide sætte et stik i.

Der er INTET nyt i trådløs energioverførsel - det har man kunnet i mange år - også de effekter, der nævnes her.

Én ting man ikke nævner er rækkevidden. Hvis det ikke er "ægte" trådløst - d.v.s. at man kan bevæge sig rundt i HELE rummet, taber det vel helt sin berettigelse.

 • 0
 • 0

for folk med pacemaker. gratis sletning af data fra magnetiske medier, blot for nævne et par af fadæserne ved den ide,

 • 0
 • 0

Det er dog utåleligt at skulle "høre" på jeres maskinstormerudgydelser! Ja, teknologien er stadig for ringe og ineffektiv til at være brugbar i dag, men videre produktudvikling i denne retning skal nok vise sig at kunne skabe nye produkter og anvendelser til alles bedste.

 • 0
 • 0

På den anden side: Hvis vi alle sammen kikker på vores samling af små, sorte strømforsyninger og ladere, så er der jo stadig nogle med en gammeldags transformer i - altså ikke en switching strømforsyning. Det giver en meget ringe effektivitet, ofte bruger den lille skiderik mere strøm end det apparat, der skal tilsluttes. Min router er sådan et eksempel, printerserveren er et andet. Hvis man dog blot kunne købe ordentlige erstatningsstrømforsyninger - eller en skinne med 5 og 12 Volt, der kunne forsyne alle husets små, digitale apparater. Så - for at vende tilbage til udgangspunktet: Hvis Intels trådløse spole bliver forsynet fra en switching strømforsyning, så er effekttabet i det mindste begrænset derfra. Og så er slutresultatet måske acceptabelt. Især hvis andre apparater kunne oplades med samme apparat.

 • 0
 • 0

Lidt selvmodsigende, at du på den ene side klandrer transformer strømforsyninger og på den anden side priser denne teknologi - som jo blot er en transformer med ekstremt ringe virkningsgrad.

At en switchmode generelt er bedre end en kobbertransformator, er vist også en sandhed med modifikationer - en trafo der kører med den belastning, den er designet til er vist ikke så ringe endda ?

Nej - ingen tvivl om, at denne "teknologi" er en fis i en hornlygte - specielt i et samfund, hvor vi fokuserer på at spare på energien.

At tro på, at man ved at fintune teknologien kan opnå tilfredsstillende er i bedste fald naivt - det man er oppe imod er jo et kabel med en effektivitet langt over 99% ! ! ! - hvis noget der bare ligner lidt skulle opnås trådløst, er man nødt til at anvende ekstremt retningsbestemte sendere/modtagere - og hvor er det smarte så lige henne ??

mvh Flemming

 • 0
 • 0

jeg vil lige spoerger, noget... kan det vaere at hvis saadan en teknologi blev vel udviklet, at den kunne bruges til at koere maskiner uden at traekke ledninger? S-tog.. sporevogn og hvem ved biler kunne bruge det som alternativ koere metode i byerne...?

 • 0
 • 0

Alt kan tænkes!

Og kan formodentligt også lade sig gøre, men prisen for at bruge den slags løsninger, vil nok besværliggøre udbredelsen.

Foreløbigt er det kun den elektiske tandbørste og cirkulationspumperne der anvender noget der ligner lidt.

 • 1
 • 0

Det er dog utåleligt at skulle "høre" på jeres maskinstormerudgydelser! Ja, teknologien er stadig for ringe og ineffektiv til at være brugbar i dag, men videre produktudvikling i denne retning skal nok vise sig at kunne skabe nye produkter og anvendelser til alles bedste.

Produktudvikling kan altså ikke løse et "fysik-problem": at energioverførselen mellem spolerne vil falde med afstanden i een eller anden potens (stærkt afhængigt af orientering og hvor retningsbestemte spolerne /antennerne er).

Det er en teknologi der altid vil være ringe og ineffektiv - med mindre man placerer spolerne meget tæt på hinanden og indirekte samler en resonant transformator.

PS: Nikola Tesla brændte igennem et par venture-millioner på de samme ide'er allerede for 80 år siden.

 • 0
 • 0

Det tyske firma Müller Industrie Elektronik har for år tilbage leveret flere systemer til cementindustrien, hvor der overføres energi efter dette princip. Systemet anvendes ved rotationsovne, hvori og -på der er monteret måleudstyr. I dette tilfælde gør det ikke noget, at tabet er på mellem 50 - 70 %, da dette i forhold til det samlede energiforbrug stort set ikke kan registreres.

 • 0
 • 0

De havde ingen anvendelig nyhed til en datofastsat PR udsendelse. Og navnet blev så eksponeret også i denne uge (og også hos ingeniøren)

Vores Dear late Spies ku' også det nummer ;)

 • 0
 • 0

I artiklen - og den lange stribe af kommentarer, ser jeg ikke, at overførsels-afstanden er helt afgørende. Det har ingen mening at skrive, at der overføres 30 eller 50% af energien (effekten!), når ikke afstanden er opgivet. Ved 10 cm afstand, kan der vel overføres 80-90 % af effekten (det er en lufttransformator), mens der ved f.eks. 30 meter måske overføres 0,1 eller 1%. I en bolig kan man næppe fra en central sender komme over 5-10%, og det kan derfor højst bruges til lidt elektronik og små lamper, men ikke til husholdningsmaskiner og el-værktøj - og da slet ikke til varmeapparater o.lign. Og hvor er det dog pædagogisk, at folk kan se, at det er fysikken, der driver værket - og ikke ren hokus-pokus! PS. Dog kan jeg acceptere, at de faste installationer gemmes i væggene!!!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten