Slut med amatør-astronauter? Regeringen vil forbyde større civile raketopsendelser

1. oktober 2019 kl. 17:5323
Slut med amatør-astronauter? Regeringen vil forbyde større civile raketopsendelser
Sidste år sendte foreningen Copenhagen Suborbitals den 292 kg tunge Nexø II raket op. Nu vil regeringen imidlertid forbyde den slags opsendelser fra dansk land- og søterritorium. Det kan betyde enden for ambitionen om at sende en dansk amatørastronaut ud i rummet. Illustration: Sarunas Kazlauskas.
Regeringen følger rådet fra en arbejdsgruppe, der konkluderede, at ingen steder i Danmark egner sig til større raketopsendelser. Mindre raketopsendelser skal dog stadig være tilladte.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ambitionen om at sende en person ud i rummet fra dansk territorium bliver nu aflivet af regeringen. Ifølge regeringens lovkatalog, der er blevet offentliggjort i forbindelse med Folketingets åbning, skal det nemlig være slut med at sende store og tunge raketter op fra dansk territorium.

»Med forslaget lægges der op til at forbyde ikke-statslige operatørers større raketopsendelser og opsendelse af rumgenstande fra dansk territorium og farvandet omkring Danmark,« står der på side 48 i dokumentet.

Risiko for skibe, fly og beboere

Lovforslaget kommer, efter at en arbejdsgruppe nedsat af den tidligere regering i april anbefalede et forbud mod større, civile raketopsendelser.

»Opsendelse af større raketter højt op i luftrummet rejser særlige risici ift. lufttrafik, søfart og beboede områder. En forsvarlig håndtering af sådanne aktiviteter forudsætter efter arbejdsgruppens opfattelse en uafhængig sikkerhedsorganisation og uafhængig myndighedsprøvelse af, om aktiviteten er forsvarlig. Aktiviteter i denne størrelsesorden rejser også særlige spørgsmål om erstatning og forsikring,« skrev arbejdsgruppen i sin rapport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Nexø fløj kun til 1.514 meter, men raketbyggerne er lykkelige

Arbejdsgruppen kunne ikke udpege områder i Danmark, »hvor større opsendelsesaktiviteter kan ske uden at være til gene (og/eller potentiel fare) for sø-trafikken og trafikken i luftrummet over Danmark.«

Desuden taler befolkningstætheden i Danmark ifølge arbejdsgruppen generelt imod at udføre sådanne større raketopsendelser i Danmark.

For dyrt at opbygge kompetencer

Et tredje argument var, at der ville skulle opbygges nye kompetencer hos myndighederne, hvis de skal kunne godkende større raketopsendelser:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Myndigheden vil skulle råde over højt specialiserede medarbejdere med kompetencer og viden om raketbygning og raketopsendelser. Ud over relevante tekniske specialer såsom ingeniører, kemikere, fysikere, og medarbejdere med indblik i ground og flight safety, vil der være behov for, at medarbejdere får specialiseret efteruddannelse, som alene kan fås i udlandet hos f.eks. Wallops Flight Facility (NASA) i USA og tilstrækkelig praktisk erfaring med sikkerheden omkring raketopsendelser.«

Arbejdsgruppens indstilling var, at der var for få større civile raketopsendelser til at kunne forsvare en sådan kompetenceopbygning. Så i stedet for en godkendelsesordning indstillede arbejdsgruppen, at myndighederne i stedet henviste større civile raketopsendelser til affyringssteder i udlandet – eksempelvis i Sverige og Norge.

Mindre raketter fortsat tilladt

Arbejdsgruppen er ikke kommet med præcise definitioner på, hvad der regnes som større civile raketopsendelser. I rapporten nævnes tre civile opsendelseskategorier: små, mindre og større.

Kategorien små civile opsendelser kunne ifølge rapporten eksempelvis afgrænses som »raketter, der ikke kan nå højere højde end 100 meter over terræn, som ikke indeholder væsentlige metaldele, og ikke overskrider en vis vægt.«

Kategorien mindre civile opsendelser kan ifølge arbejdsgruppen afgrænses, som man har gjort i Holland, hvor vægten skal være mellem 1,5 og 35 kg, og raketten skal være bygget af »papir, træ, (let)metal eller plast og må ikke indeholde brandfarlig eller eksplosiv last, ud over hvad der er nødvendigt til fremdrift.«

I lande som USA og Storbritannien er det den maksimale impuls, der udgør grænsen, og i Australien er det alt, hvad der større end lovgivningens mindste kategori kaldet ‘Model Rockets.’ Arbejdsgruppen anbefaler at den maksimale opsendelseshøjde for denne kategori bliver fem kilometer, som den er i Tyskland.

