Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Slut med at flyve diesel ud med helikopter: Grønlandsk internet skal være grønt

PLUS.
For at internetforbindelsen kan række så langt ud som muligt, placeres tele-stationerne højt oppe på øde bjergtoppe. Derfor må hver station have sin egen strømforsyning, hvilket er en udfordring. Illustration: Tusass

Eksperimentet er lykkedes: to ødestationer i Oqummiaq og Meqquitsoq nær Nuuk kan nu køre på vindmøller og solceller i stedet for diesel, lyder det fra Grønlands primære teleudbyder, Tusass, i en pressemeddelelse. Ødestationerne leverer internet til store arealer langs Grønlands kyst. Nu vil Tusass fortsætte omstillingen og planlægger at modernisere stationerne ved Diskobugten og tæt på Uummannaq allerede i år.

I alt har Tusass 57 ødestationer spredt ud over landets kyst med meget store afstande. Da stationerne kører på dieselgeneratorer, er det nødvendigt at flyve diesel ud i helikopter, men det er både dyrt og forurenende. Vedvarende energi er dermed både billigere og grønnere, men det er ikke ligetil at bygge ny infrastruktur på Grønland, siger Kristian Reinert Davidsen, der er administrerende direktør i Tusass:

»At skabe stabile forbindelser er en udfordring mange steder i verden, men for Tusass er den største udfordring af dem alle den grønlandske natur og det hårde arktiske klima.«

Derfor har Tusass fået hjælp af specialister fra udlandet til at ombygge telestationerne med den teknologi, der skal til for at klare de arktiske forhold.

Fra diesel til vind og sol

I større grønlandske byer distribueres internettet via undersøiske kabler. Herfra fordeles data til de mange fjerne egne via ødestationerne:

»Det er sendere, som rent fysisk står på bjergtoppe langt fra beboede egne. De skal derfor have deres egne strømforsyninger,« forklarer Jonas Hasselriis, der er teknisk direktør i Tusass.

I dag kører de fleste af Tusass’ ødestationer på to 8kW dieselgeneratorer, med solcellepaneler og blybatterier som supplement. Strømforsyningen består af Telekom 48VDC udstyr. Blybatterierne vil fremover blive skiftet ud med Lithium-ionbatterier.

På de to opdaterede stationer er dieselgeneratoren ikke afskaffet, men fungerer som backup. Vindmøllerne er småskalamøller fra skotske SD Wind Energy, der producerer enten tre eller seks kW. Solcellerne producerer mellem 12 og 24 kW.

Stabilt internet til alle

Digitalisering og hurtigt stigende brug af internet har gjort det svært for Tusass at levere stabilt internet til de fjerneste egne af Grønland.

Opgradering af ødestationerne er én løsning, men også satellitter er en mulighed for at bringe internet til de store arealer. Derfor indgik Tusass i oktober sidste år en aftale med det spanske satellitfirma Hispasat om at levere internetforbindelse til Grønland via en satellit, der efter planen skal opsendes i år.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er en sandhed med modifikationer: Internetforbindelsen kører i yderegnene via satellit, som er fantastisk... når det ikke sner, eller måger rammer parabolen..

Og så koster det KASSEN for en forbrugsbegrænset 2Mbit forbindelse...

Håber, at de kommer frem til en bedre løsning..

  • 14
  • 0

Ødestationer - det er det man normalt kalder for radiokædestationer !

De aktuelle radiokædestationer står ganske rigtigt i ødemarken.

Lidt pendanteri, bjergtoppe - i Scandinavien heder det normal fjeldtoppe !

  • 7
  • 14

På de to opdaterede stationer er dieselgeneratoren ikke afskaffet, men fungerer som backup, i tilfælde af at vindmøllerne og solcellerne skulle fejle.

Der er altså tale om en decideret fejl, når der er vindstille og mørketid? Hvordan bliver diesel transporteret til backup generatorerne i fremtiden?

  • 3
  • 13
  • i hvert fald ikke, når de skal lades op. Mon de klimatiserer batteribanken sammen med andet udstyr, som evt heller ikke bryder sig om de til tider lave temperaturer i Grønland?
  • 3
  • 2

For de interesserede:

Vores eksisterende setup består af to bygninger, en repeaterbygning og en maskin bygning med tilkoblet lagertank (helårs) til brændstof. En mast med antenner, samt dertilhørende infrastruktur som gangbro og heli-platform.

Repeaterbygning er opvarmet med elvarme (samt varme fra telekomudstyr og blybatterier). Maskinbygning er opvarmet primært med vandbårne radiatorer fra en varmeakkumuleringstank, men er også suppleret med elvarmelegemer.

I maskinbygningen står to dieselgeneratorer, som leverer trefaset strøm. De kører alternerende drift. Generatorerene leverer til en hovedtavle, hvori der ligger fordeling, sikringsskab, styring og konvertering til 24VDC styrestrøm. Den trefasede strøm forsyner bygningerne med fasestrøm til forbrug, varme og udstyr når stationen er bemandet. Fasestrøm bliver også leveret til et ensretter system der laver 48VDC til vores telekom udstyr.

Solcelle regulatoren er simpelt og gammeldags lavet, hvor solcellerne er sat i serie til at levere 48VDC ind på 48VDC forsyningen. Hvis stations forbrug er dækket og blybatterierne er ladet op, føres overskudsstrøm fra sol ind, via DC varmelegemer, i en varmeakkumulerings tank (vand/glycol) i maskinbygningen. Generatorene har også mulighed for at opvarme akkumuleringstanken gennem AC varmelegemer.

Fra maskinbygning går der forsyning af fasestrøm, og 24/48VDC over til repeaterbygningen.

Repeaterbygningen er indrettet med adskilte rum, hvor blybatterier og telekom udstyr er arrangeret i et udstyrs rum, og resten af rummene anvendes til mandskab. Blybatterierne er tilkoblet direkte på 48VDC forbruget til telekom udstyr, så de ser samme spænding. Dette gør, ved tilfælde af nedbrud af generatorerene, at vi har noget tid at løbe på, mens telekom udstyret tapper direkte fra blybatterierne, indtil spændingen bliver for lav til telekom udstyrets egne tolerancer.

Det er dette, eksisterende koncept, vi er ved at retrofitte til at køre primært vedvarende energi med sol og vind.

En af de store udfordringer er den lange mørketid vi har i Grønland. Der vil den tilsvarende investering i batterier, for at udjævne kurven, blive alt for høj.

Dette års energi messe i München bød på en masse spændende udstillinger for kompakte racksystemer til produktion og lagring af hydrogen, som godt kunne være interessante at se nærmere på i fremtiden, for at eliminere behovet for diesel brændstof fuldstændigt i et forsøg på at gøre stationerne næsten komplet uafhængige af manuel tilførsel af energi.

  • 48
  • 0

Hej Eskild,

Vindmøllen vil supplere det, i forår, efterår og vinter, som sol ikke kan dække og minimere driftstimer på generatoren i mørketiden. Men det er bare ikke altid helt nok. Det er som alt andet en afvejning af investering og gevinst.

Det varierer i sagens natur en del, da Grønland er et stort land. Ud fra de to steder vi har vindmøller kan vi konstatere at de stationer der ligger langt ude ved havet, har oftest og mest konstant blæst. Hvilket burde sige sig selv.

Vores data grundlag er ikke altid det stærkeste. Asiaq og DMI har en del stationer rundt omkring, men de er sjældent placeret oppe på fjeldtoppene. Så vores beslutninger om at placere en vindmølle bliver ofte taget lidt ud fra en fornemmelse. Vi er i gang med at forsøge at indsamle mere data løbende, men lige nu er det blot at gøre sig nogle erfaringer.

Den vindmølle vi har valgt, er interessant i sig selv, da den er ret unik ved at den ikke har en cutoff wind speed. Det vil sige den bremser ikke sig selv ved for høje vindhastigheder. Konstruktionen i sig selv er dimensioneret til en survival wind speed på 70 m/s.

Møllen er en bagstopper, det vil sige vingerne roterer "bagud" på turbinen. Det er en meget simpel og robust konstruktion, der er forfinet i Skotland henover de sidste 30 år. Den egner sig godt til de arktiske forhold. Måden møllen regulerer sig på, er ved at vingerne er fæstet til turbine hovedet med massive gummi stykker og fjedre. Derved kan vingerne "ligge" sig ned ved høje vindhastigheder og fortsat rotere. Der er videor på SD Winds instagram side, hvor den roterere lystigt rundt i en japansk tyfon.

SD Windenergy

Dog er de arktiske forhold udfordrende og giver allerede anledning til tilpasning i de næste vindmøller vi bestiller. Blandt andet gummiet og den hydraulik arm vi bruger til at ligge møllen ned er udfordret af det arktiske klima, med kulde, tør luft og meget saltindhold i luften ude ved kysten.

  • 16
  • 0

Tak for uddybende svar. Jeg synes i øvrigt jeg kan huske noget om en 704 kbit/s radiokæde mellem Thule AFB og Qaanaaq som havde et batteridrevet mellemhop undervejs, hvor man med helikopter skiftede batteru en gang om året.

(Jeg har kun set billeder, ikke selv været lige der)

  • 0
  • 0

Det skal nok passe at der har været det engang.

I dag har både Thule Airbase og Qaanaaq sin egen parabolantenne til satellit.

Jeg har været med til, og er netop i gang med at projektere en udskiftning af den gamle parabolantenne i Qaanaaq, med ny antenne og ny jordstation.

Den skulle gerne idriftsættes i 2023 når den nye satellit kommer op. Dermed skulle der kunne tilbydes flatrate i Qaanaaq, ligesom vi har gjort i Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

  • 1
  • 0

Det er ca 40 år siden jeg tog hjem fra Thule AFB, og meget er anderledes i dag. (Det er forhåbentlig en god ting. Det BURDE være en god ting.)

Er Tusass det nutidige navn for TeleGreenland?

  • 0
  • 0

Hej Eskil,

Ja, vi skiftede navn for nogle måneder siden i en større rebranding for at få et mere ensartet og grønlandsk klingende navn. Det betyder på grønlandsk, “Vi høres ved”. Forkortet form af tusassaangut.

Der er delte meninger om det. Jeg bliver ikke betalt for at arbejde med marketing hos os, men for at lave byggeri, energi og anlæg.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten