Slut med dansk monopol på stikkontakter

Den danske Sikkerhedsstyrelse har besluttet, at der pr. 1. juli 2008 kan installeres stikkontakter produceret efter fransk-belgisk standard i danske ejendomme.

Dermed har styrelsen taget et opgør med den ældgamle danske norm på området, som foreskriver en på europæisk plan helt speciel stikkontakt, der i praksis har udelukket internationale leverandører på området - og dermed skabt grobund for et af verdens dyreste markeder for afbrydere og stikkontakter.

Sikkerhedsstyrelsen har valgt at tillade de fransk/belgiske kontakter, fordi de giver god mulighed for at beskytte sig mod stød med en jordforbindelse til husholdningsapparaterne. Vaskemaskiner, køleskabe, brødristere og strygejern er nemlig meget ofte udstyret en stikprop, der passer til jordforbindelsen i de fransk-belgiske stikkontakter. Derimod opnås der ikke kontakt til den særegne danske jordforbindelse.

Åbningen for udenlandske stikkontakter vil samtidig betyde, at der bliver brudt med de facto monopolet på det danske særmarked for stikkontakter. I hvert fald har firmaet Lauritz Knudsen en dominerende markedsposition. Selskabet har tidligere oplyst til Ingeniøren, at den ligger på over 60 pct. af markedet for stikkontakter og afbrydere.

Men det er slut nu, mener Sikkerhedsstyrelsen:

»Når der kommer flere udbydere vil konkurrencen antagelig presse prisen ned, sådan som det er sket i Tyskland, Frankrig og Sverige,« skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Udover at åbne for franske stikkontakter har Sikkerhedsstyrelsen besluttet, at alle bygninger i Danmark senest pr. 1. juli 2008 skal have installeret et HPFI-anlæg i elinstallationerne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kunne forestille mig at man er lidt mere tilbageholden med Schuko da ikke alle vores stik passer i schukostik. Hvis det fransk/belgiske stik ellers er lavet så 'jord' pinden kan glide tilbage i stikkontakten i tilfælde af at han-stikket ikke er lavet sådan, så kan det bruges af de fleste af vores stik (på nær dem med 'dansk jord').Jeg måtte selv erfarer at alm. stik (både 2 og 3 bens) her fra Danmark ikke passer i stik-kontakterne i tyskland, hvilket betød min stakkels bærbare (hvor jeg også havde alm. forlængerledning u. jord) var strøm-løs i et par dage.Hvis det fransk-belgiske stik ikke kan tage vores alm. stik uden jord, så tror jeg simpelthen ikke at det bliver taget til sig, måske lige på nær i køkkenet, hvor de fleste ting er udstyret med et han-stik der passer ned i (det billede af CEE 7/7 stikket der er på wiki'en)

 • 0
 • 0

Jeg har selv stået i helt den samme situation i Tyskland uden strøm til den bærbare. Det er da utrolig irriterende. En løsning kunne være at forbyde salg af 2 bens han-stik, der ikke passer i Schuko (Det er vist kun LK der laver de firkantende stik). På sigt vil vi så kunne skifte til Schuko. Alle andre end LK kan jo sagtens finde ud af at lave 2 bens stik, der passer i både danske og Schuko stik (Se f. eks. en Nokia oplader). Man kan jo mistænke LK for at producere de firkantede stik for at holde Schuko ude af landet.

 • 0
 • 0

Jeg har også haft problemer med strøm til den bærbare i Tyskland, men de blev løst som følger:1) Jordbenet saves eller klippes af, det er alligevel i vejen i 90% af stikkontakterne uden jord herhjemme.2) Siderne af stikproppen slibes til3) Der files et 5 mm spor øverst og nederst til Shukostikkets jordkontakter, på mit stik gav det rent faktisk den ønskede jordforbindelse, da jordbenets fod var en stor messingklods.

 • 0
 • 0

Thomas Rasmussen skrev: Hvis det fransk/belgiske stik ellers er lavet så 'jord' pinden kan glide tilbage i stikkontakten i tilfælde af at han-stikket ikke er lavet sådan, så kan det bruges af de fleste af vores stik (på nær dem med 'dansk jord').Du kan være helt sikker på at den ikke kan glide tilbage hvis ikke stikproppen kan tage imod, den er tværtimod lavet sådan at det er jorden der først får forbindelse og dernæst nul og fase.Hvad der derimod burde være til at lave var en hybrid dansk jord/Schuko stikkontakt uden de lodrette indsnit i 0 og 180°

 • 0
 • 0

Ja, der findes masser af måder at omgå det på... men har ikke lyst til at maltraktere stikket. Derimod har jeg nu taget en alm. 3-stikdåse med 'dummy' huller til jord, derefter taget et strømforsyningskabel til computer (med schuko-stik) og ofret hun-stikket, monteret kablet på stikdåsen. Den følger mig nu når jeg er i udlandet... kommer også til brug når jeg er i Sverige/Norge på dykkerture... oplader til lampe mv. har nemlig heller ikke stik der passer her.Thomas 

 • 0
 • 0

@Thomas Hvorfor ikke rigtig jord nu du har sat Schuko hanstik på?Så kunne du i stedet have taget stikket fra en radio uden jord, et af de tynde flade, så kunne du få strøm alle vegne. Strømforbruget på en bærbar er ikke alverden.Jeg havde tænkt mig at købe en fransk 3-stikdåse med jord monteret med en dansk jordstikprop så brødristeren og kaffemaskinen kunne få jord. En fransk 7-stikdåse koster mindre end én LK-jordstikprop.