Disse mindre opsendelsestyper skulle ifølge indstillingen stadig være tilladt – dog under visse forudsætninger.

Til større civile opsendelser regnes derfor ifølge arbejdsgruppens anbefalinger alt, der flyver over fem kilometers højde – men dog under 100 km, hvor lovgrundlaget er Lov om aktiviteter i det ydre rum.

Slut for amatørastronauter?

Bliver de foreslåede vægt- og størrelsesgrænser omsat til lov, vil en forening som Copenhagen Suborbitals, der har sendt seks raketter op, og som har som endemål at sende en person ud i rummet og tilbage igen, få det svært fremover. Sidste år sendte foreningen den 292 kg tunge (inklusive 114 kg brændstof) raket Nexø II op i 6.500 meters højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: CS efter succesopsendelse: Måske tager vi en flyvning mere med Nexø II

Foreningens plan er at sende den endnu større Spica-raket op i 105 km højde, men om det kan tillades, hvis lovforslaget bliver vedtaget, er usikkert.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
3. oktober 2019 kl. 13:09

Var det ikke muligt at bruge en gammel boreplatform, som ikke længere er i brug, til affyring af de store raketter? Den kunne placeres 200-300 km fra kysten, hvor der næppe ville være nogen risiko forbundet med det. Det er raketvidenskab, men hvad der ikke burde være raketvidenskab for regeringen, er, at raketvidenskab er en fremtidsteknologi, som Danmark kan tjene penge på.

22
2. oktober 2019 kl. 22:15

Jeg bliver helt dårlig Hvem har kommet med et så tosset et forslag

21
2. oktober 2019 kl. 21:23

Arbejdsgruppens indstilling var, at der var for få større civile raketopsendelser til at kunne forsvare en sådan kompetenceopbygning.

Det offentlige har været igennem mange sparerunder som følge af beskårne budgetter og omprioriteriongsbidrag. Da jeg var offentlig ansat blev alle opgaver, der ikke var eksplicit krævet, nedprioriteret. Budget frem for alt. Arbejdsgruppen har derfor blot udvist rettidig omhu ved at fraråde en udgift.

Så tak til den tidligere regering for støtte til innovative virksomheder! (/sarkasme) Den kunne ikke engang finde ud af ikke at stå i vejen.

19
2. oktober 2019 kl. 16:22

Jeg kender intet til jura, men reglen hedder jo at man som dansker ikke må opsende fra dansk farvand/land. Derfor kan man vel stadig være omfattet af reglen, være dansker, men så opsende fra internationalt farvand? Eller har jeg misforstået det?

17
2. oktober 2019 kl. 12:52

Betyder det, at hvis Sputnik og andre følgeskibe sejler under svensk/litauisk/polsk/tysk/russisk/fransk/USA'sk flag, er man underlagt deres rumfartsadministrationer?

16
2. oktober 2019 kl. 11:48

Ja, ja, den etablerede storindustri skal alt gives.

Innovation og selvstændige initiativer, som autismeprægede embedsmænd og politikere ikke er mentalt i stand til at håndtere, da det bringer uro i deres nerver..., skal da reguleres til døde. Så har man jo ikke været "onde" og har forbudt aktiviteter, på totalitær topstyret vis, men har kun villet "sikre borgerne".

Sølle.

Skræmmende at de ikke kan indse hvor stor indflydelse det kan have på viden og kompetancer, som Danmark nu ikke kan udnytte og udvikle. Medmindre man lader alt glide over på den etablerede industri i resten af verden og håber det drypper lidt herhjemme. Men det er måske hvad der er arbejdet for, bag kulissen ?

15
2. oktober 2019 kl. 09:55

i 30'erne fik et dansk parti lukket for produktion af forsvarsmateriel og eksport heraf, så vi stod helt uforberedt i 1940. Denne lov har fulgt os siden og tjent os rigtig dårligt. I 70'erne kom vi så beskedent med i det europæiske rumforslning program og F16. Men den viden der blev bygget op forsvandt hurtigt igen, så i dag er næsten kun Terma, der har bevaret kompetencer inden for området. Perspektivet for de store vidder kan sandelig holdes nede af temmelig sikkert ret så uvidende personer.
Når man samtidig peger på de manglende kompetancer i den offentlige sektor er det da en ringe undskyldning. I Skat synes det at være en kvalifikation at mangle erfaring og kompetence, se bare på udbytte sagen og andre skræk områder som den forkerte grundkonto for alle borgere. Det lyder derfor hult at bruge komepetence i det statslige regi som en gyldig undskyldning for at vælge fra.

14
2. oktober 2019 kl. 07:51

Hvis Sputnik sejler under dansk flag, gælder danske regler for fartøj og dets aktiviteteroog mandskab når det sejler i internationalt farvand.

13
2. oktober 2019 kl. 07:25

Hvis manglende kompetencer til kontrol hos en offentlig myndighed er motivation til at forbyde raketopsendelser istedet for at opbygge kompetencerne, så kan man jo undre sig lidt over at finansielvirksomhed fortsat er lovligt i Danmark - med det Finanstilsynet vi har haft...

11
2. oktober 2019 kl. 05:17

Da der i 1888 blev søgt patent på konstruktionen af Hammelbilen, blev ansøgningen afvist med begrundelsen, at sådan et selvkørende køretøj var der ikke behov for. Det må være direkte efterkommere af datidens beslutningstagere, der har rådgivet regeringen i 'raketsagen'! Der er et yndigt land!

10
2. oktober 2019 kl. 00:49

Citat:

»Myndigheden vil skulle råde over højt specialiserede medarbejdere med kompetencer og viden om raketbygning og raketopsendelser. Udover relevante tekniske specialer såsom ingeniører, kemikere, fysikere, og medarbejdere med indblik i ground og flight safety, vil der være behov for, at medarbejdere får specialiseret efteruddannelse, som alene kan fås i udlandet hos f.eks. Wallops Flight Facility (NASA) i USA og tilstrækkelig praktisk erfaring med sikkerheden omkring raketopsendelser.«

Må det være tilladt at spørge hvorfor? Der er jo ikke tale on rumturisme hvor man sælger billetter til offentligheden, men en aktivitet hvor risici i det store hele løbes af de frivillige deltagere.

Hvem var medlemmer af arbejdsgruppen? Fra citatet må man formode at ingen af deltagerne havde nogen indsigt.

Nu er det kun et lovforslag. Hvis det bliver vedtaget, så eliminerer man med tiden den faglige viden som er opbygget uden udgifter til det offentlige af en dedikeret gruppe frivillige. Lad mig også minde om at vindmølle eventyret muligvis ikke var blevet til noget uden den vingedesign ekspertise der var vedligeholdt i landet på frivillig basis af blandt andre Polyteknisk Flyvegruppe.

9
1. oktober 2019 kl. 23:24

Nu spørger jeg bare lige dumt, men er det ikke netop derfor at Copenhagen Suborbitals opsender udenfor dansk territorialt farvand (12-sømil fra land)? Når man gør dette, er man vel ikke omfattet af reglerne.

8
1. oktober 2019 kl. 23:18

CS har gjort alt for at bevise de i praksis har styr på

  • range safety og fjern afbrydelse.
  • beregner for hvor den vil lande.
  • Telemetri
  • det praktiske omkring afvisning i skyde området.

Så risikoen for 3. part er i den ultra lave ende.

Det er så uendeligt ringe af regeringen. Håber der sidder nogen derude med evnerne til at kunne udfordre systemet på den afgørelse.

Det kan simpelthen ikke passe at eventyret skal dø på et embeds skrivebord. :-(

7
1. oktober 2019 kl. 22:33

Ked af det på CS's vegne, men i det nuværende politiske klima er det måske ikke super-smart at affyre tonstunge ballistiske missiler få hundrede kilometer fra Ruslands grænser (Kaliningrad). Mon ikke dette har været med i overvejelserne?

6
Journalist -
1. oktober 2019 kl. 21:22
Journalist

I Boca Chica, hvor SpaceX tester og opsender raketter, har man sheriffen til at uddele nedenstående meddelelser til beboerne i området. Det viser ligesom forskellen på Danmark og USA....

"There is a risk that a malfunction of the SpaceX vehicle during flight will create an overpressure event that can break windows. Therefore, in order to protect Public Health and Safety, it is recommended that you consider temporarily vacating yourself, other occupants, and pets, from the area during the Space Flight Activities. At a minimum, you must exit your home or structure and be outside of any building on your property when you hear the police sirens which will be activated at the time of the Space Flight Activity to avoid or minimize the risk of injury."

5
1. oktober 2019 kl. 20:19
  • skal da prise sig lykkelig over at han ikke bor i Danmark.
4
1. oktober 2019 kl. 20:09

Jeg håber CS måske kan videreføre sine aktiviteter fra svensk eller polsk territorium. Himlen er så meget større der og stjernerne kan måske bedre funkle når de ikke smøres ind i leverpostej.

1000 tak for timevis af spændende læsning, testbesøg, nervepirrende og gåsehudsrejsende streams.

3
1. oktober 2019 kl. 20:04

Der er tale om ganske få opsendelser. Indtil videre (og sådan som det er planlagt i fremtiden), så foregår det langt fra menneskelig aktivitet. Der er hverken brug for medarbejdere så som ingeniører, kemikere, fysikere, og medarbejdere med indblik i ground og flight safety for det er aktiviteter som ikke har behov for regulering. Luftfarten og det marine Danmark kan uden problemer holde sig ude af en lille kasse et par timer om året uden at det er noget problem.

Det her er klassisk embedsmandsværk hvor man vælger at gå med livrem og seler - så er der ingen der bagefter kan sige at man ikke har gjort alt for at undgå ulykker. Til gengæld har man gjort en masse for at slå en ånd ihjel der handler om at nå længere end leverpostejsfarvede boligbyggerier, kommunekontorer, etc.

Ak og ve. Lovgivning skabt af folk uden passion, uden vilje til at nå videre, ... hvor er videnskabsministeren? Endnu en politiker der aldrig har haft passion for andet end magt.

2
1. oktober 2019 kl. 19:58

Plejer man ikke på regeringsniveau altid at snakke om at Danmark skal være et godt land for iværksættere? Og snakker man ikke også med jævne mellermum om at Danmark skal være en af verdens førende hubs for en eller anden teknologi. Jeg husker nanoteknologi, medico og fintech, men der er sikkert andre.

Med fødslen af Copenhagen suborbitals så man det der ofte fører til at lige præcis den slags nicheorienterede teknologi hubs opstår. En eller flere dedikerede mennesker gør noget som ingen tror på, og bliver ved. Ofte med alt hvad det fører med sig af personkonflikter, slagsmål over teknologier og bristede drømme. De trækker folk fra hele verden med samme drøm til sig, og ofte er der folk fra den originale entitet der starter for sig selv, præcis som det er sket med rumfart i Danmark. På et tidspunkt var der hele tre rumfarts organisationer alene på Refshaleøen.

Det hele fik selvfølgelig et gevaldig knock-out da en unavngiven herre bestemte sig for at skifte profession til morder, men der eksisterer stadig flere firmaer indenfor nichen, samt selvfølgelig Copenhagen Suborbitals.

Hvis den lovgivende forsamlign havde være bere en lille bitte smule visionære, og havde sat sig bare en lille bitte smule ind i hvordan hubs opstår som typisk senere bliver til milliardindustrier så havde de ikke lavet denne tåbelige lov men brugt de håndører det koster at opbygge den ekspertise der skal til for at regulere det. De kunne f.eks have set på hvordan Meyer gjorde Danmark til en af verdens førende nationer indenfor mad, eller hvordan Ålen og Von Trier gjorde det samme indenfor film.

Nu ser det ud til at vi mister chancen for at være en af verdens førende rum-teknologi lande om ti-tyve år. Fordi nogle tåbelige embedsmænd skal holde deres røv fri, og fordi politikerne ikke har nosserne eller viden til at modsige dem.

Sørgeligt.

1
1. oktober 2019 kl. 19:58

at få øje på det saglige i dette - i og med CS aldrig har så meget som været i nærheden af "en situation"