Slut med at lave aftryk: Nu skal tænder 3D-printes

Illustration: 3Shape

I stedet for at få taget aftryk af tænderne, studere farvekort, sende aftryk til tandteknikere og herefter modtage en håndlavet krone skal det fremover være nemmere og hurtigere at gå til tandlægen.

Tanken er, at tandlægen simpelthen har en 3D-printer stående, som prompte kan printe en holdbar kindtand ud efter en scanning af patientens mund.

Det er sådan, den danske virksomhed 3Shape forestiller sig et besøg hos tandlægen i en ikke alt for fjern fremtid, og de spiller selv den rolle i drømmen, at de udvikler 3D-scannerne og den tilhørende software til disse printere.

»Vi tror rigtig meget på, at den dentale verden bliver fuldt ud digitaliseret - både analyse, monitorering, aftryk, design og de færdige ting, man sætter i munden,« fortæller David Fischer, som er udviklingsdirektør for software i 3Shape.

3D-scannerne bruges allerede i dag på en del klinikker til at tage digitale aftryk direkte i munden på patienterne. Disse billeder sendes til laboratoriet, som på computeren herefter kan designe den bestilte krone. Denne produceres i dag til dels på en femakset fræsemaskine og dels ved håndkraft.

Læs også: Slut med forsøgsdyr: Tyndtarm 3D-printes på DTU til test af medicin

Fortænder ser stadig for kunstige ud

Næste skridt bliver så at få software og printer helt ud i klinikken, siger David Fischer.

»Vi begynder at se, at man godt kan printe tænder nu, og når det gælder kindtænder, kan de også blive af fornuftig kvalitet. Det svære er fortænderne, som stadig kræver håndarbejde for at få den helt rigtige farve,« siger han.

Blandt andet har den hollandske virksomhed Next Dent udviklet en række biokompatible materialer til print af kroner samt blødere materialer til print af kunstigt tandkøb til gebisser.

Her ses en 3D-printet tandprotese. Illustration: 3Shape

Desuden har den italienske virksomhed DWS specialiseret sig i 3D-printere til tandklinikker, som printer proteser ud fra et farvekort i patientens egen tandfarve.

Så er tænderne på plads i protesen. Illustration: 3Shape

»Dog er udfordringen stadigvæk at printe med varierende farver, for som det ser ud nu, vil hele tanden få samme farve, hvilket den jo ikke har i virkeligheden. Men det kan være fint til de tænder, man alligevel ikke ser så meget,« siger David Fischer, som mener, at det nok skal komme, da der er tale om et kæmpe marked med mange interesserede 3D-printerudviklere på banen.

Læs også: Spørg Fagfolket: Kan man 3D-printe med wolfram?

Startede hos Widex

Ifølge en artikel fra Reuters lyder forventningen, at markedet for kroner og broer i 2021 vil ligge på over 40 mia. kroner på verdensplan, voksende fra ca. 30 mia. kroner i 2015.

At de to 3Shape-stiftere, Tais Clausen og Nikolaj Deichmann, i sin tid så muligheder i dentalbranchen, har derfor vist sig at være rigtigt.

Efter at have fået en 2.-plads ved Venture Cup for en desktop-scanner stiftede de i 2000 deres eget firma, 3Shape, som fik deres første kunde i høreapparatvirksomheden Widex. Her lød opgaven på udvikling af en scanner, som kunne digitalisere formen på de aftryk, som brugerne fik taget i øret, når de skulle have lavet et høreapparat.

Herefter kunne Widex arbejde videre med modellen på computeren og sende den til 3D-print, da de første printere kom ind på fabrikken omkring dette tidspunkt.

I 2005 skiftede de retning mod tandlægebranchen, hvor de ligeledes i første omgang kastede sig over desktop-scanning af tandaftryk, og siden har de arbejdet sig hen mod 3D-scannere, som scanner direkte i munden.

Her ses 3Shapes orale scanner. Illustration: 3Shape

Læs også: Aarhus-forskere bruger 3D-printede svampe til at levere livsvigtig medicin

Få scannet munden hos tandlægen hver gang

I dag har 3Shape 1.500 ansatte over hele verden i over 20 lande, flest i Danmark, Ukraine og Polen.

3D-scanneren kan holde øje med tænderne løbende. Illustration: 3Shape

Selv om materialerne endnu ikke helt perfekte til alle typer tænder, har 3Shape solgt mange scannere til tandlæger, som ønskede et digitalt udgangspunkt for at behandle patienterne. Og nu da de nye orale scannere er kommet på markedet, er tanken, at det skal blive endnu nemmere at udarbejde proteser og diagnosticere.

Tanken er nemlig også, at man kan blive scannet i munden, hver gang man er til tandlæge, og så vil den tilhørende software løbende vise, om emalje eller tandkød ændrer sig.

»Det betyder, at man langt tidligere kan fange, om der er noget, der skal laves. Og selve behandlingen vil man også kunne simulere,« siger David Fischer.

Læs også: 3D-print forvandler ‘cirka’ til ‘præcist’ på Rigshospitalets operationsstue

Kronerne er den hellige gral

Scanning af mundhulen giver, sammen med røntgenbilleder, desuden kirurger et langt bedre overblik før en kæbeoperation, fordi man kan bruge dem til at printe boreskabeloner, så præcisionen øges, når man skal have indsat et implantat.

»Alternativet er at bore efter øjemål, hvilket ikke nødvendigvis er særlig betryggende,« siger David Fischer.

Desuden kan billederne af mundhule og tænder bruges til at fremstille f.eks. 12 gennemsigtige tandbøjler på forhånd, som udskiftes hen over et par år, fordi softwaren anvendes til at definere behandlingen, ved at tandlægen angiver, hvordan tænderne skal flytte sig.

David Fischer fortæller, at ’first mover’-tandlægerne er begyndt at have plastic- eller fotopolymerprintere stående, som printer modeller af kæben for at have en håndgribelig model at producere f.eks. en tandbøjle efter.

»Den hellige gral er selvfølgelig at printe kroner, osv., men vi er der ikke helt endnu. Det er svært at sige, om det er to eller ti år væk, men når det kommer, bliver vores udstyr endnu mere relevant og interessant,« siger David Fischer.