 • 0
 • 0

E. Tranberg skrev:@Thomas Hvorfor ikke rigtig jord nu du har sat Schuko hanstik på?Så kunne du i stedet have taget stikket fra en radio uden jord, et af de tynde flade, så kunne du få strøm alle vegne. Strømforbruget på en bærbar er ikke alverden.Tjaa... fordi den stik-dåse jeg havde liggende da jeg skulle bruge det ikke havde jord... og som så mange andre midlertidige løsninger, så blev det permanent :-) Det samme er årsagen til at jeg brugte det kabel jeg har brugt... det havde jeg nemlig i forvejen masser af, så det var passende lige at bruge. Enig at en bærbar ikke trækker alverden i strøm, men anvendelsen af forlængerledningen kunne godt udvikle sig til at supportere et komplet hold dykkere med strøm inkl. lidt mere krævende apparater. Thomas 

 • 0
 • 0

Formange år siden blev jeg også træt af det cirkus, så siden da har jeg altid haft et styk trestikdåse med dansk jord, monteret med 3 isolerede bananstik og tre isolerede krokedillenæb med. Tro mig det løser problemerne i alle lande.Da langt de fleste lande har to bananstik kompatible huller til 0 og fase er arrangementet rimelig ufarligt kun i usa måtte jeg i begyndelsen tage næbene i brug på et eksisterede stik, men nu rejser jeg altid med et konverter til de flade US ben.  

 • 0
 • 0

Til Claus Boje, Problemstillingen er ikke så enkel at fransk/belgiske stikkontaktsystemer kan indføres fra i morgen!Det Sikkerhedsstyrelsen kræver er nemlig at alle danske bygninger - boliger såvel som erhvervsbygninger mv. - skal have installeret HPFI-afbrydere. Det koster ifølge Sikkerhedsstyrelsen 2.000 kr pr. stk. Et sådant omfangsrigt arbejde kan danske elektrikere selvfølgelig ikke klare over natten, og derfor er der sat en tidsfrist den 1. juli 2008. Læg mærke til, at der er tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, idet der i dag ikke er krav om fejlstrømsafbrydere i erhvervsbygninger samt i boliginstallationer fra før 1975. Det bør også bemærkes, at de i dag i nogle installationer lovlige HFI-afbrydere også skal skiftes til HPFI-afbrydere inden ovennævnte dato.Når de danske elinstallationer er sikret på denne måde, kan det tillades at anvende et stikkontaktsystem, hvor stikpropper ikke kommer i klemme, ligesom det sikres at der opnås en sikker jordforbindelse.

 • 0
 • 0

Bedste el-nyhed i årtier, efter LK-rådet blev afløst af sikkerhedsstyrelsen. MEN MEN MEN alle de ting man køber herhjemme har stik til både det franske og SHUKO, så derfor bør SHUKO helt klar også tillades. Og så kan det kun gå for langsomt!

 • 0
 • 0

Erik Herse skrev:Til Claus Boje, ...Det bør også bemærkes, at de i dag i nogle installationer lovlige HFI-afbrydere også skal skiftes til HPFI-afbrydere inden ovennævnte dato. ...Hej. Kan du præcisere, hvad du mener med "nogle" i forbindelse med udskiftningen af HFI-afbryderne? Hvis det ikke er alle, vil det være rart at have mulighed for at finde ud af, om de HFI-afbryder man har behøver at blive skiftet ud. /Krissi 

 • 0
 • 0

Hej,

Det er ret enkelt! Alle HFI-afbrydere skal udskiftes med HPFI-afbrydere inden 1. juli 2008, da HFI-afbrydere ikke dur til pulserende strømme fra f.eks. computerstrømforsyninger og lign. Når jeg skrev "nogle installationer" skyldtes det, at mange allerede har skiftet HFI-afbryderne ud som almindelige vedligeholdelse.

 • 0
 • 0

Og først når alle installationer derfor ikke længere har brug for effektiv jordbeskyttelse tillades det endeligt at montere stikkontakter der kan give jordforbindelse med den type stik som stort set alt udstyr leveres med. Ebberød installationsforretning. 

 • 0
 • 0

Det er stadig den særlige danske flade stikprop, der har skylden i, at vi ikke kan indføre den almindelige schukostikkontakt.Afstanden fra de to stikbens midte til det faste jordben på den franske stikkontakt er 10mm og tilsvarende er afstanden til den flade stikprops yderkontur min. 11mm.Man kan derfor ikke sætte en flad dansk stikprop i en fransk stikkontakt!

 • 0
 • 0

LK er ejet af group Schneider, der har monopol på Schuko standarden...

kan ikke se hvordan at LK skulle have et ønske om at holde op med at konkurrere med sig selv... da det er hvad de allerede gør.

Grunden til at man ikke har indført andre standarder før er egentligt med belæg i Sikkerhedsstyrelsens tanker omkring beskyttelse mod indirekte berøring igennem de åbne og tilgængelige jordklemmer som er at finde på både schuko og den belgisk/franske standard.

Men med indførelsen af HPFI i alle standarder er man nu sikret på en sådan måde at beskyttelse mod indirekte berøring igennem klasse II nu ikke længere vil være nødvendig da den nu er sikret igennem automatisk afbrydelse af forsyningen, men da folk nu gerne vil have en skurk at give skylden så råber de af LK/schneider for at producere produkter der ligger inden for lovens rammer istedet for at råbe af de danske særbestemmelser på el-sikkerheden...

Et hvilket som helst andet dansk firma kunne jo bare have startet produktion af stikkontakts og afbryder materialer og have konkurreret imod LK...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten